Nei, du burde ikke la AI styre atomvåpnene dine

Nesten hundre land er enige: Det å la AI ta valget om atomvåpen skal brukes, er en dårlig idé.

Nesten hundre land deltok på konferansen Responsible AI in the Military Domain (REAIM), der ansvarlig militær bruk av AI var temaet. 📸: Yonhap / Reuters / NTB
Nesten hundre land deltok på konferansen Responsible AI in the Military Domain (REAIM), der ansvarlig militær bruk av AI var temaet. 📸: Yonhap / Reuters / NTB Vis mer

Bruken av atomvåpen må avgjøres av mennesker, er konklusjonen fra en internasjonal konferanse i Seoul i Sør-Korea.

De advarer mot å gi AI makt til å avgjøre dette.

Nesten hundre land deltok på konferansen Responsible AI in the Military Domain (REAIM), der ansvarlig militær bruk av AI var temaet.

Ikke alle signerte

Både USA og Kina var blant deltakerne, men sistnevnte avsto fra å undertegne på den ikke-bindende kunngjøringen fra konferansen.

I kunngjøringen heter det at det er avgjørende «å opprettholde menneskelig kontroll og involvering i alle handlinger … som innebærer bruk av atomvåpen».

Det understrekes også at all bruk av AI i militær sammenheng må skje i henhold til nasjonale og internasjonale lover og regler.

Kappløpet er allerede i gang

I april advarte Margarita Konajev om at ukontrollert spredning av svermteknologi kan føre til mer ustabilitet og konflikt i verden. Konajev er analytiker ved Georgetown University's Center for Security and Emerging Technology.

Det amerikanske militæret presser hardt på for å utvikle billige droner som kan ofres som et mottiltak mot Kinas krav om kontroll over Taiwan. Washington sier de ikke har annet valg enn å følge Kinas utvikling.

Kina sier på sin side at våpen med kunstig intelligens er uunngåelige, og derfor må også Kina utvikle AI-våpen.