Torsdag 2. november går NoCode Nordics-konferansen av stabelen på Rebel-bygget i Oslo. Arrangørene kaller det "den første rene no-code community-konferansen i Norden".
- Her ligger vi langt bak andre storbyer i Europa, hvor no-code communitiene har vokst seg store og er blitt langt mer enterprise-fokusert, sier markedsføringssjef Julie Remen i AppFarm.
- Etter å ha deltatt på NoCode Summit i Frankrike de to siste årene, så vi behovet for å initiere et lignende miljø i Norden, og slå ring rundt en teknologi som vi ser som underkommunisert i de nordiske landene når det snakkes om digital transformasjon for bedrifter
Det er no-code-selskapet AppFarm, sammen med Genus og Avo Consulting, som arrangerer konferansen. Og målet er å få bransjen til å få opp øya, for det er for seint.
Dårlig økonomi, bra for no-code
- Hva er status for no-code i Norge i 2023, egentlig? Det kan være jeg som har sovet i timen, men jeg synes det er lenge siden jeg har hørt noe særlig nytt om emnet?
- No-code er i langt større grad enn tidligere ansett som et robust verktøy for applikasjonsutvikling for alle type bedrifter. Vi kjenner alle til Gartners sitat om at 75 prosent av bedriftsapplikasjoner vil være bygget med low/no-code-verktøy innen 2025. Det er ikke lenge til, svarer Remen.
Men vi er ikke helt der ennå, i alle fall ikke her i Norge. Selv om blant annet byggenæringen skal være på god vei, ifølge Remen, mens det offentlige også skal ha begynt å fatte mer interesse.
Hennes salgspitch for no-code-teknologi, som hun altså selv selger, er å "få brukeren og de som sitter med behovet veldig tett på utviklingen av løsningen", og å "raskere komme i mål med en brukbar løsning som man enklere kan iterere på".
- Dette sparer igjen bedrifter for unødvendige og høye kostnader og utviklingstid, noe som er svært viktig i dagens marked. Vi ser jo også at på tross av dårlige økonomiske tider, går bruken av no-code opp, og det kan nok være årsaken til dette.
«Det er nok en intern oppfatning her, fra gammelt av, om at no-code tar deg “hit, men ikke lengre”.»
"Motvillighet" i Norge
- Er ikke norsk bransje flink nok på nocode?
- Det er absolutt flere av de store som er fremme i skoen, noen mer enn andre, men vi merker i større grad en motvillighet fra de store og veletablerte konsulenthusene i å ta i bruk no-code-verktøy i sine prosjekter enn fra utfordrerne, sier Remen i AppFarm.
- Det er nok en intern oppfatning her, fra gammelt av, om at no-code tar deg “hit, men ikke lengre”. Men, i dag er det langt flere no-code-plattformer tilgjengelig på markedet, som i de aller fleste tilfeller mer enn oppfyller behovene for både funksjonalitet, design og skalerbarhet.
Dette, som markedsføringssjefen altså mener er en misforståelse, skal være noe av grunnen til at de arrangerer no-code-konfransen.
- Dersom ikke de store konsulenthusene omfavner dette som et viktig verktøy for sine kunder, vil de fort kunne overkjøres av den nye garden med konsulenthus som fokuserer på smidig utvikling, mener Remen.
- Low-code er undervurdert!
Mener kode-kode er dyrere
- Nå er arbeidsmarkedet for utviklere et ganske annet enn for bare ett år siden. Man får ikke lenger jobber slengt etter seg, og det virker ikke som utviklere er en like stor mangelvare som før. Trenger vi no-code lenger da, da? Kan man ikke like gjerne ansette noen som kan code-code?
- Det at utviklere ikke får slengt jobber etter seg det siste året kan også handle om at prosjektene er færre, fordi færre bedrifter tar seg råd til å engasjere store IT-team for å utvikle digitale løsninger. Så svaret på dette er vel at vi trenger no-code i enda større grad, svarer Remen.
Hun understreker samtidig at hun ikke mener at no-code kan løse alt, eller at tradisjonelle utviklere har utspilt sin rolle, uansett hvor gode no-code-verktøyene måtte være.
- Ved å ansette noen som kan kode, kan man absolutt komme langt, men det tar lengre tid, og er mindre kostnadseffektivt, sier Remen, som også mener no-code åpner for mer involvering fra andre fagfelt, og mindre silojobbing.
- Utviklere må anerkjenne no-code!
No-code og AI
- Hva har AI-revolusjonen hatt å si for no-code? Er ikke AI noe som i seg selv åpner opp for å løse ganske mye med "no code"?
- AI og no-code går hånd i hånd, og er allerede godt etablert i de fleste plattformer i dag. AI bør heller sees på som en ressurs for programvareutvikling, både for tradisjonell kode og no-code, og ikke som en erstatter eller "ødelegger" av noe, svarer Remen, som også tar opp temaet på konferansen.
- Og helt til slutt; dere lever jo selv av å selge no-code-verktøy. Så kan vi stole på at det du mener om no-code er reelt?
- Det vi mener om no-code er verken revolusjonerende eller kontroversielt. Alle kan stille seg bak at dette er en utviklingsmetode med svært mange fordeler, og at det i mange tilfeller er mer hensiktsmessig å benytte seg av en tradisjonell kode, svarer Remen i AppFarm.
- I de tilfellene no-code ikke strekker til, er tradisjonell kode absolutt meget viktig, og vi har definitivt behov for sterke utviklere på dette. Det handler mer om å åpne øynene for at no-code har kommet veldig langt bare de siste årene, og lytte til de faktiske erfaringene som både utviklere, bedrifter og konsulenthus har gjort seg.