Nekter å ansette røykere: «Bidrar ikke til et sunt arbeidsmiljø»

Selskapet Lime Technologies ber søkere love at de ikke røyker, og det skal være helt lov, melder E24.

Liker du å jobbe sånn her? Da kan du glemme å jobbe hos Lime Technologies. 📸: Shutterstock / NTB
Liker du å jobbe sånn her? Da kan du glemme å jobbe hos Lime Technologies. 📸: Shutterstock / NTB Vis mer

IT-selskapet Lime Technologies markedsfører seg med "Programvare og tjenester for vellykkede kundereiser", og har over 400 ansatte rundt om i Europa, inkludert et kontor bak slottet i Oslo.

Da de nylig så etter en ny salgssjef til dette Oslo-kontoret, gjorde de det klart at de ikke ville ansette røykere, melder E24.

I søknadsskjemaet til stillingen må man til slutt huke av for at "I’ve checked that everything is correct. I also promise that I don’t smoke during working hours."

Mener det ikke er sunt

– Vi skiller oss nok litt ut med denne policyen, men årsaken til at vi fortsetter er at vi får positive tilbakemeldinger fra ansatte. Mange ansatte trekker frem at de synes det er bra at vi stikker oss ut og tar stilling til dette spørsmålet, sier HR-sjef Pernilla Möller i Lime Technologies til E24.

I søknadsskjemaet forklarer Lime Technologies at de "bryr seg om kundene våre og kollegene våre", og til E24 sier Möller at deres regler handler om å "bry seg om andre mennesker og sine kolleger".

– Vi synes ikke røyking bidrar til et sunt arbeidsmiljø, sier hun.

Skal være lov

Men er dette lov? Ja, mener seniorrådgiver i Likestillings- og diskrimineringsombudet, Ingvild Baltzersen Sund.

Det som ikke er lov, skriver E24, er å kun ansette folk med visse kjønn, etnisitet, funksjonsnedsettelse, seksuell orientering, kjønnsidentitet, alder eller politisk syn. Men:

– Røyking er ikke knyttet til et sånn grunnlag og det faller derfor ikke under hva som har et diskrimineringsvern, sier Sund til avisa.