Overrasket over første State of React: – Bare to prosent er misfornøyd!

Den første State of React-undersøkelsen er ute.

Den aller første State of React-undersøkelsen er ute. 📸: Kurt Lekanger
Den aller første State of React-undersøkelsen er ute. 📸: Kurt Lekanger Vis mer

Den årlige State of JS-undersøkelsen pleier å være et slags høydepunkt for alle som er opptatt av JavaScript og frontendutvikling, og nylig ble 2023-versjonen publisert – temmelig mye forsinket.

Utvikleren Sacha Greif, som også står bak State of JS, bestemte seg i fjor for å lage en egen undersøkelse for React. Og nå på fredag ble resultatene fra den aller første State of React-undersøkelsen publisert – 11 år etter at React så dagens lys.

– Grunnen til at vi fortsatt snakker om React er at det på en eller annen måte har klart å holde tritt med utviklingen, og alltid utviklet seg til å takle utfordringene brukerne har kastet på det, skriver Reich.

Det er verdt å merke seg at undersøkelsen ble gjort mellom 27. oktober og 15. november 2023, som betyr at ikke React 19 eller andre nyheter i React etter 15. november er med i undersøkelsen.

Overraskende funn

Utvikleren og CSS-guruen Josh W. Comeau har kommentert undersøkelsen på X, og noe av det som overrasker han mest er hvor raskt overgangen fra klassebaserte komponenter til hook gikk.

– De ble introdusert i 2018, og i løpet av fem år, har 99,5 prosent av deltakerne i undersøkelsen brukt dem. Og bare 2 prosent er misfornøyde med det! skriver Comeau.

Han kommenterer videre at React Server Components (RSC) var den store nyheten i 2023 – etter at React-teamet hadde jobbet med dette i flere år.

– React har nå en offisiell måte å kjøre kode utelukkende på serveren. Det er et helt nytt paradigme!

Comeau tror imidlertid ikke at man ville sett en like høy adopsjonsrate for RSC som vi har sett med React Hooks, hvis man kunne reist fem år tilbake med en tidsmaskin:

Dette elsker utviklere i React

Undersøkelsen viser hvilken funksjonalitet i React utviklere kjenner til, har brukt, og om de liker eller misliker det.

Dette er de fem tingene i React flest utviklere sier de har brukt:

  1. useState: 99 %
  2. useEffect: 98,7 %
  3. <Fragment>: 97,5 %
  4. useRef: 93 %
  5. useContext: 90,6 %

Dette er hva utviklere liker best i React:

Mens det utviklere sliter mest med er:

  1. forwardRef
  2. useEffect
  3. React Server Components

– Det betyr ikke at disse funksjonene ikke er gode eller nyttige, bare at folk sliter med dem, skriver Sacha Greif på X.

Alle liker Next.js

I undersøkelsen har man også spurt om hvilke rammeverk og biblioteker utviklere bruker.

Av en eller annen grunn har de tatt med useState og Fetch sammen med biblioteker og rammeverk som Next.js, Remix, og så videre – dette er ifølge Greif "for sammenligningens skyld".

Slik ser listen over rammeverk/biblioteker flest har positiv erfaring med ut:

Biblioteker og rammeverk, sortert etter hvilke flest har positiv erfaring med. 📸: State of React 2023
Biblioteker og rammeverk, sortert etter hvilke flest har positiv erfaring med. 📸: State of React 2023 Vis mer

– Blant React-biblioteker og rammeverk, er det Next.js og TanStack Query som leder når det gjelder positivt inntrykk totalt, skriver Greif i undersøkelsen.

I undersøkelsen har man også laget en liste der man har luket ut kun metarammeverkene, og da er det Next.js, Remix og Astro som kaprer de tre første plassene.

Disse UI-bibliotekene liker vi

State of React 2023 inneholder ellers en masse statistikk om hvilke komponent- og UI-biblioteker utviklere bruker. Inne på sidene til undersøkelsen kan du sortere etter blant annet erfaring og om hvorvidt utviklerne liker eller misliker bibliotekene.

Det viser seg at React Aria og Radix er de to komponentbibliotekene som er best likt. Begge er hva man kan kalle "headless" UI-biblioteker, der du får all funksjonaliteten til UI-komponentene – men fritt kan style dem selv så de ser ut slik du selv ønsker.

Her er listen over de best likte komponentbibliotekene:

Komponentbiblioteker, sortert etter best likte. 📸: State of React 2023
Komponentbiblioteker, sortert etter best likte. 📸: State of React 2023 Vis mer

For øvrig oppgir 67 prosent av de spurte at de har brukt Tailwind CSS, mens 41 prosent har brukt animasjonsbiblioteket Framer Motion.

Og utviklere holder seg stort sett til de nyeste versjonene av React (undersøkelsen ble gjort før lanseringen av React 19:

Få blir hengende lenge igjen på gamle React-versjoner. 📸: State of React 2023
Få blir hengende lenge igjen på gamle React-versjoner. 📸: State of React 2023 Vis mer

Vi anbefaler å ta en kikk på resten av undersøkelsen også – den inneholder en masse interessant om blant annet biblioteker for tilstandshåndtering, datafetching, byggeverktøy, testbiblioteker og annet.

Få også med deg State of JS 2023 her: