Nesten ingen slettet Facebook i protest

Andelen nordmenn som har slettet Facebook er langt lavere enn andelen som har snakket om det, ifølge en ny undersøkelse for NRK.

Mange har reagert negativt på at Meta ønsket å trene en AI på brukernes innhold. Det er likevel svært få som har slettet profilene sine. 📸: Artur Widak / NurPhoto / Shutterstock / NTB
Mange har reagert negativt på at Meta ønsket å trene en AI på brukernes innhold. Det er likevel svært få som har slettet profilene sine. 📸: Artur Widak / NurPhoto / Shutterstock / NTB Vis mer

Mange har de siste ukene vært bekymret for utviklingen på blant annet Facebook, og snakket om å slette profilene sine.

Du er kanskje selv en av dem. Men om du snakket om det, så har du likevel trolig fortsatt kontoen der.

Ifølge en ny undersøkelse var det nemlig bare et par prosent gjorde alvor av trusselen.

Motstand mot AI-trening

Da Meta sa de ville trene kunstig intelligens på brukernes innlegg og bilder, kom en storm av reaksjoner mot Facebook. Blant annet slettet Norges mest kjente AI-ekspert Inga Strümke plattformen i protest.

Ifølge en undersøkelse Norstat har gjort for NRK , vurderte 43 prosent av nordmenn å slette Facebook. 49 prosent svarte at de ikke vurderte å slette Facebook i det hele tatt.

3 prosent svarer at de faktisk har slettet kontoen sin. 2 prosent sier de prøvde det, men fikk det ikke til av tekniske årsaker. Hele 38 prosent sa at de vurderte å slette Facebook, men ikke gjort det.

Bråket rundt AI-trening er ikke første runde med bråk rundt Meta i år. Ordningen med å betale for å slippe at Meta skal bruke personopplysningene dine (gjerne kalt «pay or okay»), har også generert mye støy for selskapet.

Planer på pause

Meta hadde satt en frist til 26. juni for å reservere seg mot AI-treningen. Flere interesseorganisasjoner for personvern og ulike lands datatilsyn har protestert på planene, blant annet det norske datatilsynet og forbrukerrådet.

Meta selv mener de følger europeisk regelverk. Likevel er treningsprosessen nå satt på pause etter dialog med Datatilsynet i Irland. Det er fortsatt usikkert hva som vil skje videre.