Det er lenge siden sykefraværet i Norge var like høyt som det var i 2024.
Som kode24 omtalte etter første halvår, var sykefraværet det høyeste siden 2009. Statistisk Sentralbyrå (SSB) sine tall viste at sykefraværet i IT-bransjen også viste samme tendens.
Nye tall viser at også året, sett under ett, ble et år med uvanlig høyt sykefravær.
Tangerer toppår siden 2009
Samlet sett var sykefraværet for norske arbeidstakere 0,1 prosentpoeng høyere i 2024 enn i 2023, viser SSBs ferskeste tall.
- Totalt økte sykefraværet fra 6,7 prosent i 2023 til 6,8 prosent i 2024.
- Det er samme nivå som i 2009.
- Før dette må vi tilbake til 2003 for å finne et høyere nivå.
Tallene fra SSB viser også at gruppa som inkluderer utviklere, "Informasjon og kommunikasjon", har et omtrent likt sykefravær som i 2023 som 2024; 4,1 prosent.
- Denne gruppa hadde også sitt høyeste sykefravær siden 2009 i 2023, som altså også ble nivået i 2024.
- En annen tendens som er verdt å merke seg, er at det egenmeldte sykefraværet blant disse er lavere enn året før.
- Med andre ord - økningen i sykefraværet har skjedd etter at en lege har slått fast at den ansatte bør eller må sykemeldes.

Høyeste sykefravær på 15 år innen IKT
Økt fravær på tampen av året
– Sykefraværet i fjerde kvartal var det laveste vi har sett i 2024, men totalt for 2024 holder sykefraværet seg på samme nivå som i 2022 og 2023, sier seksjonssjef Tonje Køber i SSB, og viser til høye nivåer også i disse årene.
NAV-direktør Hans Christian Holte sier i en pressemelding at de mener det er gode nyheter med en nedgang i siste kvartal, etter en lang periode med økning
– Selv om vi likevel endte opp på et høyt nivå for 2024 sett under ett, kan det i beste fall bety at vi har lagt toppen bak oss, sier Nav-direktør Hans Christian Holte i en pressemelding.
Dette er dog ikke tilfellet for gruppa informasjon og kommunikasjon. Der økte sykefraværet i fjerde kvartal. Det er dog ikke uvanlig for denne gruppa at sykefraværet er høyere i fjerde kvartal enn de foregående.
– Må enda mer ned
Arbeidsminister Tonje Brenna mener at nedgangen i sykefraværet på slutten av fjoråret, er positiv.
– Sykefraværet må enda mer ned, og det krever felles innsats. Vi har akkurat fått på plass en ny IA-avtale med kraftigere innsats for å få ned sykefraværet. Avtalen vil bety noe for alle, på hver arbeidsplass, sier hun.
Brenna understreker at alle med sykefravær nå skal følges opp bedre både av fastlegen og arbeidstaker, i tillegg til at arbeidstakeren aktivt skal bidra til å finne løsninger på arbeidsplassen.
Høyres arbeidspolitiske talsperson, Henrik Asheim, er på sin side ikke like fornøyd.
– Mens andre land har fått ned sykefraværet etter pandemien, har det fortsatt å øke i Norge. På Støre-regjeringens vakt står Norge i en fraværskrise hvor folk under skyves ut av arbeidslivet i rekordfart, sier Asheim.

– Åpent landskap gir økt risiko for sjukefravær
Nesten 700.000 tapte årsverk
Men det er ikke bare SSB som fører statistikk over sykefravær. Det gjør også NAV, som har en mer nøyaktig sortering enn statistikken hos SSB.
Deres oversikt går dessverre bare tilbake til 2014.
Den kan likevel vise tall for spesifikke yrkesgrupper, og den viser også at det legemeldte sykefraværet har økt blant norske utviklere.
Så selv om sykefraværet er langt under gjennomsnittet for arbeidstakere i Norge, øker det også her.
Tendensen er også klar. Fra 2021 har det legemeldte fraværet bare økt.
Omregnet til tapte dagsverk utgjør sykefraværet til disse gruppene nesten 700.000 dagsverk.
Drøye 450.000 av disse dagsverkene kommer fra utviklere/analytikere av programvare og applikasjoner.
