– Det vi klarer å lese ut av våre tall, er at folk som virkelig bryr seg om å lage apper, lager bedre apper, sier Yngve Hellman, leder for forretningsutvikling i Shortcut.
Og de som bryr seg aller mest, de ser ut til å lage native-apper, hevdet Hellman på app-konferansen Apprise Conf i Oslo forrige uke.
Sammen med kollega og "app-evangelist" Ivan Lé Hjelmeland presenterte han statistikk om det norske appmarkedet – under overskriften "The State of Apps in Norway 2023".
Statistikken viser at det er flere fellestrekk når det gjelder teknologivalg mellom de appene som scorer best.
Best score med SwiftUI
Hjelmeland forteller til kode24 at de har hatt som mål å undersøke samtlige norskutviklede apper, og med både manuelt arbeid og egne analyseverktøy har de klart å analysere totalt 1.688 apper. Totalt anslår Hjelmeland at det finnes opptil 2.000 apper utgitt av norske selskaper.
Noe av det mest interessante med undersøkelsen, sett fra et utviklerperspektiv, er hvilke språk og rammeverk appene med høyest score bruker.
– Appene med best score i Norge bruker SwiftUI, Jetpack Compose, UIKit, og Kotlin. Bruker du SwiftUI til iOS tror jeg du er en som virkelig brenner for å lage noe bra, sier Hjelmeland.
Både han og kollegaen Yngve Hellman mener hovedpoenget er at de som brenner for apputvikling gjerne ikke velger det som er enklest, men det som er best.
– Vi ser også at de som i tillegg lager spesiell støtte for iPad og Apple Watch, de scorer høyere på iPhone-appen sin, sier Hellman til kode24.
Undersøkelsen viser ellers at apper som bruker analyseverktøyene Firebase Crashlytics og Firebase Performance får mer enn 11 prosent høyere score enn de som ikke gjør det. Dette kan ha å gjøre med at disse verktøyene velges av de som er mest opptatt av å lage gode apper.
De mest entusiastiske og dyktigste apputviklerne velger ifølge Shortcut mange av de samme rammeverkene: Hele 16 prosent av alle norske apper bruker animasjonsbiblioteket Lottie, og disse har en gjennomsnittlig score som er 12,6 prosent høyere enn apper uten Lottie.
- Frilansutviklere er ikke genier. De er deg, med høyere lønn!
React Native, Cordova, Xamarin nederst
Mens de beste norske iOS- og Android-appene har en gjennomsnittlig score som ikke ligger langt under 5 (som er maks), havner de dårligste på rundt 1,5 og under.
De dårligste appene blant de som er undersøkt er typisk laget med kryssplattformløsningene React Native, Cordova og Xamarin.
Samtidig betyr ikke kryssplattform at en app må være dårlig. Flutter-baserte apper gjør det for eksempel ganske bra. Hjelmeland sier det virker som om utviklere har mye mer "pasjon" for Flutter, som er en kryssplattformteknologi, enn for eksempel Xamarin.
Veldig mange av studentene Shortcut snakker med sier ifølge Hjelmeland at de har fått kjennskap til Flutter gjennom studiene. Han tror noe av grunnen kan være at Google, som står bak Flutter, har laget veldig god dokumentasjon – og derfor er det mange som vil prøve det ut.
– Men har du et ønske om å jobbe med den mobile plattformen og ønsker å identifisere deg selv som en apputvikler tror jeg du velger å lære deg native apputvikling, Swift og Kotlin, fremfor React Native, Cordova og Xamarin, sier Hjelmeland.
.NET har gitt Xamarin-boost
Til tross for at Xamarin er et rammeverk som er på vei ut og vil erstattes av .NET MAUI, lages det flere Xamarin-apper enn noensinne. Årsaken tror Hjelmeland kan være at det er et stort .NET-miljø i Norge, og at det har vært lett å komme igang med Xamarin hvis man er .NET-utvikler.
Han sier han for Microsofts del håper de klarer å skape en like stor interesse for MAUI som det Google har klart med Flutter.
– Jeg tror ellers at React Native, Cordova og Xamarin blir straffet på ratingen fordi selskaper som velger denne teknologien gjerne bruker intern kompetanse i form av fullstack- eller webutviklere til å lage apper.
Kollegaen Hellman legger til at det er mulig å lage apper med god ytelse også i React Native. Dersom man gjør alt riktig kan man få nær samme ytelse som native, men aldri bedre.
– Men mange som bruker React Native kommer antagelig fra web, og da er det kanskje ikke apputvikling de er mest opptatt av. Likevel, React Native kan være et godt alternativ opp til et visst nivå av kompleksitet, sier Hellman.
Sånn lader Elton bilen din: - Kryssplattform er eneste alternativ
Beste og dårligste apper på iOS
Den desidert mest nedlastede norske appen er Kahoot med 65 millioner nedlastinger, etterfulgt av Tidal, FotMob og Fun Run 3 med henholdsvis 28, 27 og 21 millioner.
Ifølge Shortcuts statistikk er dette de best likte norske appene på iOS (poeng i parentes, 5 er best):
- Hyre (4,92)
- Komp (4,90)
- Gjensidige Øvelseskjøring (4,87)
- FotMob (4,86)
- Oda (4,84)
Dette er de dårligst likte:
- Brun og blid solpass (1,56)
- AtB (1,52)
- Widerøe (1,36)
- Peppes Pizza (1,30)
- Vigilo (1,26)
Ironisk nok er flere av appene på topp basert på React Native. Men Shortcuts oversikt over hvilke teknologier som brukes av de beste og dårligste appene baserer seg på hvilken score apper med bestemte teknologier har fått i snitt. Og der har React Native-apper en mye lavere snitt-score enn apper laget med for eksempel SwiftUI (se graf lenger opp i artikkelen).
Beste og dårligste apper på Android
Her er appene som får høyest score på Android:
- Brewfather (4,89)
- Komp (4,86)
- Hyre (4,85)
- Kron (4,81)
- Fjelltoppjakten (4,80)
Og de dårligste:
- Widerøe (1,61)
- EasyPay (1,39)
- Telenor MBN (1,33)
- Peppes Pizza (1,30)
- Alle mot 1 (1,28)