Norske selskaper evakuerer ukrainske ansatte: - Det er kolleger som gråter, det er klemming

Mens mange av utviklerne er i sikkerhet, må mennene bli igjen for å krige, forteller Tietoevry, Yne og Caddiesoft.

Norske IT-selskaper gjør nå en innsats for å få sine ukrainske kolleger i trygghet. Her er ukrainske flyktninger på vei inn i Israel etter å ha flydd via Romania. 📸: REUTERS / Ronen Zvulun
Norske IT-selskaper gjør nå en innsats for å få sine ukrainske kolleger i trygghet. Her er ukrainske flyktninger på vei inn i Israel etter å ha flydd via Romania. 📸: REUTERS / Ronen Zvulun Vis mer

- Dette preger hele selskapet vårt, ekstremt. Naturlig nok. Men først og fremst er vi bekymret for liv og helse til kollegaene våre og vi gjør alt vi kan for å hjelpe dem, sier Irene Blesvik, "head of transformation" i Tietoevry Create, til kode24.

I møte med den største krigen i Europa har en rekke norske selskaper som har utviklere i landet tatt ulike grep for å sikre sine ansatte.

kode24 har vært i kontakt med flere av dem.

Tietoevry har løpende kontakt

Tietoevry har over 2.000 ansatte i Ukraina, de fleste utviklere eller med tung IT-kompetanse. Ifølge Blesvik er grunnen til at Tietoevry er i Ukraina at det er et arnested for realfagutdannelse, teknologi og IT i Europa.

- De har jo blant verdens beste matematikk-utdannelser og har hatt det i veldig mange år. Det er derfor mye av den europeiske teknologiutviklingen kommer nettopp fra Kyiv og Ukraina.

- Har dere fått kontakt med alle utviklerne?

- Vi har løpende kontakt med alle, men på grunn av situasjonen så kan det ta litt tid mellom hver gang vi hører noe, sier hun.

Flyttet ansatte

Blesvik sier at selskapet har relokalisert mange av de ansatte og flyttet disse til områder hvor det ikke er pågående krigshandlinger.

- Noen har også flyktet til Polen. Det er fortsatt noen igjen i Kyiv og enkelte er mobilisert av militæret, sier hun.

Ifølge Blesvik er situasjonen for ukrainske utviklere et sammensatt bilde, hvor noen har forflyttet seg til områder det for øyeblikket ikke er krigshandlinger.

- Mange av disse ønsker å jobbe. Det er også endel som er med sin familie og venner på et trygt område, og de må naturlig nok få prioritere dette.

Leier leiligheter

Blesvik forteller at hun har vært i Warszawa og møtt kolleger som har kommet over grensen noen dager tidligere, med barn, hund og kofferter etter å ha reist i tre døgn.

- Det er kolleger som gråter, det er klemming. Det er hele det spekteret du skulle forvente er der. Det er utrolig imponerende og se hvordan de håndterer situasjonen. Våre ukrainske ansatte er utrolig sterke.

Blesvik sier at de har gjort mange ulike ting for å hjelpe de ansatte.

- Vi har leid hundrevis av leiligheter i ulike byer i Polen, og i trygge områder i Ukraina. Hotellrom, Airbnb, alt blir tatt i bruk.

Hun legger til at alle de ansatte har fått utbetalt forskudd på lønn.

- I Warszawa er vi i dialog med private barnehager og jobbsentre, for å skaffe familiene barnepass og inntektsgivende arbeid til ansattes partnere i tiden fremover.

Yne tar folk til seg

Njaal Almestad Gjerde, administrerende direktør i Yne, forteller til kode24 at noen av de kvinnelige designerene er nå i Polen med sine barn. Mennene har blitt igjen i Ukraina. Blant annet som følge av at Ukraina har innført en lov som sier at menn mellom 18 og 60 ikke har lov til å forlate landet.

- De vet ikke hva de vil gjøre på lang sikt, men de har skaffet seg en leilighet de skal leie en måned. De håper på at situasjonen roer seg så de kan reise tilbake, men de forbereder seg på at det kan ta lang tid.

«Denne krigen har blitt veldig personlig for oss.»

Gjerde legger til at Yne støtter dem så godt de kan, og at de står klare til å hjelpe dersom de bestemmer seg for å komme til Norge.

- De mannlige utviklerne vi har hatt, må bli igjen i Dnipro for å forsvare landet. Vi støtter dem så godt vi kan, både de og familiene deres. Flere av familiemedlemmene har valgt å være igjen i Polen siden de ikke snakker godt engelsk. I Polen kan de gjøre seg forstått.

Gjerde sier at Thomas Holen, en av utviklerne som startet Yne, har tatt to flyktninger fra Dnipro, mor med barn, hjem til seg i Norge.

- De kommer på fredag. Yne donerer penger til Ukraina, og vi støtter så godt vi kan. Vi har mange venner, kollegaer og familie som er rammet hos oss. Så denne krigen har blitt veldig personlig for oss.

Caddiesoft holder skuten flytende

Øystein Skjesol har samarbeidet med ukrainske utviklere siden 2005, og etablerte i 2006 et eget selskap i Dnipro, Ukraina. Der er det per i dag 18 ansatte, og er nå søsterselskapet til Caddiesoft Norge AS.

Da kode24 snakket med Skjesol for to uker siden fortalte han at selskapet hadde evakueringsplanene klare.

- Alle våre utviklere er per i dag trygge, i den forstand at de ikke befinner seg i byer som er under direkte angrep, sier han til kode24.

Skjesol forteller at de har daglig kontakt med alle, og de som fremdeles er i Ukraina forsøker å ha så vanlig hverdag som vanlig, med daglige standups og arbeid fra hjemmekontor slik selskapet har gjort under store deler av pandemien.

«»

- Vi har fått evakuert en del familier, og flere er på vei. Noen er allerede i Norge, andre er på vei hit - eller til andre destinasjoner i Europa. Det legges ned et stort arbeid for å hjelpe de som er på flukt innad i Ukraina, ute i Europa - samt de som kommer hit til Norge.

Han legger til at noen kommer med familie med helseutfordringer - andre sender kone og barn ut av landet.

- Samtidig prøver vi å holde skuta flytende med å gjennomføre kundemøter, levere prosjekt og så videre. Det er nok å holde på med, men vi opplever at lokalsamfunnet nå bidrar til praktiske ting rundt de som ankommer, og det er veldig fint.