Også i år har Abelia gitt ut sin noe omdiskuterte liste over "Norges 50 fremste tech-kvinner", i anledning kvinnedagen 8. mars.
– Det brede spekteret av yrker, bransjer og sektorer forteller at listen representerer noe mer enn et tiltrengt mangfold i en mannsdominert bransje. Teknologi er nemlig sektorovergripende, og selve nøkkelen for at vi skal lykkes med omstillingen av Norge, sier den mannlige jurylederen og administrerende direktør i Abelia, Øystein Søreide, i en pressemelding.
– Teknologibransjen har definisjonsmakt over fremtiden. Mangfold i kjønn, etnisitet og bakgrunn bidrar til bedre refleksjon og bedre løsninger. Stereotypier og forutinntatthet i teknologi understreker behovet for et større mangfold blant dem som skaper fremtidens løsninger, sier Kine Dahl, styreleder i ODA-nettverk.
Bruker ADHD som "superkraft"
Én av de 50 kvinnene heter Issaaf Kattan.
- Det er kult, og en ære å bli kåret som 25 år gammel! Særlig siden noen av mine rollemodeller har fått kåringen tidligere, sier hun til kode24.
25-åringen flytta til Norge fra Libanon som 21-åring, for å være med på å bygge opp selskapet Cognite. Nå er hun utvikler og "Head of R&D" i Celsia, hvor hun blant annet har bygd opp et team av utviklere i hjemlandet Libanon.
Celsia, som lager en plattform for bærekraftsrapportering, forteller kode24 at hun har "rutine på å programmere 18 timer i strekk", og ofte lager prototyper med "et skikkelig hackathon". Noe av bakgrunnen er en diagnose mange andre i bransjen vår, spesielt kvinner, velger å skjule: ADHD.
- ADHD sees ofte på som en ulempe, spesielt for karriere eller utdanning. Imidlertid har det i mitt tilfelle vært mer som en superkraft jeg har utnyttet! sier Issaaf til kode24.
- En vesentlig faktor med ADHD er avhengigheten av “dopamin” for fokus. Å se noe man har kodet komme til live gir denne dopaminen. Denne trangen til å se et prosjekt komme til live gjør det mulig for meg å jobbe i over 18 timer uten pauser. Særlig i hackathon-liknende miljøer kan tidspresset skape en tilstand med hyperfokus over flere dager!
Lagde app som 12-åring
Som kode24 tidligere har skrevet om, kan mangel på tidlig eksponering for programmering og teknologi være én av grunnene til at vi fortsatt har langt færre kvinnelige utviklere i Norge.
For Issaaf er historien en annen: Da hun var på besøk hos sin onkel i Paris, 12 år gammel, lova han å ta henne med til Disneyland om hun kunne lage en app for bestemora si.
- Jeg hadde vært interessert i programmering tidligere, og dette var et godt dytt i riktig retning. Jeg endte opp med å lage en applikasjon for bestemor som lot henne streame favorittprogrammet sitt på nettbrettet med bare ett klikk. Etter mange YouTube-tutorials og mye prøving og feiling, begynte appen å fungere, og jeg ble hektet på koding. Og ikke minst: Jeg fikk dra til Disneyland! sier Issaaf.
Mange skjuler diagnoser: «Ikke minst kvinner»
- Utviklerbransjen er fortsatt ganske mannsdominert. Har du noen tanker om hvordan vi kan få flere kvinner interessert i koding?
- Teknologibransjen er svært mannsdominert, ja. Det var ganske “intimiderende” da jeg begynte å jobbe. Som oftest var jeg den eneste kvinnen i utviklerteam. Heldigvis er teknologi et område hvor dine ferdigheter og lidenskap også kommer frem. Å ha flere kvinnelige rollemodeller og flere kvinner å se opp til som utvikler er etter min mening den beste måten å oppnå en mer balansert fordeling på. Priser som “topp 50 kvinner i tech” er en flott måte å fremheve både at kvinner i tech eksisterer, og at de til og med blomstrer.
Fikk diagnosen som 51-åring: «En superkraft!»
Norges 50 fremste tech-kvinner
Her er hele Abelias liste over "Norges 50 fremste tech-kvinner 2024", i alfabetisk rekkefølge:
- Albesa Demjaha, Santander Consumer Bank
- Ane Eidahl Konglund, Oslo Universitetssykehus
- Anja Kaspersen, Institute of Electrical and Electronics Engineers
- Anne Foss Abrahamsen, Skatteetaten
- Anne Rønning, XLENT Oslo
- Arbnora Tahiri, Visma
- Camilla Moe, Mer AS
- Catrine Mørk Paulsen, Sensio
- Ceyda Atay Haga, Boston Consulting Group
- Chandini Merkesvik, Forsvarsmateriell (FMA)
- Dorinde Kleinegris, NORCE Norwegian Research Centre AS
- Eli Haugerud, Smart Innovation Norway
- Frøydis Sved Skottvoll, SINTEF Digital
- Hanne Gunby, DIPS
- Hege Liby Erdal, Webstep
- Helena Koch Haugane, Microsoft
- Helga M. Brøgger, DNV
- Hilde Lovett, Helsedirektoratet
- Ida Husby Swendgaard, Noba Health AS
- Issaaf Kattan, Celsia
- Janne Aas-Jakobsen, CONSIGLI
- Johanne Sognefest-Haaland, ITERA
- Kristine Gunnarshaug, Aker BP
- Kristine Bjørnstad, NoA Ignite
- Kristine Kvam, Fynd Reality AS
- Lakshi Jeyaratnam, Infront AS
- Line Eikvil, Norsk Regnesentral
- Margrethe Melbye, Evidi
- Maria Amelie, Factiverse
- Marianne Hove Solberg, SpareBank 1 SMN
- Marie E. Rognes, Simula Research Laboratory
- Marit Næss, NTNU, HUNT forskningssenter
- Marte Indregard, Kongsberg Satellite Services (KSAT)
- Marthe Moengen, Sopra Steria
- May Helen Storvik, Elton Mobility
- Michelle Sæther, Link Utvikling
- Mona Fossum, DNB
- Nina Reiersgaard, Equinor
- Polya Vitkova Johansen, Politiets IT-enhet
- Rebekka Olsson Omslandseter, Bouvet og for Universitetet i Agder
- Ruchi Yadav, Avella AS
- Sahar Yassine, Noroff University College
- Signe Marie Mellemseter Holter, Thales Norway AS
- Sigrun Bock, Tietoevry Tech Services
- Siri Hamre von Krogh, Kolumbus AS
- Tine Uberg Nærland, IFE (Institutt for Energiteknikk)
- Tonja Joseph, Inventas AS
- Torill Standal Eliassen, twoday
- Veronika Heimsbakk, Capgemini Norge AS
- Yashoda Singh, Microsoft