– Noen ganger tar jeg av meg beltet og pisker meg selv. Det er fortsatt bedre enn JavaScript!

Hysterisk sketsj om esoteriske programmeringsspråk, ikonisk retromusikk, imponerende mengde LED-lys, AIs største problem, Darth Jar Jar og én million avkrysningsbokser i ukens Lørdagsgodt!

Endelig helg igjen! Og det betyr at det er på tide med en ny runde med Lørdagsgodt, spalten der kode24-redaksjonen samler det morsomste og mest interessante vi har kommet over fra uka som gikk.

Vi kan ikke love at du lærer så veldig mye, kanskje med ett og annet unntak – men mye gøy er det i hvert fall. Her er noe av det redaksjonen fant på nettet denne uken.

God helg!

PS! Har du sett noe morsomt, interessant eller rart vi burde ta med i neste Lørdagsgodt? Tips oss!

Esoteriske programmeringsspråk er gøy!

Kurt:

Jeg skulle ønske jeg hadde tid til å lære meg et esoterisk programmeringsspråk, altså ett av disse meningsløse tulle-språkene – som Brainfuck, Rockstar eller LOLCODE. For selv om disse programmeringsspråkene neppe kan brukes til noe særlig nyttig, så er det sikkert gøy å holde på med.

YouTube-humorkanalen Programmers are also human har et "intervju" med Richie Guix-Intercal, en esoterisk utvikler som utelukkende koder i språk som ingen andre forstår. For å sitere:

– Det er perfekte programmeringsspråk. Og så har du de som brukes... av nybegynnere! Noen ganger tar jeg av meg beltet og pisker meg selv. Det er fortsatt bedre enn JavaScript!

Skal du bruke Google Translate i ferien?

Arnfinn:

Det her kan jo bli et flott og tveegget sverd for alle som skal tilbringe ferien i et eksotisk land! Mange har nok priset seg lykkelige over en løsning som Google translate under en reise i utlandet, eller forbannet seg over manglende språkstøtte for akkurat dette språket.

Ved hjelp av PaLM2, Googles egen LLM, så skal det nå komme støtte for 110 nye språk, som angivelig skal være i bruk av 614 millioner brukere. En av metodene som er brukt, er å lære opp Translate med ord fra lignende språk. Så vil vel tiden vise hvilke utslag det vil gi. For vi spiser jo til forskjell fra svensker is, og ikke glass.

1 million avkrysningsbokser!

Jørgen:

I serien: "hvordan i huleste kom du på dette hobbyprosjektet?", har vi denne raringen.

Brukeren nolen på twitter (X) har laget en side som består av én million avkrysningsbokser. Når du krysser av en boks, krysser du den av for alle. Og det er hele greia.

Hardkodet API-nøklene i kildekoden

Ole Petter:

Jeg blir aldri lei av å høre om hvor rævva de nye AI-dingsene er. For eksempel Rabbit R1, som for lengst er avslørt som en Android-app på en Android-dings som burde vært en Android-app på en Android-telefon.

Nå viser det seg at de også har, hva skal jeg si, noen rimelig GIIIGANTISKE sikkerhetsutfordringer. Som i at de hardkoda alle API-nøklene sine i kildekoden, som en gjeng har fått tak i. Dette er et AI-tog jeg veldig gjerne heller blir stående på perrongen til, gitt.

AI-hjelp til å skjønne feilmeldingene i konsollen

Kurt:

Jeg slutter aldri å bli overrasket over hvor mye du kan gjøre i utviklerverktøyene i Chrome. Selv må jeg innrømme at jeg bruker den mest til å bare logge feilmeldinger i konsollen.

Men av og til kan noen av feilmeldingene som dukker opp i konsollen være ganske vriene å forstå. Derfor er jeg glad for den nye AI-hjelperen som har dukket opp i nyeste Chrome-versjon. Den bruker Google Gemini til å forklare feilmeldingene for deg. Det er masse annet nytt også, sjekk denne videoen fra Google selv:

Darth Jar Jar

Arnfinn:

Herreguuud så mange ganger jeg har hørt denne fanteorien fra Star Wars. Count Dooku skal ha vært en reserveskurk, angivelig fordi George Lucas feiget ut på bruken av en viss karakter som «læregutt» under Darth Sidious / Emperor Palpatine. Og jeg kan forstå det dersom han gjorde det, for få karakterer har vel fått mer tyn enn Jar Jar Binks!

Eller Darth Jar Jar som han nå presenteres i et alternativt sett fra Lego. Gjør det teorien til en etablert sannhet? Nei. Har Disney-konsernet vært løpende orientert om at dette settet skal komme? Det vil jeg tro. Øker det potensialet for at historien til Darth Jar Jar kan spilles ut i kommende serier og filmer, for dem som ikke har fått nok av Gungans? Det siste klarer du nok å svare på selv, for store filmstudioer er jo glad i penger, de også.

AI har et kjempeproblem!

Ole Petter:

Datamaskiner fram til, tja, tidlig 90-tall, ble først og fremst brukt gjennom tekst på skjermen. Så ble DOS og denslags bytta ut med Windows og denslags, og vipps så kunne vi bruke maskinene våre med mus og ikoner og denslags. Men så, da ChatGPT og denslags AI-greier kom, skulle vi plutselig tilbake til å bruke datamaskinen med tekst.

Så er virkelig chatboter måten vi skal bruke AI på framover? Jeg håper ikke det, og det håper ikke han her, heller:

Noen som har enda flere LED-er?!

Kurt:

Personlig har jeg egentlig aldri skjønt helt vitsen med å ha masse RGB-LED-lys overalt – som inne i PC-en. Det eneste måtte være i tastaturet, for å lyse opp tastene hvis det er mørkt. Jeg er egentlig mer opptatt av de tekniske spesifikasjonene til maskinvaren enn at det absolutt skal lyse og blinke overalt. PC-en blir jo ikke raskere med mye lys?

Men etter å ha sett hvor mange LED-lys den pensjonerte Microsoft-utvikleren Dave Plummer i Dave's Garage har OVERALT, er jeg nesten i ferd med å endre mening. Jeg må jo innrømme at dette faktisk ser veldig kult ut! OK – kanskje litt harry – men uansett, sånn kan det altså se ut hjemme hos en som har altfor mye av både tid og penger!

Den retro-maskin-samlingen han har i garasjen sin er jeg forresten mer misunnelig på enn alle lysene!

Ikonisk Playstation-lydspor

Ole Petter:

Jeg tipper de fleste av oss over, ja nå holdt jeg på å skrive 30, men kanskje jeg heller burde skrive 40, har spilt Playstation-spillet Wipeout på ett eller annet tidspunkt. Og jeg tipper flere av oss fortsatt hører på mange av artistene som lagde musikken til disse spilla. For fy søren for en musikk. Og nå kan du høre historien om hvordan Wipeout ble et av de aller første spilla som tok populærkulturen inn i dataspill, og dataspill inn i populærkulturen: