Norge får plass i EUs AI-råd: «Ikke nok å bare innføre AI-reglene»

– Jeg regner med at vi framover får delta på permanent basis, sier Karianne Tung etter at hun fikk delta på møte i EUs AI-råd denne uka. Men det blir i så fall uten stemmerett.

Karianne Tung vil at Norge skal være tilstede når EUs AI-råd møtes, selv om det blir uten stemmerett. – Vi må bidra aktivt med å sette premissene, sier hun 📸: Stian Lysberg Solum / NTB
Karianne Tung vil at Norge skal være tilstede når EUs AI-råd møtes, selv om det blir uten stemmerett. – Vi må bidra aktivt med å sette premissene, sier hun 📸: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer

Norge har sikret seg en plass i EUs nye råd på kunstig intelligens (AI), sier digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung. Hun har også omtalt besøket på sin LinkedIn-profil.

Tung var i Brussel denne uka, der hun blant annet møtte EU-kommissær og visepresident Margrethe Vestager.

Innføringen av AI-regulering var det viktigste temaet på møtet.

Fikk delta etter forespørsel

– Jeg jobber for at Norge skal være med når beslutninger om kunstig intelligens tas. Derfor reiste jeg til Brussel med mål om å sikre at Norge får fast plass i EUs AI-råd som skal styre gjennomføringen av AI-reguleringen i Europa, sier Tung til NTB.

Rådet består av representanter fra EUs medlemsland og har en koordinerende rolle i å sørge for trygg bruk av AI i Europa.

Etter forespørsel fra Tung fikk Norge delta som observatør på det første møtet.

Får ikke stemme

– Jeg regner med at vi framover får delta på permanent basis, sier hun.

Norge har talerett i rådet, men ikke stemmerett.

– For meg er det ikke nok å implementere EUs AI-regelverk i Norge. Vi må bidra aktivt med å sette premissene for hvordan dette skal skje framover, sier Tung.

Hun har også tidligere vært tydelig på at Norge skal innføre EUs AI-lov så fort som mulig.

I Norge må loven gjennom en lengre prosess med blant annet høringsrunder og Stortinget før den blir vedtatt. Dette skal gå raskere enn normalt, lovet Tung på starten av året.

– Vi legger opp til at vi skal gjøre det vi kan for at dette skal gå så fort som mulig, sånn at vi kan implementere loven så samtidig som mulig med EU, sa hun i januar.