- Hvem her er det som liker å ha alle podcastene sine på ett og samme sted? spurte Sindre Lindstad på sin presentasjon under årets JavaZone.
Mange rakk opp hånda.
- Resten av dere regner jeg med jobber for NRK, fortsatte Lindstad, til humring fra den fullsatte salen.
I foredraget fortalte han om hobbyprosjektet "Open NRK Podcast Feeds":
NRK støtter ikke åpne podcast-standarder, og tvinger deg til å lytte på innholdet deres i NRKs egne radioapper. Prosjektet til Lindstad omgår dette, ved å hente ut podcastene gjennom NRKs API-er og legge dem inn i vanlige RSS-strømmer - slik også NRSS gjør, som vi har omtalt tidligere.
I forkant av foredraget fikk Lindstad en epost fra NRK - en epost Lindstad leste som en ren advarsel.
Overraskende epost
"Så fint at du er så glad i podkastene våre at du vil holde lyntale om dem på Javazone! Jeg tenkte bare å gi deg et heads up på at vi har oppdatert vilkår for bruk av API-ene våre" skrev NRK til Lindstad uka før foredraget.
NRK viste så til et nytt vilkår på sine informasjonssider om API-ene deres:
"NRK sine API-er utviklet for bruk av NRK. All bruk med intensjon om a skape andre tjenester eller applikasjoner tilgjengelig for allmenheten er forbudt."
- Jeg ble først og fremst overraska over å få den direkte som jeg gjorde, med en henvisning til at jeg skulle snakke på JavaZone. Jeg forstår ikke helt hva som er eller var motivasjonen, men det er vel vanskelig å tolke det som annet enn en advarsel om at jeg jeg gjør noe de ikke ønsker at jeg skal gjøre, sier Lindstad til kode24.
- I verste fall er det et forsøk på å få meg til å ikke ville presentere. I beste fall er det veldig dårlig employer branding, å sende en sånn henvendelse til noen som skal presentere på en utviklerkonferanse.
Nye vilkår
Som kode24 har skrevet om tidligere, ønsker ikke NRK at utviklere skal hente ut podcastene deres for å gjøre dem tilgjengelige utenfor NRKs egne plattformer.
Men NRK vil ikke kalle eposten til Lindstad for noen advarsel.
- Det var et ønske om å informere. Vi tenkte at det ville sette ham i en ubehagelig situasjon på scenen dersom noen i salen visste om og fortalte om de nye vilkårene for bruk, dersom han ikke var klar over det selv, sier radiosjef Cathinka Rondan i NRK til kode24.
Vilkåret deres er nytt, men NRK vil ikke si noe mer om bakgrunnen enn at det er en "logisk konsekvens av at vi har tatt inn podkastene eksklusivt i NRK Radio".
- Hvor stort problem har det vært for NRK at andre bruker deres API-er til ting dere ikke ønsker?
- I praksis har det ikke vært så stort problem, men likebehandling er viktig for oss. Allmennkringkasteroppdraget vårt gjelder for alle, også de som kan kode, svarer Rondan i NRK.
«Vi trenger ikke å bruke, og bruker ikke, RSS.»
Forstår ikke behovet
Lindstad vurderte aldri å droppe hverken hobbyprosjektet eller foredraget sitt om det.
- Men i utgangspunktet ville jeg snakke varmere om NRK enn det jeg endte opp med å gjøre, forteller han, da foredraget raskt handla mer om NRKs holdning til åpne standarder enn hans tekniske løsning for å omgå dem.
Lindstad er langt fra alene om å reagere på at NRK låser podcastene sine inne i egne plattformer. Som nevnt har NRSS-prosjektet til Olav Sundfør samme premiss, og Jon Ramvi har tidligere skrevet på kode24 at han ikke kan forstå hvorfor NRK gjør dette.
At NRK nå gjør det tydelig og klart også i API-reglene at de ikke ønsker dette, gjør ikke akkurat saken noe bedre for dem.
- Jeg synes reglene er unødvendige. Jeg synes det er kjempebra at NRK har hatt åpne API-er som har vært tilgjengelige for bruk, fordi det gjør at utviklere kan lage løsninger som kommer samfunnet til gode. Løsningene som folk lager som hobbyprosjekter gjør jo at innholdet til NRK blir tilgjengelig for flere, og bidrar dessuten til kreativ bruk som NRK selv kan lære av - eller dra nytte av ved rekruttering, sier Lindstad.
Mener de er tilgjengelige
Overfor kode24 viser NRK til at deres "forretningsmodell" er "kjennskap og tillit", og at de risikerer at folk ikke veit at innholdet kommer fra NRK om det ligger på andre plattformer enn deres egne.
- Vi trenger ikke å bruke, og bruker ikke, RSS for å publisere i NRK Radio. Derfor har heller ikke formatet noen verdi for oss, svarer Rondan, og mener at det å lytte til podcaster gjennom RSS er "stadig mer marginalt".
- Men hva tenker dere selv om ansvaret dere har, som en skattefinansiert allmennkringkaster, når det kommer til tilgjengeliggjøring av innhold og bruk av åpne standarder?
- I dag kan alle som har internett høre NRKs lydtilbud. Det er å være åpent og fritt tilgjengelig, svarer Rondan.
Paragraf 31 i NRKs vedtakter sier at "NRK bør så langt som mulig benytte åpne standarder, så fremt ikke økonomiske eller kvalitative hensyn taler imot dette". Men radiosjefen mener denne handla om å blant annet unngå innhold i Windows Media-format, som ikke Linux og Mac kunne lese.
- Ting har altså forandra seg veldig siden paragraf 31 ble utforma. Intensjonen er at vi skal være åpent tilgjengelig for alle, altså for deg som har internett eller radio. Ikke at vi skal være til stede på konkurrenters plattformer eller strømmer, eller støtte alle mulige tekniske formater. Alle som vil kan i dag få NRKs radioinnhold på DAB, på internett, på datamaskin og på smarttelefon, forklarer Rondan.
«I dag kan alle som har internett høre NRKs lydtilbud. Det er å være åpent og fritt tilgjengelig.»
Ikke vurdert lovligheten
Ett spørsmål som gjenstår, er hvorvidt hobbyprosjekter som Lindstad sitt faktisk bryter de nye vilkårene til NRK.
- Vilkåret sier at "all bruk med intensjon om a skape andre tjenester eller applikasjoner tilgjengelig for allmenheten er forbudt". Og min intensjon er å ha et verktøy for eget bruk. Så per nå har jeg ingen planer om å gjøre noe, sier Lindstad.
Vi spør NRK:
- Om en utvikler lager noe med API-ene deres for personlig bruk, er dette da i strid med API-reglene deres?
- NRK har foreløpig ikke gjort en vurdering av dette, svarer radiosjef Rondan.
Lindstad skulle uansett ønske han ikke trengte å bruke API-ene til NRK.
- Alle jeg har snakket med om saken forstår ikke hvorfor NRK velger å gå for å stenge ned innholdet i egen app, når de ikke har kommersielle interesser, sier han til kode24.
- Mange har akseptert at de må bruke appen, men irriterer seg over å måtte oppsøke innholdet der fremfor å få det på samme sted som alt annet.