– Vi har i året som har gått refaktorert en rekke av våre løsninger som var utviklet med Microsoft Power Apps til andre rammeverk for å gjøre løsningene mer robuste og skalerbare.
Det sier Christoffer Hernæs, direktør for Skanska Digital, til kode24.
Entreprenørselskapet Skanska er for folk flest kanskje mest kjent for å bygge veier, broer og store næringsbygg – men i senere tid har de også begynt å bygge programvare.
– Vi bygger egen programvare for å støtte produksjonen vår. Ute i bransjen er det nisjer som ikke har hatt egen programvare, og der hyllevare ikke fungerer, sier utviklingssjef Lars Horn.
Skanska Digital har tidligere i stor grad basert seg på eksterne konsulenter, men er nå i ferd med å bygge opp egne utviklingsmuskler. Totalt jobber rundt 20 personer med utvikling, hvorav åtte jobber med selskapets dataplattform.
– Vi har en stor IT-avdeling, men det er mye innleie som vi insourcer nå, sier Horn.
Hadde fordommer mot low-code
Selv om en del av programvareløsningene til Skanska lages fra bunnen av i blant annet JavaScript og React, har de valgt å ta i bruk den norskutviklede low-code/no-code-løsningen Appfarm i ganske stort omfang.
Hernæs innrømmer at han tidligere hadde ganske store fordommer mot low-code.
– Etter å ha ledet store utviklingsavdelinger tidligere, så jeg på low-code som "lettvektskoding". Men AppFarm gir oss det beste fra begge verdener, sier Hernæs.
«Etter å ha ledet store utviklingsavdelinger tidligere, så jeg på low-code som "lettvektskoding".»
Han sier en av fordelene med løsningen er at selv om den inneholder veldig mye av det de trenger for å bygge programvareløsningene sine, så utelukker den ikke at du kan lage egne komponenter selv fra bunnen av.
– Det handler om at utviklerne våre ikke skal behøve å finne opp hjulet på nytt, og så skriver vi fullstack kode på det som ikke finnes i rammeverket, sier Hernæs.
Det betyr en mye høyere utviklingshastighet enn hva som ellers ville vært mulig, mener han.
– Mange av de mer tradisjonelle low-code-løsningene svarer fortsatt til mine fordommer. Vi hadde ikke lyktes med en ren low-code-tilnærming, og alternerer mellom å bruke ferdige komponenter og utvikle egne.
Komplett hiver ut gammel kode: – Vanskelig
Beveger oss mot mer fullstack
Hernæs forteller at løsningene de bygger skal brukes ute i felt under røffe forhold. For eksempel lager de programvare som brukes av arbeidere som jobber med bygging av tuneller, sprengning av fjell og støping av konstruksjoner.
Utviklerne er derfor ofte ute på anleggsplassene for å se hvordan løsningene de lager fungerer og brukes i praksis.
– Vi har jobbet mye de siste årene med innhenting av data fra sensorer. Det å ha den koblingen mellom den digitale og fysiske verdenen er et ganske spennende domene å jobbe i, sier Hernæs.
Det kan for eksempel være snakk om sensorer som samler data fra maskiner, støymålere, måler vibrasjoner fra sprengning for å kunne kalkulere riktig mengde sprengstoff, og så videre. En nær sanntids dataflyt betyr også at det stilles store krav til den underliggende dataplattformen der de blant annet bruker Snowflake.
– Den typen programvare vi lager nå, har ikke vært mulig i så mange år. Du har kraften i devicene, konnektivitet og gode nok integrasjonsmuligheter. Men vi forventer også at teknologien vil muliggjøre en helt annen integrasjon mot prosjektene våre, sier Hernæs.
Selv om Skanska i dag opererer med en slags hybridvariant mellom fullstack og low-code, er det ikke nødvendigvis slik at de er låst til dette til evig tid. Hernæs sier det er viktig å jobbe smidig og dynamisk, og bruke de teknologiene som er de rette til enhver tid.
«Vi skal ikke gifte oss med en bestemt teknologi.»
– Er det noen spennende nye teknologier dere ser på?
– Vi ser blant annet på Kubernetes og Kafka. Og så er det naturlig at vi beveger oss i retning mer fullstack, sier Hernæs.
Hva er greia med Terraform og infrastruktur som kode? - Bratt læringskurve
Det innebærer å bygge enda mer fra bunnen av i tillegg til det som lages med Appfarm, samtidig som Skanska også utvikler løsninger som tar i bruk kunstig intelligens til alt fra å analysere data til å hente ut data fra fakturaer.
– Det er viktig for oss å være nysgjerrige og se hvilke teknologier som kan passe oss. Det har vært et bransjemantra at man bestemmer seg for en teknologi, og så er det "skomaker bli ved din lest". Vi skal ikke gifte oss med en bestemt teknologi, sier Hernæs.