Noen ting i JavaScript er bare... WAT?!

Merkelige ting i JavaScript, superheltfilmer, Fallout London, puslespill-robot, japanske nettsider og Windows XP på iPad er noe av det du finner i ukens Lørdagsgodt!

Endelig lørdag, og endelig Lørdagsgodt! Dette er spalten der kode24-redaksjonen samler det morsomste og mest interessante vi har kommet over fra uka som gikk.

Vi fant selvfølgelig en masse gøy denne uken også.

God helg!

Må ses i helgen!

Kurt:

Filmen Deadpool & Wolverine hadde premiere på onsdag. Jeg aner ikke om den er bra – men den ser jo unektelig temmelig artig ut. For å sitere P3s Filmpolitiet som har gitt den terningkast 4:

– Er det noe Marvel-filmene virkelig trenger, er det et selvironisk skråblikk på sine egne pompøse superhelt-troper og stadig mer søkte og innviklede multivers-historier.

Jeg tipper det blir en aldri så liten tur til Askim Kino i helgen! Sjekk traileren:

Kjør Windows XP på iPad

Arnfinn:

Tidligere i juli ble emulatoren UTM SE godkjent i Apple-universet. Dermed åpnet døren seg for å kjøre gamle OS på en iPad, blant annet Windows XP. Det tar litt tid, ifølge denne artikkelen i The Verge, men neppe mer tid enn det gjorde på maskinvaren da det var et nytt OS. Og ja, klassikere som minesveiper og kabal funker. – Jeg har aldri brukt iPaden min mer, er dommen fra skribenten.

Sjekk videoen på TikTok!

@verge Apple greenlit PC emulation on the iPad. Guy number one is wrong; this rules. #pc #apple #emulator #techtok ♬ original sound - The Verge

Hvorfor ser japanske nettsider så rotete ut?

Kurt:

Hvorfor ser egentlig japanske nettsider så rotete ut? Jeg forstår jo at litt av grunnen er at jeg ikke forstår de japanske skrifttegnene. Men nettsidene har også et helt annet visuelt uttrykk. Mens trenden innenfor "vestlig" webdesign er å holde ting enkelt og minimalistisk, har japanske og kinesiske nettsider massevis av tegninger, bilder og grafikk tilsynelatende "overalt". Nettsidene til internasjonale selskaper ser gjerne totalt forskjellige ut i japansk og for eksempel amerikansk versjon.

Det viser seg at det er mange grunner til at nettsidene ser ut som de gjør. Mye handler om psykologi og kultur:

Gøy å svare svindlere

Arnfinn:

Begynner du å kjede deg i ferien? Hva med å starte svare epostsvindlere? (Åpenbart – ikke gjør dette med eposten du bruker til vanlig, da får du mer svindelforsøk)

Opprett en ny adresse og etterlat litt spor med den, og voila. Du har fått spam! James Veitch bygde en humorkarriere på å svare svindlere, og «Scamalot»-snuttene er fortsatt hysterisk artige. Her kan du også lese et intervju om erfaringene hans, blant annet om da han ble ringt av svindleren i denne snutten.

Noen ting i JavaScript er bare... WAT?!

Kurt:

Det er mye i JavaScript som kan virke ganske merkelig. Som at !3 er false, true + [] er true eller at {} + "" er 0. Eller enda rarere – at ({}+"")[!""+!""] tilsvarer bokstaven b!

Utvikleren og mannen bak det esoteriske programmeringsspråket Rockstar (som er mye rarere enn JavaScript) forklarer i denne morsomme og interessante videoen hvorfor det er slik – med noen artige kodeeksempler:

Endelig Fallout London!

Arnfinn:

EN-DE-LIG! Fallout London er tilgjengelig! Dermed er det mulig å skaffe seg flere titalls timer med ekstrainnhold til Fallout 4, og forfriskende nok få et innblikk i hva atombombene førte til utafor USA.

Gjengen bak det som i praksis er en DLC har jobbet med dette siden 2019. De var i praksis klare for lansering i vår, men så bestemte Bethesta seg for å gi spillet litt omsorg for første gang på nesten fem år. Det endret selvfølgelig på deler av koden, slik at prosjektet er blitt forsinket fram til nå. Men! Da var moroa for denne helga sikra! Med mindre...

Bygg din egen puslespill-robot – 200x raskere enn mennesker

Kurt:

Hvor vanskelig kan det egentlig være å lage en robot som legger puslespillbiter? Temmelig vanskelig, viser det seg.

Men nå har noen faktisk bygget en robot som kan legge et puslespill med 1000 brikker 200 ganger raskere enn mennesker. Hvis du da ikke regner med de tre årene det tok å bygge roboten.

Roboten fungerer ved at den først tar bilde av alle brikkene, så regner ut løsningen, og så flytter alle brikkene på plass med stor presisjon. Hvis du vil lage en selv, så finner du både kildekode og instruksjoner på GitHub.