– Jeg begynte invitere folk til å bli med i et nettverk for sideprosjekter fordi jeg selv var interessert i det og ikke kjente så mange som likte sånt. Plutselig var vi 110 medlemmer!
Det forteller Karsten Duus Wetteland, som til daglig jobber som Senior Manager innenfor cybersikkerhet i Sopra Steria.
Han står bak Project SideProject Project. Ifølge Wetteland er dette kanskje verdens første nettverk – eller "community" – for folk som er opptatt av sideprosjekter.
Nettverket er både for de som allerede har et sideprosjekt ved siden av vanlig jobb, eller som har lyst til å skaffe seg et og trenger inspirasjon og andre å sparre med.
Gjennom nettverket kan for eksempel en utvikler som trenger en designer, eller en markedsføringsperson som trenger en utvikler, finne hverandre. Eller bare diskutere idéer og få innspill fra andre om sideprosjekter.
– Tenk om dette blir en ny hellig gral for hvordan lav-terskel starte nye bedrifter? Alt starter jo ved siden av jobb, så hvorfor ikke dyrke det? sier Wetteland.
Ifølge Wetteland har det allerede nå begynt å skje en del samarbeid mellom personer i nettverket.
Treff andre sideprosjekt-folk
For å bli med i nettverket må man registrere seg på sideprosjekt-nettsiden. Prosjektet har en egen Slack-kanal der man kan diskutere med andre som er interessert i sideprosjekter, og det er også en oversikt over alle medlemmene og hvem som har aktive sideprosjekter de trenger hjelp med.
– Vi eksperimenterer med samarbeidsform, og har hatt to digitale meetups og to fysiske i Bergen. Vi utvider med fysiske meetups i Oslo i august, sier Wetteland til kode24.
På meetupene vil typisk noen dele erfaringer fra ett av sine sideprosjekter, hva som feilet og hva som gikk bra. Men vel så viktig har vært å bli kjent med andre, siden sparring om sideprosjekter går bedre når man kjenner hverandre.
– Vi bruker metodikken fra boken "The 2-hour cocktail party", der vi samler folk i grupper på 10-12 og kjører en liten "icebreaker"-sesjon der man forteller litt om seg selv.
På spørsmål om hvordan hans egen interesse for sideprosjekter startet, forteller Wetteland at han etter utdanningen gikk inn i Forsvaret der han jobbet med teknologi og sikkerhet. I 2018 begynte han som konsulent, som var hans første møte med det private næringsliv.
– Jeg oppdaget at det finnes en hel verden der ute der man kan starte prosjekter og selskaper.
«Jeg oppdaget at det finnes en hel verden der ute der man kan starte prosjekter og selskaper.»
Under pappaperm i 2022 begynte Wetteland å lese bøker om produktutvikling og startups, kastet seg over alle gründerkursene til Antler og som han sier: – Jeg begynte å tenke produkter hele tiden.
Etter at han var tilbake i jobb igjen, ville han ikke slippe startup-miljøet helt – men ville finne en måte å gjøre det som sideprosjekt ved siden av annen jobb.
– Da slo det meg at jeg aldri har sett en måte å finne andre som jobber med sideprosjekter. Hva skjer om vi kobler sammen folk som kan ulike ting?
Mange drømmer om å skape noe
– Er dette mest for hobbyprosjekter, eller også for de som har idéer til noe de kanskje håper å tjene penger på senere?
– Begge deler er fint! Hvis du vil dele strikkeoppskrifter, er det kult. Men jeg tror det som vil trekke mange til dette er det magiske i det at du kan bli økonomisk fri, sier Wetteland.
Han sammenligner det å ha et sideprosjekt som man selv eier med å ha et lodd i et lotteri. Kanskje det starter som en idé og kanskje ikke noe man kan tjene penger på i starten. Men så kan det utvikle seg til noe større – og siden man eier det selv har man også mulighet til å tjene penger på det.
– Skal du noen gang bli fri, må du eie noe, sier Wetteland – og utdyper at han med det mener er å være fri til å forfølge de prosjektene man selv vil, enten det er det man jobber med i dag – eller å starte noe helt nytt.
Wetteland oppfordrer alle som ber om hjelp til sideprosjekter om å tidlig avklare eventuell inntektsfordeling i tilfelle prosjektet på sikt begynner å tjene penger.
– Insentivene må være riktige.
Vil ha idérike folk
Siden folk er i ulike livsfaser, driver de fleste ikke nødvendigvis med sideprosjekter alltid. Derfor er det de som Wetteland omtaler som skapere og idéfolk nettverket først og fremst ønsker å ha med seg.
– Vi er interessert i alle skapere som står i det eller ikke nå, men som på ett eller annet tidspunkt i livet vil falle innom et sideprosjekt.
Nå håper Wetteland at de etter hvert som de ser at nye samarbeid blir født gjennom nettverket, kan lære av dette og lage en slags "playbook" for hvordan man bør gjøre sideprosjekter på best mulig måte.
Kan være en ressurs for arbeidsplassen
Wetteland er også opptatt av at de som er i nettverket ikke skal gjøre nettverket til et slags "fiende-community" til arbeidsplassen.
– Vi må finne en måte å gjøre dette til en "asset" for arbeidsgiveren. De flinkeste folkene vil kanskje "lefle" med ting etter klokken 16 også. Og mye av det man lærer i sideprosjektene, har gjenbrukbarhet på jobb.
– Hva er planene videre nå?
– Jeg har lyst til at vi skal være 100 på neste fysiske meetup. Og så er jeg veldig nysgjerrig på hva som skjer hvis vi samler alle skaperne i Norge. Hva om vi hadde vært 2000?
Wetteland mener terskelen for å starte noe i dag ofte kan føles for høy – som at man må slutte i jobben og dra tre måneder til Oslo for å være med på en startup-inkubator.
– Det er for stor terskel. Kanskje dette blir den nye måten nye selskaper i Norge blir født på?