- Jeg og pappa trengte pass. Men det var umulig å få tak i timer, og jeg var lei av å sitte å sjekke, forteller 17 år gamle Ole Halvor Lindtveit Bergan til kode24.
- Så en fredagskveld satt jeg meg ned og skrev koden til første prototypen.
Den da tekstbaserte løsningen skulle varsle Bergan når den lokale politistasjonen hans faktisk hadde ledige passtimer. Og allerede dagen etterpå tikka det første varselet inn.
- Vi var raske, tok timen og plutselig hadde vi time bare en uke senere, forteller Bergan.
Og da var frøet sådd, til det som skulle bli 17-åringens tjeneste passvarsel.no.
Enklere enn politiets løsning
Passvarsel.no lar brukerne registrere en bruker, velge opptil to politistasjoner og så få SMS-varsel når det åpner seg opp ledige timer til å bestille pass.
Det er nemlig lange køer over hele Norge for å få bestilt seg nytt pass i år. Politiet skylder på økt reiselyst etter korona, at mange pass ikke ble fornya i fjor på grunn av korona, og økt sykefravær på grunn av, ja du gjetta det, korona.
Timene kan bestilles på politiets nettsider, men ofte er det mange uker eller måneder til neste ledige time. "Finner du ingen timer nå, anbefaler vi at du sjekker igjen senere" skriver politiet.
Med Bergans tjeneste Passvarsel.no slipper du å sjekke manuelt; tjenesten varsler deg på SMS når det dukker opp nye timer på din lokale politistasjon.
- Jeg forsto raskt at andre også trengte denne tjenesten, forteller Bergan.
Katrine lærte seg å kode under korona, lagde Mummi-app som brukes av tusenvis
Stacken til Passvarsel.no
Dermed starta jobben for Bergan, med å gjøre prototypen til et produkt for folk flest. Jobben skal ha tatt et par dager totalt.
- Passvarsel.no bruker Firebase for database og brukerregistrering. Backenden ellers består av en Node-applikasjon hos DigitalOcean, som jevnlig spør politiets egne API-er om ledige timer.
- API-ene fant Bergan ved å dekonstruere politiets nettsider; nøyaktig hva politiet synes om det, vet han ikke. kode24 har spurt dem, men foreløpig ikke fått svar.
- Brukergrensesnittet er bygd i React, sammen med blant annet Tailwind CSS, Heroicons og HeadlessUI, og ligger på Firebase Hosting.
- Det har vært viktig for meg å lage noe ordentlig, så jeg har vært nøye på sikkerhet. Det tar jeg veldig seriøst, sier 17-åringen til kode24, som blant annet har sørga for en lang personvernerklæring på tjenesten sin.
Koster 100 kroner
SMS-ene som sendes ut til brukerne kommer fra GatewayAPI, og det er også her de største utgiftene kommer. Derfor koster også tjenesten penger; brukerne må betale en engangssum på 100 kroner, gjennom Stripe, for å aktivere kontoen sin.
- Prisen skal dekke mine kostnader, samt gi meg litt penger til å utvikle selskapet mitt videre. Dette er nok ikke noe man blir ordentlig rik av, sier Bergan.
Men noe penger blir det:
- Jeg har hatt over 60 brukere, og flere strømmer stadig til nettsiden, smiler Bergan.
- Brukerne har vært veldig fornøyd med tjenesten. Der er så koselig å få meldinger av folk som takker meg for å ha laget denne tjenesten. Det er gøy å se at jeg har løst et problem veldig mange har, og at jeg har laget noe som faktisk gjør en forskjell.
Ny Vegvesenet-dom: Lov å skrape data
Roblox og YouTube
I tilfellet du lurer på hvordan en 17-åring klarer å kode en løsning med både brukerregistrering, lytting på eksterne API-er og SMS-varsler, er noe av forklaringen Roblox, skole og Youtube.
- Jeg lærte med litt Lua i Roblox før jeg startet på videregående. Etter jeg startet på videregående lærte jeg HTML, CSS, JavaScript og Python, sier Bergan.
Skolen han går på er undertegnedes gamle, Porsgrunn videregående, på Informasjonsteknologi og medieproduksjon-linja hvor elevene får fagbrev.
- Jeg synes dette var veldig interessant, og valgte å lære mer på fritiden. Mye er selvlært, og jeg er veldig glad i videoer fra Fireship på YouTube, fortsetter han.
- Jeg er en person som er glad i problemløsning. Og det er jo grunnen til at Passvarsel.no kom til verden.