NRK må lage nettsider for eldgamle mobiler og nettlesere: «Produktet ditt blir bedre!»

Ingrid Grønlie Guren i NRK mener du kan bli en bedre utvikler om du er bevisst på hvor gamle enheter mange faktisk bruker. For de er det mange av.

Ingrid Grønlie Guren snakket på AdaCon om hvordan NRKs nettsider må fungere på overraskende gamle enheter med utdatert programvare. 📸: Kurt Lekanger
Ingrid Grønlie Guren snakket på AdaCon om hvordan NRKs nettsider må fungere på overraskende gamle enheter med utdatert programvare. 📸: Kurt Lekanger Vis mer

Selv om utviklere gjerne har nye PC-er og mobiltelefoner, er det fort gjort å glemme at folk flest ofte sitter på gammelt utstyr og sjelden oppdaterer programvaren.

Det bør også web-utviklere ta mer hensyn til, var budskapet til NRK-utvikler og tech-lead Ingrid Grønlie Guren i et foredrag hun holdt på AdaCon i Oslo denne uka.

I foredraget fortalte hun at NRK.no ikke bare må støtte de nyeste nettleserne og mobile enhetene – men en masse eldgamle enheter som mange rundtom i Norge fortsatt bruker. Det er nemlig et krav fra myndighetene at NRK skal kunne levere informasjon til hele befolkningen, for eksempel under en eventuell krig.

– Som utvikler er det ofte lettest å lage produkter som fungerer best for deg selv, fordi det er din datamaskin. Men jeg tror at hvis du tenker på brukeren fra et teknisk perspektiv, så vil produktet ditt faktisk bli bedre! sa Grønlie Guren.

Totalt har NRK.no rundt 1,5 millioner daglige brukere, og brukerne rangerer fra de aller yngste til de aller eldste i befolkningen.

De aller fleste på mobil

Grønlie Guren minnet om at mange bruker internett annerledes enn utviklere:

For NRK.no sin del er rundt 70 til 80 prosent av brukerne på mobil. Noe som kanskje kan være frustrerende å tenke på om man har brukt mye tid på å lage en fantastisk desktop-opplevelse.

– Det spiller ingen rolle om applikasjonen er oppe og fungerer, om du ikke kan få informasjon fra siden. Det betyr at den må fungere for alle.

Hun oppfordret utviklerne til å være bevisste på å støtte ikke bare de aller nyeste mobiltelefonene og nettleserne.

Mange på gamle nettlesere

Og selv om du ikke må forholde deg til kravene de har i NRK, kan du bli en bedre utvikler ved å være bevisst på dette, sa hun.

NRKs egen statistikk viser nemlig at folk:

  • Bruker den nettleseren de får med enheten, veldig få installerer noe annet.
  • Ignorerer beskjeder om å oppdatere nettleserne og andre apper.
  • Har eldgamle mobiltelefoner.

Blant NRKs brukere er det flest som bruker Apples Safari-nettleser, og så kommer Chrome på andreplass – mobilutgavene inkludert. Statistikken viser også at mange brukere ikke har oppdatert til siste versjoner.

Safari og Chrome dominerer blant NRK.no sine brukere, men det er også mange andre nettlesere i bruk. Og mange kjører gamle versjoner. 📸: NRK
Safari og Chrome dominerer blant NRK.no sine brukere, men det er også mange andre nettlesere i bruk. Og mange kjører gamle versjoner. 📸: NRK Vis mer

For eksempel bruker 2,18 prosent av de som besøker NRK.no Chrome 56, som ble lansert i 2016. Og selv om 2,18 prosent ikke høres mye ut, så utgjør det for NRK 32.000 daglige brukere.

Fem spørsmål du må stille deg

Grønlie Guren argumenterte for at hvis du lager noe som fungerer veldig bra på en billig og dårlig enhet, så vil det også kunne fungere fantastisk på en god enhet.

Hun hadde fem spørsmål hun ber utviklere stille seg selv, hvis de vil at flest mulig av brukerne sine skal kunne bruke nettsidene:

🤔 #1. Hvem lager jeg produktet for?
Tenk gjennom hvem som skal bruke produktet. Gamle, unge? Hva slags enheter har de?

– Unge har gjerne gode enheter med bra skjermer, men er supergjerrige på data. De sier de ikke vil sjekke nyhetene fordi det tar for mye data, men de ser med glede nyhetene på TikTok!

🤔 #2. Hva kan/bør jeg bruke?
Tenk igjennom rammeverkene du bruker. Størrelse, hastighet, har det serverside-rendring, og så videre. Men det er også viktig å se på hvor god støtten er for funksjonalitet du vil bruke.

I NRK bruker de tjenester som caniuse.com, browserlistconfig og autoprefixer for å sikre at det de lager fungerer for flest mulig brukere.

«Du kan ikke skrive gammel JavaScript bare fordi du har brukere med gamle nettlesere.»

🤔 #3. Hvordan kan brukeropplevelsen bli best for flest mulig mennesker?
– Vi vil ha den best mulige utvikleropplevelsen, ellers vil ingen utviklere gjøre jobben. Du kan ikke skrive gammel JavaScript bare fordi du har brukere med gamle nettlesere, sa Grønlie Guren.

Derfor bruker NRK polyfills slik at de kan ta i bruk ny funksjonalitet uten å lage nettsider som ikke fungerer på gamle enheter. De bruker også en del teknikker for at ikke for mye unødvendig innhold og polyfills skal lastes inn på gamle enheter.

🤔 #4. Hvordan laste så lite som mulig?
NRK bruker mye caching og teknikker for at sidene skal lastes raskere på alle typer enheter.

– React er svært og du vil ikke sende det til alle enheter, du må cache det. Og hvis du kan gjøre server-side-rendring med hydration og caching, blir alt bedre for brukeren.

🤔 #5. Hvordan er det å være en bruker av mitt produkt?
Test produktene som en ekte bruker.

Bruk DevTools for å simulere redusere trafikk, skru av eller på caching, og så videre.

Du kan se hele foredraget her: