Nå må du love WordPress.org at du ikke har noe med WP Engine å gjøre

David Heinemeier Hansson advarer om at WordPress-krigen kan gjøre uopprettelig skade på åpen kildekode – for nå tar konflikten helt av.

Nå må du bekrefte at du ikke har <i>noe</i> med WP Engine å gjøre før du får lov til å logge deg på WordPress.org. 📸: Kurt Lekanger
Nå må du bekrefte at du ikke har noe med WP Engine å gjøre før du får lov til å logge deg på WordPress.org. 📸: Kurt Lekanger Vis mer

Konflikten mellom WordPress-skaper Matt Mullenweg og WP Engine fortsetter, etter at Mullenweg har beskyldt WP Engine for misbruk av WordPress-varemerket og for ikke å bidra nok tilbake til WordPress sitt åpen kildekodemiljø.

Nå melder nettstedet 404 at brukere som vil logge seg inn på WordPress.org må krysse av i en sjekkboks der de bekrefter at de "ikke har noen som helst forbindelser til WP Engine, verken finansielt eller på andre måter".

Og ganske riktig – når kode24 sjekker torsdag formiddag, blir vi møtt av boksen:

Du får ikke logget deg inn om du ikke krysser av for at du ikke har noe med WP Engine å gjøre.
Du får ikke logget deg inn om du ikke krysser av for at du ikke har noe med WP Engine å gjøre. Vis mer

WordPress.org er "hjemmet" til åpen kildekodeversjonen av WordPress, og inneholder også diskusjonsforum, dokumentasjon, samt plugins og teamer til WordPress.

Du trenger ikke å logge deg inn for å få tilgang til noe av dette – men hvis du vil bidra med innlegg, svare på innlegg eller legge inn anmeldelser og kommentarer må du være logget inn.

Og altså ikke ha noe med WP Engine å gjøre.

8,4% tok sluttpakke

I WordPress-miljøet føler nå mange utviklere at de ufrivillig er fanget i kryssilden mellom Matt Mullenweg sitt Automattic/WordPress.com og WP Engine.

– Akkurat nå er det kaos i WordPress-miljøet. Folk vet ikke hvor de står juridisk, de får ikke lenger bidra fordi de ytrer seg, og Matt lover flere "overraskelser" hele uken, sier en som har bidratt til WordPress i mer enn ti år til 404.

Vedkommende vil være anonym, i frykt for represalier fra Mullenweg.

Ifølge 404 skriver Mullenweg i en Slack-kanal for WordPress-bidragsytere denne uken at avkrysningsboksen på WordPress.org er en del av at de har utestengt WP Engine fra å bruke WordPress.orgs ressurser. Han viser til sin bloggpost der han blokkerer WP Engines tilgang til plugins og temaer fra WordPress.org.

Det viser seg også at mange Automattic-ansatte ikke er enige med sjefen sin, og forrige uke annonserte Mullenweg at alle som var uenige med han og som ville slutte kunne få 30.000 dollar eller 6 måneders lønn.

159 ansatte – eller 8,4 prosent av Automattic-ansatte – takket ja til tilbudet.

– Skitner til åpen kildekode

En av dem som har tatt til orde for å få slutt på "krigen" er Ruby on Rails-skaper og Basecamp-sjef David "DHH" Heinemeier Hansson.

Han reagerer spesialt på at Automattic har krevd 8 prosent av WP Engines omsetning fordi de ikke "gir nok tilbake til WordPress".

– Dette er et useriøst brudd på generelle åpen kildekode-idealer og innholdet i GPL-lisensen. Automattic er helt på villspor, og den potensielle skaden på åpen kildekode-verdenen strekker seg langt utover WordPress, skriver DHH.

«Automattic er helt på villspor.»
David Heinemeier Hansson. 📸: David Merrett, Wikimedia Commons (CC BY 2.0)
David Heinemeier Hansson. 📸: David Merrett, Wikimedia Commons (CC BY 2.0) Vis mer

Han mener oppførselen til Mullenweg er en stor trussel mot åpen kildekode. En av hovedgrunnene til at åpen kildekode har hatt suksess er tydeligheten og sikkerheten som ligger i lisensene, mener han.

– Det lar deg bygge en bedrift på åpen kildekode uten frykt for grunnløse krav eller uventede pengeutpressinger. Vilkårene for avtalen er tydelig angitt i lisensavtalen, og de vanlige – som MIT, BSD eller GPL – har alle bestått tidens prøve.

DHH sier at Automattic kan endre lisensen til WordPress bort fra GPL når de vil, og da vil den nye lisensen gjelde for ny kode – og ingen kan forke prosjektet lenger.

– Men ingen av de vanligste lisensene sier noe i nærheten av "det er gratis, men bare inntil prosjekteierne mener at du har for stor suksess, og da må du betale 8 % av omsetningen for å støtte prosjektet".