– Vi gjør denne endringen fordi det er noen politikkområder som vi må ha enda større oppmerksomhet om i tida framover, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) i en pressemelding, om et nytt digitaliseringsdepartement.
- Økt bruk av teknologi og digitalisering påvirker hverdagen til hver og en av oss, men også samfunnet som helhet. Det gir enorme muligheter, men krever også kunnskap, styring og regulering. Nå får vi en egen statsråd som skal jobbe tett sammen med mange andre i regjeringen på dette sentrale feltet.
Det er Karianne Tung som blir statsråd i det nye Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet. Hun har vært daglig leder for interesseorganisasjonen Trondheim Tech Port i tre år.
Får bredt ansvar
Digitaliserings- og forvaltningsministeren vil også få ansvar for blant annet statlig personal- og arbeidsgiverpolitikk, drift og utvikling av statsforvalterne, og byggingen av det nye regjeringskvartalet. Hun vil i tillegg få ansvar for regjeringens tillitsreform.
Tung satt i fire år på Stortinget for Sør-Trøndelag fram til 2017 og var sett på som en mulig arvtaker til mangeårig Trondheim-ordfører Rita Ottervik, men «valgte å avskrive seg selv», ifølge Adresseavisen.
Kommer neste år
Regjeringen opplyser at av praktiske årsaker vil det nye Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet først bli opprettet fra årsskiftet.
Fram til da vil Kommunal- og distriktsdepartementet ha to statsråder: kommunal- og distriktsminister Erling Sande og digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne O. Tung.
Ved å tilføye en ny statsrådspost får regjeringen i alt 20 ministre: Tolv fra Arbeiderpartiet og åtte fra Senterpartiet.
Ikke lett oppgave
- Gratulerer til Tung med utnevningen! Det er ikke noen lett oppgave Tung har fått, for Regjeringen har latt feltet ligge dødt i to år, sier Arild Hermstad, talsperson for MDG, til kode24.
Han mener at Tung umiddelbart bør ta tak i de konkrete utfordringene framfor å lage nye strategier.
- I løpet av de første hundre dagene bør hun i det minste skrote Helseplattformen bør skrotes av hensyn til pasientsikkerhet, og gi Datatilsynet nok ressurser til å følge opp selskaper som samler inn personopplysninger om norske barn og voksne stikk i strid med norsk lov, sier Hermstad.