– Psykisk helse på jobb løses ikke med 8 minutters prater

I Norge markerer vi ikke det internasjonale temaet for Verdensdagen: Psykisk helse på arbeidsplassen. – Er nok ikke like fristende å klistre opp på kontordoen, tror Ole Petter.

Her sitter jeg liksom på do og leser en av plakatene for Verdensdagen for psykisk helse som jobben min har hengt opp. Egentlig har jeg dratt med meg en lettere nervøs Kurt inn på do med et kamera – kanskje ikke det beste for hans psykiske helse på jobb. 📸: Kurt Lekanger
Her sitter jeg liksom på do og leser en av plakatene for Verdensdagen for psykisk helse som jobben min har hengt opp. Egentlig har jeg dratt med meg en lettere nervøs Kurt inn på do med et kamera – kanskje ikke det beste for hans psykiske helse på jobb. 📸: Kurt Lekanger Vis mer

Denne uka markerte vi FNs Verdensdagen for psykisk helse, og landets kontorer, kontordoer og kantinebord ble tapetsert med årets budskap – også her på bygget.

Men ja, hva er budskapet i år, egentlig? Jeg satt på jobbdossen her i stad og leste "Husk å sjekke innom de som har vært stille i det siste", og de som "aldri ber om hjelp", og de som "alltid virker glade". Akrobatt, notert. 🤷

«Vi trenger å snakke mer sammen. #gi8minutter» er temaet, ser jeg på internett. Akrobatt, notert. Så nok en gang har Mental Helse, som står bak den norske markeringen, gitt blaffen i det internasjonale temaet og laga et fint, men tannløst, tema i Norge.

Det internasjonale temaet i år er nemlig noe som ikke er like fristende for HR-avdelingen å klistre opp på kontorets doss: Prioritering av psykisk helse på arbeidsplassen.

«Det høres ut som de for eksempel mener at du selv skal ha ett og annet å si på hvor mye hjemmekontor du ønsker.»

Direktør Tsuyoshi Akiyama i WFMH, som arrangerer dagen, skriver at de vil «synliggjøre ulike aspekter ved psykisk helse på jobben, fra arbeidsplassforhold og stressmestring til viktigheten av sosial inkludering og medvirkning». ✊

Professor Gabriel Ivbijaro i samme organisasjon skriver at de vil «ta opp problemer med ulikhet og likestilling og sysselsetting, inkludert kjønn, rase og helserelaterte funksjonshemminger, samtidig som man anerkjenner at hjemmet i økende grad er en arbeidsplass».

Jeg skal ikke påstå å kjenne hverken Tsuyoshi eller Gabriel, men det høres ut som de for eksempel mener at du selv skal ha ett og annet å si på hvor mye hjemmekontor du ønsker. Da vi spurte kode24s lesere i Kurts nyhetsbrev sist uke, svarte 60 prosent av de 500 som svarte at de egentlig vil jobbe mer hjemmefra enn jobben deres tillater.

Uansett hva du måtte mene om akkurat hjemmekontor, er det heva over enhver tvil at vi også i Norge har utfordringer med psykisk helse på jobb – også utviklere:

«Vil nok tro det er bedre i Norge, men synes selv det er ganske dårlig også her. Er mange plasser med ekstremt arbeidspress, og mye politikk blant kollegaer. For ikke å nevne alle gråsonene vi ansatte (og spesielt konsulenter) blir presset inn i, som for eksempel å lyve på CV-en for å bli solgt til kunder. Og delta på nærmest ulovlige programmer som Accelerate, hvor man ender opp med å jobbe masse på fritiden for å kunne skaffe sertifiseringer så vi lettere kan selges videre til nye kunder» skrev en kode24-leser i kommentarfeltet. 🔥

Men samma det – la oss heller ta en åtte minutters prat. Gi heller arbeidstakerne ansvaret for å sørge for at arbeidstakerne har det bra. Det funker bedre på jobbdossen.

Bare synd psykisk helse på jobben neppe løses med åtteminutters prater oss arbeidstakere mellom.

Ukas beste saker fra kode24.no:

🍍 Telenor legger ned kontor: «Skal skape en bedre og mer digital kundereise»
Telenor-kontoret i Kristiansand legges ned fra 1. september neste år.

🥀 Advarer mot CV-fisking: «Problemet er stort»
– Kan være svært frustrerende og demotiverende, skriver Egil Thengs om jobbannonser for jobber som ikke finnes.

🍭 Årets kvinnelige utvikler droppet karrierejag for å bli utvikler igjen: – Trives så godt!
Torborg Eek droppet lederjobb for å bli utvikler igjen – nå er hun kåret til Female Developer of The Year 2024.

📿 Startet AI-bedrift før de var ferdige med studiene – fikk millionstøtte
De tre gründerne bak CognitionHub mener deres chatbot kan gjøre ting andre ikke kan.

🐤 – Mitt navn er Bjørn, og jeg er kodeholiker!
Jeg er blakk, utbrent og har en haug med apper som jeg ikke klarer å selge fordi jeg er kodeavhengig, skriver Trailguide-gründer Bjørn Jarle Kvande.

🥽 Jubler over Python 3.13: «Tror endringen virkelig kan øke interessen»
Leon Sandøy i Python Discord mener en av endringene i Python 3.13 vil påvirke førsteinntrykket nye utviklere får av språket.

🦁 Tabs vs. spaces: Microsoft-veteran har bytta side, fordi det «alltid virker»
– I gamledager spilte dette virkelig en rolle, forteller Larry Osterman, som har bytta lag siden den gang.

🥼 Valgte kryssplattform til digitale gavekort: «Altfor mye jobb med native apper»
– Viktig å kunne gjenbruke mest mulig kode, forteller utviklerne og gründerne bak Glede-appen, som omsetter for mange titalls millioner.

God helg!

Forresten: Det er fint å snakke sammen også, altså. Det er klart vi kan gjøre noe med den psykiske helsa på jobben ved å snakke sammen.

Vi undervurderer ofte hvor mye vi selv kan gjøre med hvordan vi har det på jobb, og legger for ofte skylda over på arbeidsgiveren. Det er enklere, fristende.

Men vi også ansvarliggjøre arbeidsgiverne våre, for det er tross alt de som har størst makt til å gjøre noe med hvordan vi har det på jobben. 💪

Så ja, la oss jobbe sammen og snakke sammen og ha det trivelig sammen og alt sånn der. Der har dere forresten forslag til neste års tema, Mental Helse – bare ta den setningen, det går fint, den er gratis.

Også håper jeg du får en fin og psykisk sunn helg!

💘 Ole Petter,
kode24.no