NRK legger ned apper – mener produsenter ikke gir dem noe valg

– De låser plattformen og slutter å oppgradere TV-ens programvare, sier NRK om nedleggelsen av en haug apper.

Produktutviklingssjef Tanja Skjoldborg Lindboe i NRK skulle gjerne støtta eldre TV-er, men de oppdateres ikke og takler derfor ikke NRKs nye sendinger. 📸: Privat
Produktutviklingssjef Tanja Skjoldborg Lindboe i NRK skulle gjerne støtta eldre TV-er, men de oppdateres ikke og takler derfor ikke NRKs nye sendinger. 📸: Privat Vis mer

Den 16. september forsvant flere av NRKs nett-TV-apper. Ifølge NRK selv forsvant appene på disse enhetene:

  • LG-smart-TV-er fra 2015 til 2017.
  • Samsung-smart-TV-er fra 2016 til 2017.
  • De eldste Apple TV-modellene.
  • PlayStation 4 og Playstation 5.

Blant annet på Reddit og UX Norge sin Slack har flere reagert på at en statsfinansiert aktør ikke vil støtte eldre enheter – og i Playstation 5 sitt tilfelle en helt moderne enhet.

Overfor Nettavisen har NRK vist til brukeropplevelser og kostnader knytta til appene, men utviklerne selv forteller kode24 at app-okalypsen har en ren teknisk forklaring.

Og at det vanskelig skal sies at det bare er NRK sin feil.

«Så det reelle problemet er at produsentene slutter å supportere TV-ene sine etter seks år.»

Veldig mange apper

NRK TV har en haug med apper. Du finner apper på nyere Samsung-TV-er med operativsystemet Tizen, på LG-TV-er med webOS, på strømmedingser som AppleTV og AndroidTV, samt apper på iPhone og Android-mobiler. Totalt skal det være snakk om 14 plattformer.

– Men det reelle tallet er høyere, fordi det finnes variasjoner innenfor hver plattform. For eksempel støtter vi Telenors dekoderbokser, som i seg selv er tre ulike bokser per i dag, og for LGs WebOS støtter vi nå versjon 4.x og frem, som i prinsippet er seks varianter, forteller produktutviklingssjef Tanja Skjoldborg Lindboe i NRK til kode24.

NRK har egne utviklere for Apple, Android og web-versjoner og apper basert på HTML5 til blant annet smart-TV-er. Noen apper lages også av eksterne.

På kode24-dagen i fjor forklarte utviklerne hvordan det aller meste i appene deres foregår på backend, men:

– Selv om frontendene er relativt enkle, så betyr det ikke at de ikke videreutvikles med ny funksjonalitet som krever oppgradert backend og API-kontrakter, eller oppdatert støtte for sikkerhet, understreker Lindboe.

Ny rigg for direkte-TV

Med andre ord: Om NRK gjør endringer bakover i TV-stacken, må de sørge for at alle appene takler dem. Det er noen ganger enklere sagt enn gjort, og er også grunnen til høstens aldri så lille app-okalypse.

NRK er nemlig i gang med å endre hele plattformen sin for direktesendte TV-sendinger.

– Til dette endres også mye av teknologien bak strømming ut til publikum, hvor NRK ønsker å tilby blant annet undertekster på direktesendinger, som ikke er innbrent i bildet, og som da kan brukes for å bedre tilgjengeligheten, forteller Lindboe.

– Dessverre har noen TV-plattformer eldre enn seks år ikke mulighet for å kunne støtte dette, fortsetter hun.

Disse plattformene mister nå derfor NRK-appene sine, altså fordi programvaren deres er utdatert og ikke støtter NRKs nye teknologi. Lindboe viser blant annet til tester på Samsung-TV-er, som viste at NRKs nye sendinger ikke lot seg kjøre på modeller fra før 2018.

Så det reelle problemet er at produsentene slutter å supportere TV-ene sine etter seks år. Det betyr at de låser plattformen og slutter å oppgradere TV-ens programvare, som er forutsetning for ny funksjonalitet, forteller hun.

Hva med Playstation 5?

Utdatert programvare forklarer noen, men ikke alle appene NRK nå kutter pulsåra til.

For selv om Playstation 5 faktisk nærmer seg fire år gammel, er dette fortsatt den gjeldende, nyeste spillkonsollen fra Sony. Og naturlig nok får den fortsatt oppdateringer.

– Så hvorfor kutter dere også denne appen?

– Folk flest velger i dag andre plattformer enn spillkonsoller til å strømme TV på. Derfor kan NRK ikke forsvare kostnadene ved å oppgradere plattformen til den nye tekniske plattform for direkte TV-sendinger, svarer Lindboe.

Kritikere har stilt spørsmål ved om NRKs utfasing bidrar til at flere kvitter seg med eldre TV-er og kjøper nye. Gjør dere dere noen tanker rundt bærekraft-spørsmålet oppi dette?

– Bærekraft tar vi absolutt på alvor. NRK tenker heller ikke at en TV kjøpt i 2017 egentlig er «gammel» eller bør byttes ut. Derfor anbefaler vi at man kobler sin TV til en strømmeboks, som Googles Chromecast for GoogleTV eller AppleTV for å forlenge levetiden til TV-en, om man ikke allerede har tilgang til NRK TV-appen via en distributør.