Også utviklerbransjen merker nå de økonomiske utfordringene i samfunnet. Flere norske tech-selskaper har den siste tiden sagt opp nyutdannede, meldte UX Norge forrige uke.
kode24 har vært i kontakt med en kvinne som ble ansatt hos Forte Digital etter en sommerjobb som utvikler i fjor. Kontrakten innebar at hun skulle starte i august i år, etter å ha fullført mastergraden sin.
Men i slutten av april fikk hun, og flere med henne, plutselig en e-post fra selskapets HR-avdeling:
- Der sto det at jeg hadde blitt sagt opp, på grunn av markedet. De skrev at de hadde sett tendenser til et dårlig marked siden i fjor sommer - da de egentlig ansatte meg, forteller kvinnen, som ønsker å være anonym, til kode24.
- Jo lenger du studerer, jo verre kan det bli
Vil aldri søke der igjen
- Antydet de noensinne at du kom til å bli sagt opp?
- Nei. Det var noe av det kjipeste: Å ha levd i beste velgående, uvitende om at dette kom til å skje. Jeg svarte at hvis de faktisk så tendenser, kunne de ha gitt beskjed tidligere. Da svarte de at det ble en plutselig beslutning de måtte ta. Det føles som om de beholdt meg som en mulig arbeidstaker, for å se an situasjonen. Jeg kommer aldri til å søke der igjen, sier kvinnen.
Kvinnen tror det blir viktig for studenter i fremtiden å dobbeltsjekke måten kontrakten er skrevet på.
- Hvilke utfordringer har dette fått for deg?
- For det første var det veldig kjipt å plutselig velte om på planene mine og miste den økonomiske tryggheten. Jeg var også midt i en master-innspurt med en måned igjen. Å plutselig bruke en hel uke på å søke andre jobber og jobbe med porteføljen - jeg skulle gjerne fått uken tilbake, sier hun.
«De har satt mange studenter i en kjip situasjon.»
Fikk ikke kompensasjon
Ifølge kvinnen beklaget selskapet seg i e-posten og tilbød seg å være referanse, men hun fikk ingen form for kompensasjon.
- Det kunne vært en måte for selskapet å ta litt ansvar for situasjonen på. De har satt mange studenter i en kjip situasjon, og vi vet jo at de har penger. Det er ikke det det står på.
Kvinnen mener at Forte Digital kunne gitt en "heads up" til studenter hvis de merker at det ikke blir like mange prosjekter som tidligere.
- Det er viktig å være åpen, nå føles det ut som at vi har blitt satt på vent. Og kanskje være litt mer personlig i måten man blir sagt opp på. Dette føles veldig rart, å bare bli kuttet ut.
Mange tror de skal opp like mye i lønn i år - men mange kan bli skuffa
Peker på usikkerhet i markedet
Tobias Grimstad, kommunikasjonssjef i Forte Digital, bekrefter at selskapet har vært nødt til å redusere antallet nyutdannede som skal starte til høsten.
- Hva er årsakene til at dere måtte si opp folk?
- Vi har tilpasset oss dagens markedssituasjon, som er tøff, og det har påvirket vår rekruttering. Å få nyutdannede ut i fakturerbart arbeid i dagens marked er svært krevende. All vår rekruttering er for fremtidig vekst og når vi ser at det er usikkerhet i markedet, så har vi valgt å ta høyde for det, sier han til kode24.
Ifølge Grimstad er det snakk om en "mindre gruppe" nyutdannede, på tvers av teknologi, design og rådgivning.
«Vi synes det er trist at det ble slik, men dette var nødvendig i dagens marked.»
Synes det er trist
- Kvinnen reagerer på måten oppsigelsen ble gjort på. Kunne dette vært løst på en bedre måte, for eksempel med kompensasjon?
- Det vil alltid være ulike oppfatninger av en slik prosess. Vi synes det er trist at det ble slik, men dette var nødvendig i dagens marked. Vi har ingen flere kommentarer til disse spørsmålene utover det.
- Hva tenker dere om at hun aldri kommer til å søke hos dere igjen?
- Først og fremst er det trist å høre. Dette er ikke utfallet vi hadde sett for oss da vi planla for ansettelsene, og vi er lei oss for at det har blitt slik. Vi ser et marked som er preget av mer usikkerhet og det er færre nye oppdrag å konkurrere om. Det har ført til å at vi ha måttet ta et tøft valg og gjøre tøffe prioriteringer. Vi ønsker alle nyutdannede lykke til fremover, sier Grimstad.
Vet du om noen andre som er i en lignende situasjon, eller som har blitt rammet av nedgangen i økonomien? Send en epost til mattis.vaaland@kode24.no!