Nok et land lovfester retten på å skille jobb og fritid

Samtidig fortsetter prosessen med EU-lovgivning på området, som også kan påvirke Norge.

Arbeidstakere i Australia har fått lovfestet retten til å ikke svare sjefen dersom hen ringer under middagen. 📸: Emilie Holtet / NTB
Arbeidstakere i Australia har fått lovfestet retten til å ikke svare sjefen dersom hen ringer under middagen. 📸: Emilie Holtet / NTB Vis mer

Australske arbeidstakere kan med god samvittighet la være å svare på urimelige henvendelser fra sjefen sin utenom arbeidstid, slår loven nå fast.

Lovgivningen blir tatt godt imot av Australias fagforeninger, som mener den gir arbeidere bedre mulighet til å skille arbeidstid og fritid.

Ikke et forbud

– Dette er en historisk dag for arbeidstakerne. Australske fagforeninger har tatt tilbake retten til å slappe av etter jobb, sier Michele O'Neil, leder av Australian Council of Trade Unions.

Den nye loven innebærer at folk nå kan la være å sjekke, lese eller svare på arbeidsgivers forsøk på å kontakte dem utenom arbeidstiden – med mindre det anses som «urimelig» å la være.

Det er altså ikke et forbud mot at arbeidsgiver tar kontakt, men en rett til å koble ut jobben.

Problem for norske utviklere

Som kode24 omtalte i fjor, sliter norske utviklere med å skille jobb og fritid. Bare 60 prosent oppga at de følte de hadde et sunt skille på de to.

I fjorårets lønns- og trivselsundersøkelse svarte mange norske utviklere at de føler på forventninger om å være tilgjengelig hele døgnet.

Psykologspesialist Ingri Luthen jobber mye med denne tematikken. Hun forklarte i fjor hvordan dette er et ansvar, som arbeidsgivere må være bevisst. Hun mener at dersom sjefer sender meldinger kveldstid, så skaper det forventninger om at ansatte følger opp.

Hun pekte også på at lovendringer blir gjennomført i andre land, for å håndtere dette.

Stadig flere innfører regler

I tillegg til Australia, skal også regjeringen i Storbritannia vurdere å innføre slike regler, ifølge Fortune.

Tyskland innførte allerede i 2013 regler for når arbeidsgivere kan ta kontakt med sine ansatte. Flere andre EU-land har i årene etter innført egne regler.

EU har også jobbet med å få på plass felles regler innad i unionen. Dette vil også kunne få følger for Norge gjennom EØS-avtalen, meldte NRK i fjor.

Så sent som denne våren kom en EU-studie, som skal danne grunnlag for den videre prosessen.