- Tallene og innsikten vi sitter på tyder i stor grad på at hjemmekontor er kommet for å bli, sier Christopher Ringvold, jobbanalytiker og leder for FINN jobb, til kode24.
I løpet av koronapandemien har de fleste norske utviklerene i mindre eller større grad jobbet hjemmefra. Ikke alle sjefer har prisgitt ordningen, men for mange utviklere har hjemmekontoret vært en velsignelse.
kode24s egne tall viser at utviklere for eksempel setter hjemmekontoret like høyt som høy lønn.
At hjemmekontoret har slått an i Norge reflekteres nå også hos Norges største jobbmarked Finn.no, som nylig innførte filterne "Delvis hjemmekontor" og "Kun hjemmekontor".
Mener hjemmekontor ikke bør bli normalen, selv om det er 'komfortabelt og enkelt'
Stor økning
I skrivende stund ligger det ute 2.101 utviklerstillinger fordelt på 985 annonser. Foreløpig fanger filtrene, som er overlappende, bare opp 348 stillingsutlysninger fordelt på 193 annonser som tilbyr "Delvis hjemmekontor", kun 16 som tilbyr "Kun hjemmekontor".
Ringvold forteller at FINN opprettet filteret fordi selskapet over lengre tid så at det ble et større behov for å skille ut jobber basert på om de hadde mulighet for hjemmekontor eller ikke.
- Filteret har blitt godt mottatt, og har hatt en stabil bruk siden lanseringen i september. Det er litt for tidlig å si noe om tendenser og trender rundt bruken av filteret, da det krever at det har gått litt lengre tid.
Skaper ubalanse i markedet
Ringvold sier at det per dags dato er litt over 40.000 som har benyttet seg av filteret.
- De mest brukte søkeordene i fritekstsøk på FINN jobb sier mye om hva arbeidstakere er på jakt etter når de leter etter ny jobb. I andre kvartal 2021 så FINN plutselig at “hjemmekontor” og andre, lignende søkeord som “hybrid” og “remote” havnet på søkelistene.
Totalt sett i 2021 har antall søk etter “hjemmekontor” økt med over 130 prosent sett mot 2020, forteller Ringvold.
- Dette er spennende innsikt som sier mye om hva arbeidstakere ønsker nå fremover, og viser tydelig at mange har blitt mer opptatt av økt grad av fleksibilitet i arbeidslivet.
Ringvold mener det er klart at dette vil ha mye å si for arbeidsgivere.
- Og hvor det vil være attraktivt å jobbe i årene som kommer, sier han.
Bare hver tiende utvikler vil være på kontoret hver dag, hele uka
Stor etterspørsel etter utviklere
En annen trend som FINN har sett er at antall stillingsutlysninger har økt raskere enn tilgangen på kandidater.
Median antall søknadsklikk per annonse på FINN jobb gikk ned med over 34 prosent i 2021 sett mot 2020.
- Dette har igjen skapt en ubalanse i markedet, med en ekstrem etterspørsel etter arbeidskraft på den ene siden og for lav tilgang på arbeidskraft på den andre siden, som har ført til at det har vært krevende for en del virksomheter å få dekket rekrutteringsbehovet sitt.
Sjefen din kan tvinge deg tilbake på kontoret
Ringvold legger til at det er en ekstremt stor etterspørsel etter "IT-ressurser."
- Dette har eskalert voldsomt de siste årene, i forbindelse med pandemien. Kampen om teknologene er for alvor i gang, og mange bedrifter - inkludert oss i FINN - søker etter stadig flere nye teknologimedarbeidere.
Ifølge Ringvold er IT blant bransjene som hadde sterkest vekst i 2021, med en økning på hele 55 prosent i antall stillingsutlysninger sett mot 2020.
- "IT programvare" hadde en økning i antall stillingsutlysninger på nesten 70 prosent, og "IT maskinvare" hadde en økning på 57 prosent.