Forrige uke scrollet jeg meg gjennom kode24, og kom jeg over en veldig interessant sak om NAV og deres eventyr med kunstig intelligens (AI).
Og som teknologideterminist kan jeg ikke la være å dele noen tanker om dette!
NAVs visjon for AI: Planlegging og tidlig innsats
Først og fremst, jeg må si at det er imponerende å se hvordan NAV har kastet seg over AI-bølgen med et åpent sinn og en solid plan.
NAV-direktør Hans Christian Holte satte tonen i fjor høst da han sa at NAV skulle være den ledende norske organisasjonen på AI-fronten. Det er ambisiøst, det!
Så kommer vi til det Cathrine Phil Lyngstad, leder for dataseksjonen i NAV IT, fortalte på AI+-konferansen.
NAV hiver seg over AI: – Skal ikke ta jobbene fra noen
NAV har allerede skapt en AI-strategi som alle avdelinger står bak, og det er lett å tenke at de nå hiver seg på trenden, men deres arbeid startet faktisk i 2016, og allerede i 2017 hadde de en egen AI-lab.
En av tingene jeg også la merke til var at en del av strategien er hva de IKKE skal bruke AI til, som tyder på at de virkelig har gjort leksa si før de tar det i bruk.
Balansen mellom innovasjon og etikk
Men la oss være ærlige; AI er ikke bare en dans på roser. Lyngstad var tydelig på at det kreves forsiktighet, spesielt når det kommer til sensitiv informasjon.
Og her kommer et av mine viktigste poenger: Etikk og personvern må alltid være i fokus når vi snakker om AI, spesielt i en institusjon som NAV. Selv om NAV har interne retningslinjer og veiledere for ansvarlig bruk av AI, er spørsmålet om hvordan disse retningslinjene faktisk blir håndhevet og overvåket.
Uten tilstrekkelig tilsyn og gjennomsiktighet kan det være vanskelig å sikre at AI brukes på en etisk og rettferdig måte.
Det er lett å bli revet med av den nyeste teknologien, men vi må ikke glemme at AI fortsatt har sine begrensninger. Som Lyngstad påpekte, er generativ AI imponerende, men ikke alltid pålitelig. Så la oss være bevisste på hva AI er, og de manglene den har, før vi kaster oss ut i nye prosjekter.
Det er spennende å se NAV utforske nye måter å bruke AI for å forbedre tjenestene, men det er avgjørende å huske på at teknologien er bare så god som de menneskene som bruker den. Mens AI kan være et nyttig verktøy, må menneskelig innsikt og dømmekraft alltid være sentrale i beslutningsprosessen.
«Det er lett å bli revet med av den nyeste teknologien, men vi må ikke glemme at AI fortsatt har sine begrensninger.»
AI som assistent
Jeg liker hvordan NAV har valgt å bruke AI for å hjelpe folk med å navigere i informasjonsjungelen og forenkle beslutningsprosesser.
Det er akkurat denne typen bruk som kan gjøre en reell forskjell i hverdagen til folk. Istedenfor å trykke seg gjennom en endeløs liste med linker for å finne et lite avsnitt som er relevant for deg, så får man da en oppsummering som kanskje gir mer mening.
Og for en ansatt i NAV som må ta beslutninger basert på byråkrati og sunn fornuft så kan AI fungere som en sparringspartner og assistent i arbeidshverdagen.
Fremtiden for AI i NAV
Så, hva tenker jeg? Jo, jeg er både begeistret og bekymret.
Begeistret for det utrolige potensialet AI har for å forbedre livene våre, og bekymret for at vi lar oss forføre av teknologiens glans og glemme de viktige etiske spørsmålene.
Selv om NAV har en strategi i bunn, så tror jeg at vi skal fortsette å bruke kritiske øyne fremover på hvordan de skal bruke AI, og det er også godt å se at Datatilsynet allerede er på ballen og fungerer som en rådgiver.
Til slutt vil jeg si at det er viktig å huske at AI er et verktøy – et kraftig verktøy, men et verktøy likevel. Det er menneskene bak teknologien som må ta de kloke beslutningene. Så la oss bruke AI med både hjerte og hjerne, og huske på at etikk og personvern alltid må være i førersetet.