Under koronatiden eksploderte mengden podcaster. Tre år senere kan du lage din egen i 3 enkle steg. Men hvorfor i all verden skal du gjøre det? Ikke for å bli den neste Friminutt eller Radioresepsjonen. Men av to andre grunner: For å lære og å lære bort.
Om du er som meg, kan tunge, lange tekster få luften til å forsvinne ut av deg. En samtale, derimot, hvor du får høre spørsmål og det tilhørende svaret, holder oppmerksomheten på en helt annen måte.
Nå kan du dra nytte av dette prinsippet for å teste ideene dine. For med NotebookLM kan du lage en podcast basert på notatene du har — enten det er en presentasjon eller bloggpost du holder på å forberede.
I tre enkle steg kan du få generert en samtale som angriper temaet ditt fra ulike vinkler — og du kan også spesifisere hvordan narrativet skal være.
Stegene tar bare 5 minutter. Og nevnte jeg at det var gratis?
Steg 1: Åpne NotebookLM
Du starter først med å gå inn på NotebookLMs nettside (notebooklm.google.com). Du logger inn med Google og oppretter en ny notatbok:

Idet du åpner notatboka, ser du tre faner:

Disse tre delene er:
- kilder: her legger du inn kilder, som podcasten baseres på
- chat: her kan du stille spørsmål om kildene dine
- studio: her genererer du podcasten
For å lage en podcast trenger vi bare å bry oss om kilder- og studio-fanen.
Steg 2: Legg inn kilder
For å lage podcasten, trenger vertene noen kilder å prate om. Det legger du til i venstre fane:

Som du ser, kan du laste opp på mange ulike formater:

Om du ønsker å utforske om en bloggpost eller presentasjon kan fungere, kan du legge inn disposisjonen i “Lim inn tekst”. Om du har kilder du refererer til, som en Wikipedia-side eller kode-dokumentasjon, legg til disse som lenker.
Et genialt lite triks er å kaste disposisjonen inn i ChatGPT, så spørre om et utkast for en bloggpost. Da får du litt mer fyll og mulighet til å redigere før du genererer podcasten.
Steg 3: Generer podcasten
Før du genererer podcasten, anbefaler jeg deg også å tilpasse podcasten.

Da får du en mindre generell podcast, og samtalen blir nærere temaet du bryr deg om. Du kan spesifisere å vektlegge visse kilder, som å la podcasten utspille seg fra disposisjonen du har oppgitt:

Etter et par minutter, får du en podcast på alt fra 5 til 30 minutter (avhengig av mengde kilder) om ditt favoritt-tema!

Nysgjerrig på resultatet? Ta en lytt!
Bonustips #1: Hør podcasten på farten
Etter å ha generert podcasten, må du ikke bli sittende på PC-en for å høre den. Du kan gå på inn på NotebookLM på mobilen, og høre på lydklippet der, for det ligger på samme Google-konto. Jeg anbefaler likevel å laste ned klippet, så du kan lytte, selv om du skrur av mobilskjermen.
Du kan også generere en offentlig lenke som du kan sende til deg selv eller venner. Bare å trykke på “Dele”-ikonet:

Og kopier delingslenken:

Om du ikke liker det du hørte, kan du slette podcasten, tilpasse teksten og prøve på nytt.
Bonustips #2: Få kildene oppsummert
Om du fortsatt er i researchmodus, kan du få kildene oppsummert ved noen enkle tastetrykk. Under “Lydoversikten”, er en meny “Notater”. Ved å klikke på “Vanlige spørsmål”, kan du få generert spørsmål og svar om konsepter fra kildene:

Du kan også spørre om “Studieveiledning”, som gir deg quizspørsmål, som kan hjelpe deg å huske materialet bedre. Om du arbeider med historie, kan du til og med få generert en tidslinje av kildene.
Du kan også ta i bruk chat-funksjonen, i midtre fane, for å stille spesifikke spørsmål du lurer på, med svar tilbake til kildene.
Avsluttende ord
Neste gang du vil lære om et tema eller lære noe bort, test ut hva podcasten spytter ut av materiale. Kanskje du finner en ny vinkling?
Det er gratis å teste ut. Jeg fikk lagd 3–5 podcaster, før jeg fikk varsel om at jeg overskred dagskvota. Ønsker du flere, må du foreløpig betale 259 kr per måned.
For å se NotebookLM i action, anbefaler jeg deg bare å åpne NotebookLM selv og begynne å leke. Det er virkelig så enkelt.
💛 Takk til Jens Andreas Huseby som tipset meg om NotebookLM. Og takk til Maria Skaaden som kom på ideen om å bruke verktøyet til å teste ut en presentasjon.
