Procreate-sjef lover å aldri bruke AI: – Jeg virkelig fucking hater generativ AI

– Bygd på et fundament av tyveri, mener den populære tegneappen, som lover å aldri implementere AI-funksjoner.

Procreate har blitt en av de mest populære illustrasjonsappene for iPad. 📸: Procreate
Procreate har blitt en av de mest populære illustrasjonsappene for iPad. 📸: Procreate Vis mer

Det kan virke som om "alle" programvareprodusenter bygger inn funksjonalitet basert på generativ AI i produktene sine. Men det finnes unntak.

På søndag gikk nemlig Procreate-sjef James Cuda ut på X i en video der han annonserte at selskapet ikke kommer til å introdusere generativ AI i noen form i sine produkter, skriver Ars Technica.

Dette kommer etter at mange Procreate-brukere ifølge Cuda har etterspurt slik funksjonalitet.

– Jeg virkelig "fucking" hater generativ AI. Jeg liker ikke hva som skjer i bransjen, og jeg liker ikke hva det gjør med kunstnere. Vi kommer ikke til å introdusere noe som helst basert på generativ AI i våre produkter, sier Cuda i videoen.

Holder AI langt unna

Selskapet bak den veldig populære iPad-tegne-appen har også på sine egne nettsider tatt et tydelig standpunkt om hva de mener om bruk av generativ AI for å produsere bilder og kunst. I en artikkel oppsummer de sitt syn:

  • Ingen generativ AI. Vi har dyp respekt for dine hardt opparbeidede ferdigheter.
  • Arbeidet ditt tilhører deg. Vi har ikke tilgang til kunsten din, med vilje.
  • Vi er stolt over hvordan vi håndterer personvern. Aktiviteten din spores ikke i appene våre.

"Bygd på tyveri"

I artikkelen skriver Procreate at "generativ AI river menneskeligheten ut av ting".

– Bygd på et fundament av tyveri, styrer teknologien oss mot en ufruktbar fremtid. Vi mener maskinlæring er en overbevisende teknologi med mye verdi, men veien generativ AI er på, er feil for oss.

Selskapet skriver videre at eksisterer for menneskenes skyld, og derfor ikke vil ta i bruk teknologier som er en trussel mot menneskelig kreativitet.

Villig til å ta risikoen

På sine nettsider skriver selskapet at de ved å ta et tydelig standpunkt mot generativ AI innser at de kanskje er et unntak i bransjen, og at det kanskje kan virke som de risikerer å bli akterutseilt.

Men de mener likevel dette er det riktige å gjøre.

Mange kunstnere har reagert positivt på uttalelsene til Procreate-sjefen, og selskapets tydelige standpunkt. Men det er også de som ser fordeler med AI:

Illustratøren RJ Palmer er en av dem som liker budskapet fra Procreate. Men han savner et fullverdig bildebehandlingsprogram som kan brukes på desktop – uten AI:

– Hvis dere bare kunne få en fullverdig konkurrent til Photoshop på skrivebordet med støtte for plugins. Inntil noen klarer å lage en ekte konkurrent for avansert Photoshop-bruk, er jeg fastlåst til det, skriver Palmer.