- Vi har ni ansatte som har blitt en del av cyberkrigføringen til det ukrainske forsvaret. Vi betaler dem fremdeles vanlig lønn, som er ti ganger så høy som militærlønnen. Det anser vi som en plikt, sier Geir Myhre, styreleder i Vector Software og daglig leder for Pivotic constulting, til kode24.
Det er snart to uker siden Russland startet sin invasjon av Ukraina, som har ført til store lidelser hos landets befolkning. Mange i den norske utviklerbransjen har en tilknytning til landet. Og flere norske selskaper har ukrainske ansatte.
Blant annet har Vector Software 160 ukrainske utviklere som er ansatt i selskapet. Ifølge Myhre, som nettopp kom tilbake fra Ukraina, har de oversikt over de ansatte og flere av dem er evakuert fra landet.
20 selskaper har nå gitt over 100.000 hver: - Mange vil ikke ha noe blest
Dro til Ukraina
Myhre forteller at han fløy ned til Polen dagen etter at krigen startet, kjøpte en bil og kjørte inn til Ukraina. Der bisto han med koordineringsarbeidet for å få ansatte bort fra fronten. Han dro over grensen igjen til Polen denne uka. Det var E24 som først fortalte historien.
- Vi hadde 16 stykker i Kyiv som vi fikk ut ganske tidlig og over til Lviv i vest. I tillegg hadde vi to stykker i Kharkiv som vi fikk vestover, forteller Myhre.
- Hvordan opplevde du situasjonen da du kom over grensen?
- Det er jo veisperringer innover til alle de store byene der man kontrollerer dokumenter ved forflytning. Folk har bevæpnet seg i stor grad og det er mye våpen i gatene. Vi har selv ansatt åtte pensjonerte politimenn som passer på kontoret. Stressnivået er ekstremt høyt. Jeg opplevde selv to flyalarmer og måtte løpe til bomberommet.
Han legger til at folk sover lite og at man nå opplever de psykologiske reaksjonene på dette.
- Det viktigste for de ukrainske utviklerne er å fortsette arbeidet og få en følelse av en normal hverdag. Det er det som gir dem penger til å faktisk kunne etablere seg på nytt igjen.
140 norske kunder har brukt de 300 utviklerne i Hviterussland - nå flytter de til Polen
Blitt evakuert
Ifølge Myhre har selskapet god kontroll på hvor alle utviklerne er og forteller at selskapet hver morgen har et møte med alle de 160 ansatte.
- Vi skjønte allerede i desember at noe sånt kunne finne på å skje og startet allerede da å iverksette en plan for denne situasjonen, sier han.
Selskapet har har organisert evakueringstransporter av de kvinnelige utviklerne og leid hus i Polen til familiene deres og barna. Ukrainske myndigheter har innført en lov som sier at menn mellom 18 og 60 ikke har lov til å forlate landet.
- Men vi har tatt den kvinnelige delen av familien til de mannlige utviklerne og relokert dem også til Polen.
I tillegg har selskapet gitt 1.000 dollar i flyttegodtgjørelse til alle som har tenkt å relokere til Polen, sier Myhre.
- Vi har opprettet et nytt selskap der. Så har vi et 24-timers kontor som er i kontakt med alle ansatte til enhver tid og følger med på troppeforflytninger, sier han.
Raser mot Reacts Ukraina-støtte: - Skam dere!
Må være bevisst
I tillegg til de ni utviklerne som har blitt en del av cyberforsvaret er det også tre utviklere som har meldt seg inn i det regulære militæret.
- At det bare er så få som har gjort det, skyldes at det er utrolig mange frivillige til de væpnede styrkene, sier Myhre.
Han forteller at eldstesønnen til selskapets ukrainske daglige leder har meldt seg som frivillig i de ukrainske spesialstyrkene.
- Broren til den ukrainske sekretæren min der nede ble stygt skadet i kampene i Tsjernobyl. Alle utviklerne har familiemedlemmer som deltar i striden, sier Myhre.
Han mener det er veldig viktig at norske selskaper er bevisst på sitt eget ansvar i konflikten.
- Alle er enige om at det gir god effekt å ta Russland økonomisk akkurat nå. På samme måte må man forstå at det beste man kan gjøre for Ukraina akkurat nå er å gjøre business med selskapene som har ukrainske ansatte for å bidra til å holde samfunnet i gang.
SmartDok i Alta tar i mot utvikler fra Ukraina: - Vi har tilbudt alle å komme
Mer våpen
- Det er lett å føle seg hjelpesløs når man sitter her i Norge og ser på lidelsene som utspiller seg i Ukraina. Hvordan er det for dere?
- Nå er jeg 50 år, men hadde jeg vært 30 år yngre ville jeg meldt meg frivillig i styrkene og gått inni kampene der nede. Hvis man har militærbakgrunn som meg, bør man vurdere å gjøre det. Det høres drastisk ut, men jeg mener det, sier han.
Det som alle uansett bør gjøre, ifølge Myhre, er å påvirke norske politikere. Han mener at Ukraina bare er starten på en større konflikt med Russland.
- Man er et valg: Enten å delta i en direkte krig med Russland om noen år eller å sikre at Russland taper kampen i Ukraina. Det vanlige folk kan gjøre er å støtte helhjertet om politikken som Norge fører: At man gir alt det ukrainerne trenger og flere våpen.
Myhre legger til at man også kan åpne hjemmet sitt for ukrainske flyktninger.
- Jeg har selv en 16 år gammel ukrainsk gutt som bor hjemme hos meg nå. Vi kan hjelpe dem å bli integrert i det norske samfunnet, sier styrelederen.