Nå tjener utviklere i Tekna over millionen – men veksten er mindre

Selv om lønna har passert millionen, må de IKT-ansatte hos Tekna se at de har en lavere lønnsvekst enn «folk flest», målt i prosent.

Tekna-president Elisabet Haugsbø mener lønnsutviklingen til medlemmene har vært nøktern. Hun ber ansatte følge med på om eierne tar ut penger fra virksomheten, mens ansatte viser moderason. 📸: Tekna
Tekna-president Elisabet Haugsbø mener lønnsutviklingen til medlemmene har vært nøktern. Hun ber ansatte følge med på om eierne tar ut penger fra virksomheten, mens ansatte viser moderason. 📸: Tekna Vis mer

Tekna kom denne uka ut med sin lønnsstatistikk for medlemmene for 2024.

Denne viser at gjennomsnittslønna for IKT-ansatte, inkludert utviklere, som er organisert hos fagforeninga har passert millionen.

Samtidig var lønnsveksta høyere for flere andre yrkesgrupper organisert hos Tekna.

1.012.223 kroner

– IKT er den største registrerte gruppen i Tekna, med over 20.000 av medlemmene, oppgir Haakon Brusgaard til kode24.

Han er spesialrådgiver ved kommunikasjonsavdelingen i fagforeninga.

  • I snitt var lønna til IKT-medlemmene 1.012.223 kroner. En god del høyere enn kode24s siste lønnsundersøkelse blant leserne våre, hvor tallet endte på 898.000 kroner.
  • Totalt har over 40.000 Tekna-medlemmer svart på kartleggingen, og gjennomsnittslønna generelt endte noe høyere: 1.042.062 kroner.

God lønn for nyutdanna

Tekna-medlemmene som er ferske i arbeidslivet, er blant nybegynnerne som kommer best ut av undersøkelsen. De fikk i snitt 645.000 kroner i 2024.

  • Dette tilsvarer den generelle begynnerlønna for Tekna-medlemmer i privat sektor (645.334 kroner).
  • Tekna-medlemmer i kommunal sektor hadde for øvrig nesten 10.000 kroner mindre i begynnerlønn (635.896 kroner).

Tekna-president Elisabet Haugsbø beskriver lønna for nyutdanna som god.

– Det er sterk konkurranse om å tiltrekke seg den beste kompetansen, og vi ser at offentlig sektor ikke er langt etter privat i begynnerlønn, sier Haugsbø.

Det hører samtidig med til historien at en fersk NITO-undersøkelse viser at 1 av 5 nyutdanna jobber overtid uten å få betalt for det.

Mindre økning enn «folk flest»

kode24 har fått innsyn i deler av Teknas lønnsstatistikk. Den viser at de IKT-ansatte i snitt hadde en lønnsvekst på 4,8 prosent.

Da er ikke tallene for lønnsoppgjøret i staten inkludert. Dette endte, som mange kanskje husker, i Rikslønnsnemnda. Tvisten endte med seier, men bidrar til et etterslep på statistikken. Tallene er derfor basert på de ansatte i privat og kommunal sektor.

Året endte i likhet med 2023 med en lavere lønnsvekst for IKT-ansatte, enn hva som var tilfellet for befolkningen sett under ett.

  • Tall fra SSB viser at gjennomsnittlig lønnsøkning i Norge var på 5,3 prosent i 2023, og 5,5 prosent i 2024.
  • Til sammenligning økte lønna for IKT-ansatte i Tekna med henholdsvis 4,9 og 4,8 prosent.

Økende usikkerhet

Som kode24 ved flere anledninger har omtalt, så er arbeidsmarkedet verre enn på mange år.

– Vi ser tegn til en økende usikkerhet i arbeidsmarkedet, selv om arbeidsledigheten fortsatt er svært lav. Flere bedrifter er forsiktige og holder igjen, og noe færre medlemmer bytter jobb, sier Haugsbø.

Hun påpeker samtidig at det er viktig å ha et øye på hvorvidt eierne tar penger ut av bedriftene.

– Det skal ikke være slik at de ansatte viser ansvarlighet mens eierne fester, sier Haugsbø.