De siste månedene har en rekke internasjonale tech-giganter sagt opp tusenvis av ansatte. Den siste tiden har vi også sett en rekke norske selskaper nedbemanne.
Nylig meldte Telenor at de kutter 200 stillinger i Norge.
Telenor sparker 200 folk i Norge: - Usaklig å sparke fast ansatte med så mange innleide
Så hvordan blir årets lønnsforhandlinger når teknologibransjen står overfor dyrtid og potensielle oppsigelser? Skal vi tro El og IT Forbundet ligger fremdeles presset på arbeidsgiverne, men det er ikke utelukket at vi også i Norge kommer til å se oppsigelser av utviklere.
- Noen vil nok oppleve at de økonomiske utsiktene til bedriftene gjør det vanskelig å øke så mye som de kanskje skulle ønsket. Det er mer sannsynlig enn usannsynlig at mange ikke vil få mer i lønnsvekst enn prisveksten, sier Geir Aasen,forbundssekretær i El og IT Forbundet, til kode24.
Legger press på arbeidsgiverne
Aasen mener at årets lønnsforhandlinger blir vanskeligst for arbeidsgiverne.
- Utviklere med ettertraktet kompetanse kan mer eller mindre få seg jobb andre steder, ofte med bedre vilkår, ganske kjapt hvis de føler seg for dårlig behandlet i lønnsforhandlinger hos nåværende arbeidsgiver, sier han.
Ifølge Aasen legger dette press på arbeidsgiverne hvis de virkelig vil beholde kloke hoder.
- Slik markedet har utviklet seg, kan det bli oppsigelser av utviklere i løpet av 2023?
- Det har allerede startet: Vi kan for eksempel lese i FriFagbevegelse at Telia kutter 70 stillinger i Norge, men ikke nødvendigvis kun utviklere, sier Aasen.
Spotify sparker 600 folk - skal 'øke effektivitet, kontrollere kostnader'
Kan fort bli flere oppsigelser
Aasen forteller videre at godt fagforeningsarbeid har sikret at flere i Telia ikke må gå.
- Men elementene som kommer frem i saken er et godt eksempel på hvordan arbeidsgivere kan komme til å gå fram, sier han.
Aasen legger til at om flere må gjøre det samme avhenger nok av veldig mange forskjellige variabler som kan være vanskelig å spå, men det kan fort skje.
- Men da i hovedsak på grunn av bedriftens økonomi og framtidige utsikter, ikke fordi de ikke trenger kompetansen, sier han.
Google skal kutte 12.000 stillinger - har fortsatt 174.000 igjen
Trenden "smitter"
Etter at kode24 kontaktet El og IT Forbundet kom nyheten om at Telenor kutter 200 stillinger.
Aasen har foreløpig ingen kommentarer til Telenor-saken.
Hovedtillitsvalgt Kenneth Pettersen for EL og IT i Telenor Norge, sier til E24 at det er usaklig av bedriften å sparke faste ansatte når man har så mange innleide i selskapet.
- Er det risiko for at mindre selskaper følger etter når de større tek-selskapene begynner å sparke folk?
- Vel, trenden "smitter" tydeligvis, som man ser på alle sakene som popper opp. Skademinimering for arbeidstakernes skyld ligger i hovedsak hos de tillitsvalgte som gjør en god jobb lokalt for å trygge sine medlemmer og sikrer at ingen sies opp "unødvendig", sier Aasen.
Uvisst om stort Microsoft-kutt rammer Norge: - Vi har ingen kommentar
Fortsatt lav arbeidsledighet
Ifølge Anders Kvam, forhandlingssjef i privat sektor i Tekna, viser fagforbundets lønnnstatistikk en god lønnsutvikling for Teknas medlemmer i 2022.
- Dette gjelder også for IKT-bransjen. Denne skiller seg også ut med høy begynnerlønn. Vi kan ikke si noe for utviklere spesifikt, forteller han til kode24.
Han legger til at når det gjelder 2023 har de ikke egne prognoser for fremover i tid.
- Men det er fortsatt svært lav arbeidsledighet blant våre medlemmer, sier Kvam.
Finner seg ny jobb
Kvam sier at det så langt kun i begrenset grad er meldt inn omstillinger eller nedbemanninger som rammer medlemmene til Tekna.
Han sier at selv om det har blitt noe mer av dette den senere tiden, så er det for begrenset til å si noe generelt om det.
- Uansett så er inntrykket at de som eventuelt blir rammet ikke har problemer med å finne seg nytt arbeid. Dette gjelder ikke minst innenfor IKT der etterspørselen oppfattes å være høy, sier Kvam.