– Jeg skjønte at det var noe uvanlig med meg, og gjorde en masse undersøkelser for å finne ut hva jeg kunne gjøre for å hjelpe legene med å forstå hva som var problemet, sier Noah Hall.
Hall har lang erfaring som utvikler og jobber nå som "Tech enabler" i Schibsted Media, i tillegg til at han leder Teknas utviklernettverk.
For mange år siden fikk han diagnosen schizoaffektiv lidelse, som er symptomer på schizofreni kombinert med symptomer på bipolar lidelse. Nå er han stort sett symptomfri, og har vært det lenge.
Halls forteller at hans egenutviklede app, Gobaith, har vært til stor hjelp – både før og etter at han fikk diagnosen.
Nå opensourcer han appen i håp om at den kan hjelpe også andre utviklere som sliter med mental helse.
Raskere og bedre hjelp
Før Hall fikk diagnosen, visste han at det kunne ta mange år for psykiatere å finne årsaken til plagene og lage en behandlingsplan. Det var altfor lenge, mente han.
Alle rådene han fant etter å ha gjort undersøkelsene sine understreket imidlertid viktigheten av å ha historiske data om symptomer og ting som kan påvirke dagsformen. Men selv om mange av de eksisterende tracking-appene som fantes var helt ok, så manglet de funksjonalitet han ønsket.
– Så jeg endte opp med å selv lage en app som skulle være enkel å bruke, sier Hall.
Appen fikk navnet Gobaith, som betyr "håp" på walisisk, og ble laget med ganske minimalistisk teknologi med HTML, JavaScript og CSS uten noen avhengigheter.
– Jeg brukte den daglig, og det var så nyttig å kunne kunne gå til psykiateren eller legen og vise dem grafene som viste hvordan humøret mitt hadde vært, og hvilke symptomer jeg hadde hatt, sier Hall.
Han forteller at psykiateren satte veldig pris på å få så detaljerte data fra pasienten, og at det hjalp han med å få en diagnose og behandling raskere.
– Hun sa det var fantastisk. Alle sesjoner vi har hatt etter det begynte med at vi tok en kikk på mine data. Og det har også vært nyttig utover det rent medisinske, ved at jeg har kunnet vise det til familie og venner – og kunne si at grafene viser at jeg tror jeg er på vei inn i en deprimert periode.
– Psykisk helse på jobb løses ikke med 8 minutters prater
Videreutviklet appen – uten AI
Også etter at Hall fikk diagnosen, viste appen seg å være nyttig.
– Etter at jeg hadde fått resepter på medisiner, begynte jeg å tracke det også. For denne typen mental sykdom må du balansere bieffekter med ønskede effekter.
Ved å logge alt var det mulig å følge med på om hvorvidt medisinen fungerte bra, men om den kanskje førte til søvnproblemer – eller tretthet.
Det skulle ta flere år før Hall bestemte seg for å gi ut appen som åpen kildekode slik at den kunne hjelpe andre. Terskelen for å gi den ut og la andre bruke den var høy, spesielt fordi det er snakk om helsedata.
– Men så hadde jeg noen venner i samme situasjon som kunne trengt trackeren.
Før appen ble gitt ut begynte imidlertid jobben med å skrive om hele appen til TypeScript og rydde opp i koden.
Appen ligger nå tilgjengelig for alle – men i motsetning til "alle" andre apper i dag har Hall valgt å styre unna alt som heter AI.
Hall sier det ikke ikke er noe i veien for at andre tar hans kode og bygger inn AI-løsninger for å for eksempel se trender. Han oppfordrer imidlertid til å heller snakke med profesjonelle leger hvis du har alvorlige problemer, i stedet for å diskutere helserelaterte temaer med en AI.
«Folk som jobber med teknologi er nysgjerrige. De forstår data. De forstår hva de vil bygge med det.»
Utviklere trenger egen app
Selv om det sikkert er mange andre enn utviklere som kan ha behov for en app som Gobaith, er Hall klar på at denne appen er spesielt beregnet på utviklere.
Det står også klart og tydelig i readme-filen på git-repoet: "Ikke-utviklere bør antagelig se på andre tracker-apper, heller enn å bruke denne".
– Hva er så spesielt med utviklere, at det trengs en egen app som dette for nettopp dem?
– Det er fordi folk som jobber med teknologi er nysgjerrige. De forstår data. De forstår hva de vil bygge med det, sier Hall.
Gobaith-appen kommer med en masse fleksibilitet, på bekostning av brukervennlighet, advarer han.
– Siden mental helse er veldig personlig for hver person, er det å ha fleksibiliteten til å modifisere trackeren veldig verdifullt. For utviklere er det enkelt, sier Hall.
Han tror også appen kan være nyttig for mennesker med andre typer diagnoser enn den han har, for eksempel innenfor autismespekteret.
– Det å ha innsikt i din egen personlige situasjon er veldig verdifullt, fordi du kan handle basert på denne innsikten.
Ber bransjen ansette flere autister
Utviklerjobber er perfekt
Bare 3 – 4 prosent av alle med schizofreni har fulltidsjobber, slik som Hall selv.
Hall opplever at hver gang han er åpen om sin egen diagnose, så blir han kontaktet av andre som har lignende problemer. Men ofte er de redde for å stå frem, eller de skammer seg. Mange er redde for at det skal være vanskeligere for dem å få seg jobb om de står frem, noe Hall synes er synd.
Han mener han er heldig som er utvikler, siden man i utviklerjobber ofte kan ha stor fleksibilitet.
– Mange utviklerroller kan være fleksible, noe som er perfekt for folk med slike tilstander. Det er perioder der jeg ikke er produktiv, og så kan det være perioder der jeg kan gjøre mye mer på tre dager enn hva som ellers ville vært normalt.
Hall skryter av Schibsted der han jobber, som har gitt han den fleksibiliteten han trenger – og oppfordrer andre arbeidsgivere til å være like fleksible.
– Det viktigste er at folk har medfølelse med hverandre, og tar seg tid til å forstå hvorfor andre mennesker gjør eller tenker slik de gjør.
Til andre som sliter, vil han si:
– Husk at du ikke er alene, og at det er mulig å forstå deg selv og hva som skjer med deg. Du kan få støtte og hjelp, og det er fortsatt mulig å ha et produktivt og relativt vanlig liv.
– Og så er det alltid OK å ta kontakt med leger hvis det skjer noe med deg som du synes er skremmende og som du ikke forstår, avslutter han.