NFT forklart: - Gjør kunsthandel mulig for vanlige folk

- Handler ikke om å ha en digital fil, forklarer NFT-eksperten. - Det handler om blokkjedeeierskap.

Digitale kunstverk fra ulike kunstnere på utstilling før åpningen av CrypTOKYO Blockchain Art Exhibition 2021 i Shibuya City. 📸: Stanislav Kogiku/SOPA Images/Shutterstock
Digitale kunstverk fra ulike kunstnere på utstilling før åpningen av CrypTOKYO Blockchain Art Exhibition 2021 i Shibuya City. 📸: Stanislav Kogiku/SOPA Images/Shutterstock Vis mer

- Det handler ikke om å ha en digital fil på datamaskinen eller mobiltelefonen. Men om å ha ekte blokkjedeeierskap, sier Andrea Mosca, utvikler og mannen bak NFT-søkemotoren nftguru.io, til kode24.

Det siste året har stadig flere snakket om såkalte Non-Fungible tokens (NTF). Grimes, Snoop Dogg og Paris Hilton er alle eiere av NFT-kunstverk.

Men hva i huleste er det egentlig for noe?

Er unik

Kort fortalt står NFT for Non-Fungible Token, og er et unikt digitalt objekt som ikke kan kopieres.

NFT-er er bygget på blokkjedeteknologi på samme måte som kryptovaluta. De fleste NFT-er er laget på Ethereum-blokkjeden (ETH). Hovedforskjellen er at kryptovaluta, for eksempel Bitcoin, kan byttes mot annen identisk kryptovaluta.

- Ideen med NFT-er er å skape et begrenset kunstverk som er digitalt. Det kan for eksempel være ett unikt kunstverk eller et begrenset antall kopier, sier italieneren Mosca på telefon fra Sørlandet, hvor han for tida bor.

Ifølge ham kan man da selge eierskapet til kunstverket, for eksempel via ETH-blokkjeden. Kjøperen blir da eieren av NFT-en som er knyttet til det digitale kunstverket, som de igjen kan selge til andre.

Verdien ligger altså i NFT-en som beviser eierskapet, ikke i for eksempel JPG-filen i seg selv.

Kan selges

Offentlige kryptovaluta-adresser er sentralt i kjøp og salg av NFT-er. For eksempel består ETH-adresser av 42 tall. Det er disse adressene som man sender kunstverk fra og til. For å få tilgang til adressen må du ha en privat nøkkel.

- Når du kjøper det digitale objektet blir ETH-adressen til kjøperen skrevet inn i blokkjeden. Da kan du se hvilken adresse som eier objektet - selv om du ikke stoler på selgeren, sier han.

Mosca forteller at dette også gjør at du kan følge prisen over tid.

- Dette gjør det mulig å selge igjen og bli en kunstinvestor. I det tradisjonelle kunstmarkedet var kjøperne ofte folk med gamle penger eller kunstvitere som investerte. Nå er det mulig for vanlige folk, sier han.

Ifølge Mosca er det også mulighet for at skaperne kan tjene penger hver gang kunstverket blir solgt videre.

- Du får som regel rundt 10 prosent av pengene, livet ut.

Flere problemer

Ett av de store problemene med NFT-er er å være helt sikker på at det er kunstneren som faktisk selger kunstverket. En vanlig måte å bevise dette på at kunstneren sender et bilde sammen med kunstverket.

Dette har likevel sine begrensinger. Costa forteller om en bekjent som er kunstner, som ofte legger ut bilder av seg selv og kunstverkene på Facebook. Disse bildene dukket plutselig opp på en falsk konto på Instagram.

- Jeg ser ikke noen måte å løse dette problemet i fremtiden annet enn å øke bevisstheten til kunstneren om ikke å dele arbeidsprosessen sin i sosiale medier, sier Mosca.

- Men kan jeg ikke for eksempel bare lagre bildefilen og selge den videre?

- Grovt sagt kan alle kopiere filen uten å trå over noen juridiske grenser. Forskjellen er at det står hvem som eier kunstverket i blokkjeden, svarer Mosca.

Dette kan du for eksempel se på NFT-nettmarkedet Open Sea.

Fragmentert marked

Ifølge Mosca er et annet problem at NFT-markedet er fragmentert. De ulike kunstverkene er fordelt på forskjellige plattformer. For eksempel har Open Sea kunst som er basert på ETH-blokkjeden. Utgiftene og retningslinjene varierer også fra plattform til plattform.

Dette forsøkte han å gi en løsning på med søkemotoren sin nftguru.io. Nettsiden bruker Opensea sine API-er for å hente nylig data fra ETH-blokkjeden. Disse kan bli knyttet sammen ved å bruke MetaMask, en kryptovaluta-lommebok for ETH. For å integrere MetaMask til hjemmesiden har han brukt JavaScript.

- Dersom du bruker MetaMask kan kunstnerne legge til spesifikke data. For eksempel ulike "metatagger". Dette gjør at du kan søke på pris og egenskaper ved kunstverket - for eksempel at det er 3D.

Teknologien gjør det mulig å legge enda et «lag» på metadataen.

- Dette gjør det mulig for brukerne å søke etter kriterier som ikke er tilgjengelig andre steder.

Promoterer kunstnere

Flere har meldt om at NFT-boomen allerede er over. Ifølge Mosca vokser likevel fremdeles markedet raskt og flere nettsider har fått de samme løsningene.

Ifølge Mosca er ikke markedet på vei ned og vil vokse igjen i framtiden, som ofte har skjedd med Bitcoin og annen kryptovaluta.

Utviklerens nåværende prosjekt er å bruke hjemmesiden til å promotere nye NFT-kunstnere. Han har også et galleri i Decentraland - et metavers basert på ETH. Dette er også en annen trend i NFT-markedet. Det finnes for eksempel gallerier som du kan besøke på Oculus sine VR-briller.

- Jeg arrangerer blant annet en utstilling med amerikanske urfolk som åpner 25. november norsk tid.