Peker på mulig risiko på norsk konferanse om AI og robotikk – Kina slår tilbake

Minst 24 deltakere på konferansen ICIEA i Kristiansand kan representere en sikkerhetsrisiko, ifølge avisa Fædrelandsvennen.

Universitetet I Agder er medarrangør av en konferanse der flere kinesiske forskere med nære forbindelser til kinesiske myndigheter skal delta. 📸: Tor Erik Schrøder / NTB
Universitetet I Agder er medarrangør av en konferanse der flere kinesiske forskere med nære forbindelser til kinesiske myndigheter skal delta. 📸: Tor Erik Schrøder / NTB Vis mer

Flere kinesere som skal delta på en konferanse i Kristiansand, har tilknytning til forskningsinstitusjoner som utgjør en mulig sikkerhetsrisiko, ifølge Fædrelandsvennen.

Universitetet i Agder (UiA) er medarrangør av forskningskonferansen ICIEA 2024, som finner sted i Kristiansand i begynnelsen av august.

Hovedarrangøren er IEEE Industrial Electronics Chapter of Singapore.

Tar opp AI og robotikk

Temaene for konferansen er blant annet kunstig intelligens, robotikk og nettverks- og kommunikasjonsteknologi.

Fædrelandsvennen har gjennomgått nettstedet til konferansen, og identifisert minst 24 deltakere tilknyttet kinesiske forskningsinstitusjoner.

Disse skal være kjent for sine tette bånd til Kinas forsvar, forsvarsindustrien, landets kommunistparti eller sikkerhets- og etterretningstjenestene.

"Anklagene fra visse norske institusjoner er ikke annet enn grunnløse baktalelser og ærekrenkelser", skriver den kinesiske ambassaden i en epost til avisen.

Har søkt råd hos PST

– Det er lett at dette bare blir et sikkerhetsspørsmål. For oss handler dette om vitenskapelig samarbeid, som det er viktig for våre forskere å delta i, sier informasjonssjef Jan Arve Olsen ved UiA, til Fædrelandsvennen.

Han opplyser at de har henvendt seg til både PST og Kunnskapsdepartementet for å få råd, og er henvist videre til Utenriksdepartementet.

PST ønsker ikke å kommentere selve konferansen, men har lenge advart mot kinesiske etterretningstrusler i Norge.