I august slo en amerikansk dommer fast at Google har drevet monopolvirksomhet, men følgene har latt vente på seg.
Det har vært ventet at disse kunne bli ganske omfattende. Et av forslagene har vært å kreve at Google må selge Chrome.
Nå har en første mulige kjøper gitt seg til kjenne:
OpenAI vil gjerne kjøpe, melder blant annet Ars Technica.
Bekrefter interesse, fra flere
OpenAIs interesse for nettleseren ble kjent gjennom rettssaken denne uka, der dommeren skal finne fram til en passende reaksjon på monopolet, og hva som skal til for å avvikle dette.
Et av vitnene i saken, ChatGPTs produktsjef Nick Turley, ble spurt direkte av dommeren om OpenAI var interessert i å kjøpe Chrome, dersom Google blir pålagt å selge.
– Ja, det vil vi. Som mange andre aktører også vil, sa han ifølge Ars Technica.
Han antydet at de i så fall ville gjøre om nettleseren til «AI first» – man kan for eksempel se for seg å la søkefeltet som nå fører til Google-søk heller føre til ChatGPT-prat.
Dommeren skal enn så lenge være usikker på om det er rett å pålegge et salg av nettleseren, mens påtalemyndighetene mener fortsatt at dette vil gjenopprette balansen i markedet.
OpenAIs interesse for å utvikle en egen nettleser har allerede vært kjent en god stund. Som omtalt i blant annet PC Mag, har selskapet ansatt tidligere Chrome-utviklere som Ben Goodger Darin Fisher for å utvikle dette.

USA skal tvinge Google til å selge Chrome
Vil også ha søkedata fra Google
Under rettssaken ble det også lagt fram en epost fra OpenAI til Google, der de ba om å få tilgang til å bruke Googles teknologi i ChatGPT. Bakgrunnen skal ha vært "issues" med deres egen søkeleverandør, fortalte Turley i følge Reuters.
De påpeker at han ikke nevnte Microsoft ved navn, men at ChatGPT bruker teknologi fra Microsofts søkemotor Bing – slik også Perplexity gjorde før de valgte norske Vespa.ai.
Google skal ha avvist ønsket, angivelig fordi det ville involvert for mange konkurrenter, ifølge eposten.
Et annet forslag for å bekjempe monopolet, i tillegg til salg av Chrome, er at Google blir pålagt å dele data fra søk med konkurrenter. Dette vil kunne bidra til å utvikle ChatGPT raskere, forklarte Turley.
Han oppga også at selv om OpenAI har et mål om at 80 prosent av søkene i ChatGPT skal skje med egen søketeknologi, så er dette flere år unna å nås.

Siste spiker i kista for Chromes cookie-forbud
Har allerede varslet anke
Google har allerede varslet at de vil anke utfallet av denne monopolsaken mot selskapet, uavhengig av utfallet. De mener det er grunnleggende feil at de er i en monopolsituasjon.
Samtidig er det verdt å nevne at Google nylig tapte en annen monopolsak i USA. Den handlet om monopol i annonseteknologi.
Denne kjennelsen innebærer at det også på dette området skal gjøres en rettslig vurdering av hva som skal til for å jevne ut balansen.
Myndighetene etterhvert vil kunne kreve at Google også selger annonseteknologien sin.
Googles visepresident for regulatoriske spørsmål, Lee-Anne Mulholland, sier etter kjennelsen at de også har tenkt å anke utfallet av denne monopolsaken.
– Vi vant på halvparten av anklagepunktene i saken, og vil anke på resten, sier hun.
