"Norske" Alpine Linux trenger hjelp: – Rørende med all støtten

Alpine Linux er på desperat jakt etter nye sponsorer, etter at hostingleverandøren gjennom mange år har sluttet å tilby "bare metal"-tjenester. Nordmannen bak Alpine Linux er optimist.

Natanael Copa står bak den populære Linux-distribusjonen Alpine Linux
Natanael Copa står bak den populære Linux-distribusjonen Alpine Linux Vis mer

Med mer enn 1 milliard nedlastinger er Alpine Linux en av de aller mest populære imagene på Docker Hub, og en svært populær Linux-distro for bruk i blant annet Docker-containere og embedded-enheter.

Nå trenger Alpine Linux et nytt hjem, etter at Alpines hostingleverandør gjennom mange år, Equinix skal slutte å tilby "bare metal"-tjenester.

– Equinix har vært kjempeflinke til å sponse open source, ikke bare Alpine Linux. De var tidlig ute med å sponse oss og gi oss tilgang på maskiner, forteller Alpine Linux-skaperen Natanael Copa til kode24.

Men nå er det altså slutt, og Alpine Linux gikk nylig ut og ba om hjelp for å kunne fortsette å levere tjenestene sine. På grunn av populariteten er det behov for temmelig kraftig infrastruktur:

– Mange bruker Alpine Linux når de lager Docker-imager til sine pipelines. Vi bruker en CDN som er sponset av Fastly.com, og der har vi mellom 2000 og 3000 hits i sekundet, sier Copa.

I tillegg er det rundt 50 "mirrors" der man kan laste ned pakker, som ikke er med i statistikken.

– Det er ganske mye data det er snakk om. Vi bruker i dag 800 terabyte båndbredde i måneden, samt 5 terabyte diskspace for hvert av våre mirrors, sier Copa.

Linux med norske røtter

Natanael Copa forteller at han lagde Alpine Linux en gang tidlig på 2000-tallet. Copa er opprinnelig fra Sverige, men har bodd i Norge siden 90-tallet og er i dag norsk statsborger.

Dermed er Alpine Linux i høyeste grad en Linux-distribusjon med "norske røtter", selv om Copa i dag har hjelp fra veldig mange bidragsytere over hele verden.

– Det er ganske mange som bidrar. Antall comitters er over 100, med kanskje 10-20 aktive, sier Copa. Og legger til at de er på jakt etter flere som kan bidra.

Det startet først som et forsøk på å lage en Linux-distro beregnet på bruk i for eksempel nettverksrutere og brannmurer.

Distroen skulle være så liten at den kunne kjøres fra RAM, uten disk. Etter at du hadde bootet opp, kunne du ta ut boot-mediet, som kunne være CD-ROM eller en USB-pinne.

– Det var viktig at systemet var lite. Diskplass var kostbart. Og det måtte gå raskt å installere, siden du måtte reinstallere hver gang du bootet opp.

«Populariteten til Alpine eksploderte med Docker!»

Da Docker kom i 2013 ble Copa headhuntet til Docker og jobbet for dem noen år. Det viste seg at Alpine Linux passet perfekt for Docker-"use casen".

– Det er samme konsept. Du sletter alt sammen og lager en ny container fra et image. Populariteten til Alpine eksploderte med Docker!

Senere solgte Docker ut enterprise-biten til Mirantis, selskapet Copa jobber i nå. Der får han bruke 50 prosent av arbeidstiden til å jobbe med Alpine.

Aldri trengt å samle inn penger

Copa forteller at Alpine Linux til nå bare har vært en gjeng med privatpersoner som har jobbet sammen på et prosjekt. Det har ikke vært noe selskap bak.

Ettersom selskaper som Equinix, Linode, Fastly og andre har sponset prosjektet med maskinvare og infrastruktur, har det ikke vært behov for å samle inn penger. Og det har vært lite administrasjon.

– Det har vært positivt for communityet at det ikke har vært penger involvert.

Nå som Euqinix Metal legger ned, har Alpine Linux blitt med i Open Collective hvor det er mulig for sponsorer å donere penger.

«Det jeg håper er at noen som bruker Alpine og faktisk tjener penger på å bruke Alpine, vil være med og bidra.»

Copa kan fortelle om en overveldende respons fra miljøet etter at de gikk ut og ba om hjelp. Både firmaer og privatpersoner har ønsket å bidra.

– Det har vært rørende. Jeg er forbauset over hvor positiv responsen har vært. Det er folk som bidrar med patcher og sånt, som nå vil gi penger – og jeg får dårlig samvittighet for å ta imot penger fra de som faktisk bidrar.

– Det jeg håper er at noen som bruker Alpine og faktisk tjener penger på å bruke Alpine, vil være med og bidra. Og det vet jeg at det er. Vi har fått e-poster fra firmaer som har lyst til å bidra.

Minst mulig administrasjon

Copa håper det vil være mulig å finne en løsning som innebærer minst mulig administrasjon for dem.

For Alpine har det vært veldig praktisk å bare kunne "låne en maskin", istedet for å skulle drive et selskap som skal motta penger og selv leie infrastrukturen de trenger.

Å drive et selskap som skal leie infrastruktur selv vil også vært kostbart. Copa forteller at de blant annet trenger ganske kraftige maskiner til CI-pipelinen sin, slik at pakker kan kompileres raskt ved for eksempel sikkerhetsoppdateringer. Dette har de til nå hatt tilgang til via Equinix.

Skulle de ha betalt for alt dette, ville det antagelig kostet minst en halv million kroner i måneden, anslår Copa.

– Til nå har det vært veldig praktisk å kunne forholde oss til én provider som ga oss alt vi trengte. Nå har vi 40-50 firmaer som spør hva de kan hjelpe oss med.

«Jeg tror det er sannsynlig at vi kommer ut av det bedre enn det var før.»

– Nå må vi gå gjennom alt og finne ut hva som vil være bra for oss. Vi må finne ut om vi vil ha én stor eller mange større. Det er en viss overhead administrativt å ha avtaler med veldig mange.

– Er du optimist?

– Ja! Det er veldig positivt med responsen, at folk har lyst og at det er en vilje til å gjøre det – også fra kommersielle aktører. Jeg tror dette kommer til å gå veldig bra.

– Jeg tror det er sannsynlig at vi kommer ut av det bedre enn det var før. Mindre sårbare, og kanskje med enda bedre maskinvare enn vi hadde.