Norge skal mangle mindre IT-kompetanse i framtiden, er budskapet i regjeringens nye digitaliseringsstrategi.
Som kode24 tidligere har omtalt, sliter mange statlige virksomheter med å tiltrekke seg og beholde IKT-spesialister. Og både offentlig og privat sektor er villige til å betale for tips som gjør at de får ansatt en senior.
Men på samme tid er det et problem at mange nyutdannede ikke får sjansen til å skaffe seg erfaringen til å dekke behovet for seniorer og spesialister.
Nå må det satses på de nyutdanna, mener Hanne A. Hugem. Hun er koordinator for Forente IT-foreninger (FIF), en sammenslutning av de største foreningene for IT-studenter.
– For å øke IT-kompetansen i Norge vil det bli viktig å ansette flere innen IT, både i private og statlige virksomheter. Her er det viktig at det ansettes i både junior- og senior-stillinger, sier hun til kode24.
Se, her mangler de utviklere: «Vi har nok av oppgaver!»
Nyutdanna må få utvikle seg
Hugem er klar på at dersom bransjen ønsker flere seniorutviklere og IKT-spesialister på lengre sikt, så er løsningen å investere i flere juniorer.
– Det viktigste staten kan gjøre er å legge til rette for at det blir ansatt flere nyutdannede. Da vil man om noen år ha mange, dyktige IKT-spesialister som kan dekke behovet Norge har, sier hun.
Strategien fra regjeringen har derimot ingen slike løfter. Der blir det derimot poengteret at «interessen fra utdanningssøkere har vokst langt mer enn studiekapasiteten». De peker derfor på dette som en flaskehals for å skaffe kompetansen som er etterspurt.
Regjeringen skriver at de vil vil prioritere studieplasser innenfor tekniske fag ved fremtidige tildelinger av studieplasser til fagskolene i årene som kommer. De forventer også at universiteter og høyskoler prioriterer flere studieplasser innen IT. Det gjelder også etter- og videreutdanning.
Dette er også noe som flere aktører som NITO, Tekna og Abelia etterlyser i sine høringsinnspill til strategien.
Får ikke jobb med fagbrev: «De har aldri har hørt det»
Advarer mot å fortsette som før
– Markedet må investere i flere juniorer, hvis de ønsker flere seniorutviklere og IKT-spesialister, understreker Hugem.
– De må få mulighet til å skaffe seg erfaringene til å utvikle seg.
– Dersom de ikke gjør det, vil det ikke på magisk vis komme flere seniorer. I tillegg vil mange dyktige, unge voksne stå uten jobb og mulighet til å vokse faglig, legger hun til.
Hugem gjentar budskapet som mange IT-studenter og nyutdannede har kommet med de siste månedene, nemlig at arbeidsmarkedet er krevende.
– Før sommeren så vi jo også blant annet at flere private virksomheter måtte si opp studenter før oppstart. Det studenter og nyutdannede trenger er derfor en satsing på juniorerstilling, der arbeidsgivere også holder det de lover og opprettholder alle tilbud de gir, poengterer hun.
Glem målet om 80 prosent – i 2030 skal HELE staten bruke AI
Kan ha en fordel, men...
Hugem mener at trygghet er en mulig styrke det offentlige kan tilby unge og nyutdannede, sammenlignet med hva andre deler av bransjen har vist. Men det fordrer at de også viser betalingsvilje.
– Det er viktig at statlige aktører forstår at de blant annet må tilby konkurransedyktig lønn, sier hun, og viser til anbefalingene til Tekna.
Flere statlige aktører har det siste året valgt å satse på juniorer, blant annet hos Posten og hos Politiets IT-enhet. Sistnevnte fortalte i januar om sin erfaring med å satse på juniorer inhouse.
– Vi har satset knallhardt på nyutdannede og juniorer hos oss, og resultatene er så langt strålende! Vi har lært at denne gruppen medarbeidere bringer enorm kraft og engasjement, og leveransene deres har vært over all forventning. Å ta inn juniorer gjør også at alle andre “levler” et nivå, og det kan gjøre noe veldig godt med dynamikken i teamene, sa politiet da.
– Et annet tiltak for aktører som sliter med rekruttering vil være å ta kontakt med studentforeninger, anbefaler Hugem. Hun sier det vil gi muligheter for å introdusere studenter for virksomheter.