- Det er ikke mindre behov for IT-kompetanse for tiden. Tilfellene fra Silicon Valley har ikke truffet Norge enda, sier Ulf Andersen, statistikksjef i NAV, til kode24.
Denne vinteren har det kommet mange skremmende nyheter for utviklere, spesielt fra USA. For eksempel at Zoom sparker 1.300 folk, Spotify sparker 600, Meta 11.000 og Google må la 12.000 ansatte gå.
Også i Norge er det selskaper som opplever dårlige tider, og El og IT Forbundet har uttalt at "oppsigelsen av norske utviklere har allerede startet".
Men nå har kode24 fått tall fra NAV over antallet helt arbeidsledige innenfor IT-bransjen fra 2014 til og med januar 2023 i Norge. Disse viser en nedgang i antallet arbeidsledige innenfor de fleste av yrkene, og heldigvis ingen oppgang den siste tida.
Men dette kan snu i tiden som kommer.
- Ledigheten vil stige i 2023 og 2024, men det kommer fra et veldig lavt nivå, sier Andersen.
Har lav arbeidsledighet
Andersen sier at Norge er inne i en situasjon hvor det generelt har vært veldig lav arbeidsledighet.
- Sysselsettingen har økt. Du må ganske mange år tilbake for å finne like lav ledighet og like høy sysselsetting som vi har i dag. Det siste året har vært ekstremt sterkt.
Han legger til at arbeidsgiverne også har hatt mange ledige stillinger og etterspørselen har vært høy.
- Når ledigheten er veldig lav og det er mange ledige stillinger, får vi det som kalles for et stramt arbeidsmarkedet, med nesten like mange ledige stillinger som arbeidssøkere. Arbeidsgiver ikke får tak i folk, for mange arbeidssøkere har ikke den kompetansen som etterspørres.
Har ikke truffet Norge enda
Andersen sier at det fortsatt mangler mange folk innenfor IKT og programutvikling i Norge.
- Det er ikke mindre behov for IT-kompetanse for tiden. Tilfellene fra Silicon Valley har ikke truffet Norge enda, gjentar han.
Han legger til at det hele tiden vil være bevegelser i arbeidsstokken.
- Eller konjunkturer, som gjør at bedriftene ikke klarer seg eller må si opp folk, sier Andersen.
Ingen sier at de skal sparke utviklere - men det blir færre konsulenter
Vil fortsatt bruke konsulenter
Andersen har ikke registrert noe stor økning i permitteringer og oppsigelser av folk som har IT-bakgrunn.
- Vi vil jo se at noen firmaer går til nedbemanninger, sier han.
Han tror likevel ikke at dette blir en trend.
- Det ene er at vi og en del andre har prøvd å satse mye mer på å ansette utviklere selv. Noen gjør det nok sånn som oss. Andre vil fortsatt bruke konsulenter, som de bare trenger til spesielle prosjekter, sier han.
«Vi og en del andre har prøvd å satse mye mer på å ansette utviklere selv.»
Mange har fått økte kostnader
Andersen viser samtidig til at mange bedrifter har fått økte kostander.
- Det er mange virksomheter som kjenner på økte kostnader i henhold til renten og strøm. En annen ting er at folks pengebruk blir mindre. Det fører til redusert omsetning hos bedriftene.
Det er denne utviklingen som gjør at de tror at ledigheten kommer til å stige.
- Usikkerhetsmomentet består kanskje i hvor mye kostnaden stiger, hvor lenge varer det og hvor virksomheten kan holde ut, sier han.