"Livet er et lære, man må alltid lære", som Mayoo i Paradise Hotel sa det så fint.
Og for utviklere er dette mer sant enn for de fleste. Hver eneste uke kan du lese om et nytt bibliotek eller rammeverk eller språk eller teknologi på kode24, som alle må læres om du skal kunne bruke dem.
- Etter flere år med å lære hippe ting som aldri slår ordentlig gjennom, så er jeg i år nødt til å fokusere på en av de gamle traverne som aldri dør: C# eller Java, svarer Thomas Johansen Kvael i kode24-klubben, når vi spør utviklerne der hva de har lyst til å lære seg i 2022.
Det er nok mange som han, og det er det ingenting galt i: Du må ikke lære deg noe helt nytt hele tida.
Men har du lyst, har du lov, og her har du litt inspirasjon: Dette har de norske utviklerne i kode24-klubben planer om å lære seg i 2022.
#1: Nye programmeringsspråk 💪
Mange melder at de vil lære seg et helt nytt språk i 2022.
For eksempel forteller Michael Odden at han eksperimenterer med Zig - et språk som beskriver seg som "a general-purpose programming language and toolchain for maintaining robust, optimal, and reusable software".
- Jeg forventer ikke at det vil ta av, men det gir nå meg glede å jobbe i, ved at det har et knippe egenskaper og fokusområder jeg setter pris på, forteller Odden.
- Jeg har lyst til å lære mer om Haskell og Nix! Og kaaanskje Idris og Agda. Funksjonell programmering og deklarativ konfigurasjon, oppsummerer Stian Lågstad, som er alene om å slå et slag for funksjonell programmering i 2022.
Dette kan du lære av sterkt typet funksjonell programmering
- Har lyst til å lære meg et nytt språk som Rust eller C++ i Unreal Engine, for å få litt variasjon i språk, svarer Abobakr Dyani.
- Datavisualisering ved bruk av Python! Vil lære meg et programmeringsspråk på et felt jeg kan ha bruk for, skriver Cato Berge, som jobber med kommunikasjon, og får støtte fra Anne Estoppey:
- Jeg vil bli bedre i Python og SQL, som jeg har begynt å bruke på jobb!
«...så det ikke blir software all the way down.»
#2: Rammeverk for web 💅
Det er ingen hemmelighet at vi har mange webutviklere blant leserne våre, og mange har som nyttårsforsett å lære seg et verktøy eller to for å lage løsninger i nettleseren.
- Jeg har etter mange år som backend-utvikler nylig begynt å jobbe med React, så vi får da endelig håpe det blir litt React-læring i løpet av året. Læringen er jo åpenbart mest motivert av jobbhensyn, men skal man lage software er det jo kjekt å kunne lage et grensesnitt for å bruke den også - så det ikke blir software all the way down, skriver David Oftedal.
De argeste konkurrentene mot React i 2022 blir trolig Vue og/eller Svelte. Sistnevnte er det ingen som nevner, men Vue vil flere lære seg.
- Vil lære meg Vue 3 og Composition API. Startet så vidt i fjor med å oppgradere fra Vue 2 og Blazor, forteller Sathees Arumugam.
Norske utviklere elsker Vue.js
- Jeg har jobbet med React, Gatsby og Next. Men i år skal jeg lære meg Vue. Har veldig lyst å sette meg inn i Three.js også, men sliter med å sette i gang, innrømmer Magnus Altmann Moholdt.
Oscar Wold Halland har lyst til å teste noe nytt for å bygge det under frontenden:
- Jeg har lyst til å ta i bruk supabase.io i et eller flere hobbyprosjekter! skriver han, og sikter til det som beskriver seg selv som et "open source Firebase-alternativ".
#3: Web3, blokkjede, desentralisering ✌
Uansett om du tror at 2022 vil bli web3 sitt år eller ikke, kommer du neppe unna begreper som blokkjede, web3 og desentralisering. Ikke her på kode24, i alle fall.
- Begynner med utvikling mot Matrix.org, så får vi se hvordan året går, forteller Eivind BS.
Nei, Eivind skal ikke utvikle for metaverset skapt av intelligente roboter for å bruke menneskeheten som batterier. Matrix er et verktøy for "secure, decentralised, real-time communication".
- Har lyst til å lære meg å lage dapps for å utforske det desentraliserte feltet, skriver Abobakr Dyani, og sikter til forkortelsen for desentraliserte apper.
Norsk Ethereum-utvikler forklarer blokkjeden: - Kryptovaluta bare et nødvendig onde
- Som hobby vil jeg lære videre om web3, blockchain og krypto, svarer Anne Estoppey.
De får forøvrig støtte av kode24-utvikler Jørgen Jacobsen, som i sin spådommer for 2022-artikkel blant annet skrev:
"Blås i hva andre folk på arbeidsplassen sier. Web3 kommer til å prege 2022. Og du bør begynne å tenke på hvordan konseptene til Web3 rundt desentralisering kan forbedre koden din."
Og i kode24s intervju med utvikleren Jon Ramvi, svarer han følgende på spørsmålet om norske utviklere bør få opp øya for blokkjeden i år.
- Ja, jeg mener det ikke er noen tvil om det. For vil du lære deg datautveksling med self-sovereign identity og eIDAS 2.0 og alt det der, hvor klient/server-tankegangen forsvinner og alle bare blir agenter, og det bør du sette deg inn i, er veien kort til blokkjeden.
«Blås i hva andre folk på arbeidsplassen sier.»
#4: Verktøy for apputvikling 🤳
Om apper eller web blir det store i 2022 vil tida vise, men flere av utviklerne i kode24-klubben trekker fram løsninger for apputvikling.
- MVVM-arkitektur og Kotlin, for å lage en solid Android-app, skriver Bastian Tangedal Pedersen, og sikter til model–view–viewmodel.
- SwiftUI med The Composable Architecture, svarer Håkon Bogen, altså Apples løsning for å bygge grensesnitt sammen med det som beskriver seg selv som "a library for building applications in a consistent and understandable way".
- Mer MetalKit, skriver Tore Halset, og her siktes det til et rammeverk fra Apple for å bygge grafikktunge applikasjoner.