Netlify har annonsert at de har kjøpt opp Gatsby Inc., selskapet bak det åpen kildekode-baserte frontend-rammeverket Gatsby.
Gatsby-rammeverket var svært populært for få år siden, men nye undersøkelser som State of JS 2022 viser at populariteten har falt betraktelig. Gatsby har tapt terreng spesielt for Vercel og deres Next.js-rammeverk.
Netlify og Gatsby har alltid hatt et ganske tett forhold, men Gatsby har i den senere tid faktisk også blitt en konkurrent til Netlify – med lanseringen av Gatsby Cloud. Dette er en skyplattform som skal gjøre det enkelt og raskt å rulle ut nettsider laget i Gatsby, med fokus på raskere byggetider og raske lastetider ved at nettsidene hostes på et globalt edge-nettverk.
Litt som Netlify, med andre ord.
Og norske utviklere stiller seg positive til oppkjøpet.
«At Netlify har tatt inn Gatsby "på ny" i varmen er en fin ting for alle parter.»
– Fint for alle parter
Tobias Høegh er utviklingsleder for DNB Design System og stiller seg positiv til oppkjøpet.
– At Netlify har tatt inn Gatsby "på ny" i varmen er en fin ting for alle parter. Det ser vi også på Twitter, der det deles utelukkende positive følelser rundt oppkjøpet, sier Høegh.
Han mener konkurranse har vært viktig for den raske fremdriften vi har sett i React-baserte rammeverk, og at Gatsby faktisk også har pløyd vei for Next.js.
– Next.js har måttet jobbe hardt for å etablere posisjonen de har i dag.
Det at Gatsby ser ut til å ha blitt mindre populært, mener han har mye å gjøre med at popularitet ofte blir definert av den store mengden små og private brukere.
– Gatsby har helt klart hatt mer fokus på mellomstore og ekstra store brukere de siste årene, det vil si, kunder som har store nettsider, men flere CMS- og API-kilder samtidig, sier Høegh.
Svelte, React, Vue, Astro, Remix? Dette tror norske eksperter på i 2023
Håper det vil få opp interessen
Benedicte Raae er utvikler og Gatsby-tilhenger på sin hals, og er enig med Høegh.
– Gatsby er mye brukt av selskaper i "enterprise"-klassen, og fokuset til Gatsby de siste årene har vært enterprise. Det er hos enterprise-kunder selskaper som Netlify tjener penger, sier Raae.
Hun mener det ikke spiller så stor rolle om "utvikler-opinionen" mener noe er kult eller ikke.
– Det ser ut til at det er vanskelig å bygge et selskap basert på et rammeverk som forblir selvstendig. Jeg håper oppkjøpet betyr at Netlifys eksisterende, og skikkelig gode, DevRel-team klarer å vise frem hvor Gatsby virkelig skinner og få opp interessen blant utviklere igjen, sier Raae.
«Jeg håper oppkjøpet betyr at Netlifys DevRel-team klarer å vise frem hvor Gatsby virkelig skinner og få opp interessen blant utviklere igjen.»
Komponerbare arkitekturer
Mens Netlify og Gatsby tidligere snakket mye om "JAMStack", der JAM står for JavaScript, API og Markup, er det nå "composable architectures" som er de nye buzz-ordene.
"Fremtiden til weben er komponerbare arkitekturer. Oppkjøpet av Gatsby setter ikke bare fart på vår produktroadmap, men enda viktigere – gjør oss i stand til å gi utviklere økt fleksibilitet og flere valgmuligheter når de skal bygge komponerbare web-løsninger", sier Matt Biilmann, CEO i Netlify i en pressemelding.
Han sier at Gatsbys innovasjoner i skyen vil bli integrert i Netlify-plattformen.
Biilmann lover at Gatsby-rammeverket vil forbli åpen kildekode, og at de vil forvalte prosjektet på en god måte. De som vedlikeholder prosjektet i dag vil jobbe sammen med blant andre de som har skapt rammeverk som Solid JS og Eleventy.
Utvikler i Norge bygger om NextAuth.js til Auth.js: – Skal virke med alt!
Bruk Gatsbys GraphQL-API med alle rammeverk
Gatsby-skaper Kyle Mathews går i et blogginnlegg gjennom hva Netlify-oppkjøpet vil bety for Gatsby.
Mens "alles" øyne har vært på Next.js de siste par årene, har det skjedd ganske mye med Gatsby. I november i fjor ble versjon 5 av rammeverket lansert, med blant annet raskere byggetider enn tidligere versjoner.
En kanskje enda mer spennende nyhet, var Valhalla Content Hub, som gjør det mulig å bruke Gatsbys GraphQL-baserte "datalag" sammen med et hvilket som helst annet rammeverk – for eksempel Next.js, Remix eller Astro. En av fordelene med Gatsby har vært at du har hatt et stort antall plugins som du kan installere, for så å få alle dataene servert via et GraphQL-API.
Med Valhalla kan du altså bygge nettsidene med noe annet enn Gatsby, og likevel kunne nyte godt av plugin-økosystemet og GraphQL-API-ene til Gatsby.
Med Netlify-oppkjøpet blir Valhalla Content Hub en del av Netlifys plattform.
Det er ikke kjent hva Netlify har måttet betale for Gatsby.