OpenAI skal ha holdt datainnbrudd hemmelig

I mars 2023 skal en hacker ha klart å trenge seg inn i OpenAIs interne systemer. Men verken politi eller brukere skal ha fått varsel om dette, skriver New York Times.

OpenAI og sjefen Sam Altmann skal ha valgt å holde tett om et datainnbrudd mot selskapet i 2023. 📸: Fabrice Coffrini / AFP / NTB
OpenAI og sjefen Sam Altmann skal ha valgt å holde tett om et datainnbrudd mot selskapet i 2023. 📸: Fabrice Coffrini / AFP / NTB Vis mer

Det har over tid vært kritikk av sikkerhetskulturen hos ChatGPT-utvikleren OpenAI. Denne vil neppe avta med det første.

For ifølge to anonyme kilder i selskapet, så skal en hacker ha lykkes med å stjele informasjon fra et kommunikasjonssystem for de ansatte i OpenAI.

Kildene sier til New York Times at hackeren tok seg inn i systemene tilbake i 2023, og at ingen utenom selskapet fikk vite om sikkerhetsbristen. Før nå.

Varslet ikke politiet

De ansatte i OpenAI skal ha fått informasjon om hendelsen under et allmøte i april 2023. Styret skal også ha behandlet saken, og valgt å la være dele informasjon om hendelsen med offentligheten.

Årsaken skal ha vært todelt. Den første begrunnelsen skal ha vært at ingen informasjon om kunder eller partnere var stjålet, ifølge de to kildene.

I tillegg skal det ikke ha vært vurdert som en trussel mot nasjonal sikkerhet. Dette fordi hackeren var en enkeltperson uten bånd til en fremmed makt. Politi eller FBI skal heller ikke ha fått informasjon om hendelsen.

Hackeren skal ikke ha fått tilgang til systemene der ChatGPT blir bygd og er lagret.

Uro blant ansatte

Ifølge de to personene som uttaler seg til New York Times, skal noen av de ansatte være urolige for at selskapet ikke vil være i stand til å forsvare teknologien mot hackere med bånd til for eksempel Kina.

Dette er også noe Leopold Aschenbrenner har uttrykt, både før og etter at han måtte slutte i OpenAI. Han hevder at han i vår fikk sparken som leder for et teknisk program som skulle hindre at AI kan bli brukt til alvorlig skade i framtiden. Ifølge Aschenbrenner skal sikkerheten være for dårlig om fremmede makter lykkes med å infiltrere selskapet.

– Vi setter pris på bekymringene Leopold påpekte da han jobbet hos OpenAI, og det var ikke dette som førte til at vi skilte lag, sier talskvinnen Liz Bourgeois på vegne av OpenAI.

– Vi deler hans engasjement for å bygge en trygg AGI, men vi er uenige i mye av det han har påstått om arbeidet vårt. Det gjelder blant annet hans syn på sikkerheten hos oss, blant annet ved denne hendelsen, som vi håndterte og delte med styret før han startet i selskapet, sier hun til avisa.

Oppdaget nytt problem

Men det er kort tid siden det ble avdekket en feil i ChatGPT-appen for Mac.

Pedro José Pereira Vieito delte sist uke en filmsnutt på X (tidligere Twitter), der han viste hvor lett det er å hente ut chatteloggene for ChatGPT på Mac.

Fredag ble det sendt ut en oppdatering av appen til Mac, etter at The Verge tok kontakt.

– Vi er kjent med dette problemet, og har sendt ut en ny versjon av appen. Den krypterer disse samtalene, sa talskvinnen Taya Christianson til The Verge.

Pereira Vieito sier til The Verge at han ikke har klart å gjenskape problemet etter oppdateringen av appen.