Prøv flere JavaScript-spill som bare tar 13 kilobyte

Forrige uke i frontend: Gatsby 4, nytt navn for Material UI, React Conte

js13kbgames er en konkurranse for spillutviklere som klarer å lage små spill. 📸 Smiley405 / Github
js13kbgames er en konkurranse for spillutviklere som klarer å lage små spill. 📸 Smiley405 / Github Vis mer

Dette var uken for stortingsvalg 🗳, der seieren gikk til Jonas og de rød grønne. Apple holdt sin årlig høstlansering 🍎, der vi som vanlig fikk en ny og lekker iPhone. Og på fotballbanen gikk United på en beklagelig smellmot Young Boys ⚽️. Men det var ikke det eneste som skjedde!

13 kilobyte

Hvor bra spill kan man lage i javascript og html5 med kun 13kb til rådighet?

Det prøver folka bak js13kbgames å finne ut av. Her kan flinke utviklere prøve å vinne en god slump penger på å lage fullverdige spill med “lyd og lys” med svært begrenset filstørrelse.

Her er det mye imponerende, men denne 13kb-versjonen av Quake var spesielt interessant for undertegnete.

https://js13kgames.com

Gatsby4

Av litt mer seriøse ting har Gatsby kommet ut med en ny beta, Gatsby4.

Gatsby er et rammeverk for å komme enkelt i gang med en nettside, enten det er blogg, nettbutikk eller en enkel “Hello World”. For Gatsby4 lover de blant annet en ny rendering-metode og opptil 40 % raskere bygging av nettsidene.

https://www.gatsbyjs.com/gatsby-4/

MaterialUI → MUI

Forrige uke gikk også Material UI gjennom en liten rebranding.

Det populære komponent-biblioteket går nå under navnet MUI. Og det er ikke bare navnet som er nytt i denne oppdateringen.

MUI core er oppdatert til v5 og her finner man nye komponenter som kan fritt brukes og tilpasses til ens eget design.

De har også en premium versjon kalt MUI X som lover enda mer kompliserte komponenter som data grid, date picker og mye mer.

https://dev.to/rakesh_nakrani/material-ui-is-now-mui-1o9h

ECMAscript 2021 for dummies

I juni kom den nye javascript-spesifikasjonen ECMAscript 2021.

Her blir de nyeste og beste funksjonene i javascript definert. Men å lese de fulle spesifikasjonen til ECMAscript er ikke alltid det letteste. Så da er det greit at det kommer noen fine bloggposter som forklarer ting litt enklere for oss dødelige.

Og det hjelper Apoorv Tiwari oss med i dette blogginnlegget hvor han går igjennom promise.any() og AggregateError som begge var del av den nye javascript spesifikasjonen.

https://blog.saeloun.com/2021/09/16/es2021-promise.any-and-aggregateerror

React Context API

Som avslutning kan vi ta opp et tema som har vært i ForrigeUke flere ganger før. Og det er React Context, et veldig praktisk og greit API som kan være til hjelp i mang en situasjon. Men det er ikke nødvendigvis det letteste å lære, så da hjelper Pierre Ouannes skrev et flott blogginnlegg på Devtrium. Her kan man lære hvordan proffene bruker Context og ta det i bruk selv.

https://devtrium.com/posts/how-use-react-context-pro

Og med dette vil jeg ønske alle en fin uke videre. Og nå som høsten har ankommet her på de sørlige trakter er det bare å sette seg ned å kose seg med høstens konferanser og lanseringer! 🍁