PostgreSQL 17 er ute: «Dette er en game-changer»

Sikkerhetskopier er en av de største nyhetene i PostgreSQL 17, men det er mer.

PostgreSQL 17 byr på en masse nytt – blant annet ny funksjonalitet for inkrementelle sikkerhetskopier. 📸: Kurt Lekanger
PostgreSQL 17 byr på en masse nytt – blant annet ny funksjonalitet for inkrementelle sikkerhetskopier. 📸: Kurt Lekanger Vis mer

PostgreSQL Global Development Group har lansert PostgreSQL 17, skriver blant andre The New Stack.

PostgreSQL er ifølge Stack Overflows årlige undersøkelse verdens mest populære database, foran MySQL – og nesten dobbelt så mye brukt som den første nosql-databasen på listen, MongoDB.

Blant nyhetene er:

  • Bedre ytelse
  • Inkrementelle sikkerhetskopier
  • Bedre støtte for SQL/JSON
  • Mer robust replikering

95 prosent raskere gjenoppretting

EnterpriseDB (EDB) er en stor bidragsyter til åpen kildekodeprosjektet PostgreSQL, og i et intervju med The New Stack sier Tom Kincaid i EDB at det er spesielt én funksjon i PostgreSQL 17 han tror bedrifter vil sette pris på: inkrementelle sikkerhetskopier.

– Det er en game-changer, sier Kincaid til The New Stack.

Kincaid har også skrevet et innlegg som er publisert hos InfoWorld, der han redegjør for hvorfor han mener dette er en kjempestor nyhet.

– I mange år har Postgres-brukere basert seg på eksterne verktøy og en masse forskjellige teknologier for inkrementelle sikkerhetskopier. Med Postgres 17 imidlertid, vil funksjonalitet i kjernen nå tilby en godt optimalisert prosess for inkrementelle sikkerhetskopier, skriver Kincaid.

Den nye backupfunksjonen skal også gjøre at gjenoppretting skal gå mye raskere enn før:

Ifølge EDB har tidlig testing vist at en gjenopprettingsjobb som tidligere tok 78 minutter i én av testene, tok bare 4 minutter med den nye backupfunksjonen. Altså nesten 95 prosent raskere.

Bedre JSON-støtte

PostgreSQL var den første relasjonsdatabasen som fikk JSON-støtte, allerede i 2012.

En nyhet mange nok vil sette pris på, er at PostgreSQL 17 har fått forbedret støtte for SQL:JSON, inkludert introduksjon av JSON_TABLE og utvidede SQL/JSON-metoder. Alt i alt er det en masse nytt som skal gjøre det enklere for utviklere å jobbe med JSON-data.

Med JSON_TABLE kan utviklere konvertere JSON-data til en standard PostgreSQL-tabell. Du kan lese mer om dette, og ny funksjonalitet knyttet til håndtering av JSON her.