Nkom advarer mot angrep som kan slå ut internett

Økt internasjonal uro gjør at Nkom advarer om økt risiko for angrep mot norsk IT-infrastruktur.

Teamet hos NorCERT jobber med å håndtere dataangrep mot samfunnskritisk infrastruktur. Nå advarer Nkom om økt fare for angrep som kan slå ut datasentre og elektronisk kommunikasjon. 📸: Foto: Heiko Junge / NTB
Teamet hos NorCERT jobber med å håndtere dataangrep mot samfunnskritisk infrastruktur. Nå advarer Nkom om økt fare for angrep som kan slå ut datasentre og elektronisk kommunikasjon. 📸: Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

I en ny rapport uttrykker Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) stor bekymring for cyberangrep som kan slå ut internett eller telenettet.

I årets rapport beskriver Nkom et endret trusselbilde grunnet den sikkerhetspolitiske situasjonen.

De peker også på en økt risiko for at illojale aktører kan ramme Norge fra innsiden.

– Utfordrende å minske gapet

En del av bakteppet er at forholdet til Russland er blitt verre, og at Kina er på jakt etter opplysninger om industri og politikk, skriver NRK.

– Konsekvensen av typer handlinger som kan rettes mot sektoren, kan være veldig store, sier fungerende direktør i Nkom, John-Eivind Velure.

– Sikkerhetsarbeidet i sektoren er bra, men det er utfordrende å minske gapet mellom dagens sikkerhetsnivå og samfunnets økende avhengighet til digitale tjenester og et stadig mer alvorlig trusselbilde, sier han i en pressemelding.

Du kan lese selve rapporten på Nkom sine sider ved å følge lenka.

Økt fare for innsideangrep

I Nkoms analyse peker de også på en økende trussel for at innsideangrep. Frykten er at illojale ansatte skal kunne plante skadevare og dele sensitiv informasjon.

Nkom har også en klar idé om hvem som er de mest sannsynlige målene for dette, og flere andre typer angrep. Tilbydere av elektronisk kommunikasjon og operatører av datasentre er sannsynlige mål, ifølge Nkom.

– Norge er et veldig digitalisert land, som er helt avhengig av at internettjenester og mobiltjenester skal virke stort sett, eller helst hele tida, sier Velure.