Raser mot stadig mer AI-innhold: «Frekt å ha noe på hjertet, men la AI formulere det!»

– Skal vi ikke snakke sammen lenger? lurer Ole Petter, og blir sur av Digdir-annonser og Jahn Teigen-låter.

kode24-redaktør Ole Petter Baugerød Stokke vil ikke la maskiner skrive tekstene hans, og synes de som gjør det er frekke. 📸: Kurt Lekanger
kode24-redaktør Ole Petter Baugerød Stokke vil ikke la maskiner skrive tekstene hans, og synes de som gjør det er frekke. 📸: Kurt Lekanger Vis mer

Jahn Teigen er snart ute med ny låt, kunne Dagsrevyen melde denne uka. En duett med datteren Sara Skorgan Teigen.

Joda, han døde i 2020, men det er null stress: Vi lever tross alt i miraklenes tid, så de bare gravde opp stemmen hans med AI.

Og nok en gang blir jeg slått av hvor frekk jeg synes dagens AI-mjølking er. 😾

Et annet eksempel denne uka er Digitaliseringsdirektoratet, som etterlyser flere folk til sin AI-lab med en jobbannonse skrevet delvis av ChatGPT. De sier til kode24 at de gjerne også mottar jobbsøknader skrevet med ChatGPT, og når de svarer på spørsmåla våre, bruker de søren meg ChatGPT til det, også.

Det skal å greit å møte digitaliseringsminister Karianne Tungs mål om at 80 prosent av offentlig sektor bruker AI, om det er dette hun snakker om, si.

Igjen synes jeg AI-bruken bare er frekk, og jeg har prøvd å tenke litt på hvorfor jeg blir så provosert, i stedet for å bare være sur og tverr og lite populær i sosiale sammenhenger.

Her er greia, tror jeg:

  • Det er ikke frekt å få hjelp av AI til å skrive kode, finne kreftsvulster eller kna enorme datamengder. Det spiller ingen rolle for meg om mennesker eller maskiner står bak.
  • Når det er snakk om mellommenneskelig kommunikasjon, altså kontakten oss folk i mellom, synes jeg AI skal holde seg langt unna. Det er da jeg synes det er frekt.
  • Det er frekt å ha noe på hjertet, men la AI formulere det. Når du tror at du får servert noe et menneske har laget til deg, også er det bare falsk AI-møkk.

Før kalte vi dette deepfakes. Falskt innhold. Nå kaller vi det plutselig bare innhold.

AI-bransjen vil forfalske alle våre mest personlige og menneskelige uttrykksformer. Du kan dra Jan Teigens stemme opp av grava, generere tekstmeldinger til kjæresten din, la Linkedin skrive statusene dine og gjerne dandere teksten med et bilde av noe som ikke finnes.

Dette får AI-gigantene til ved å stjæle alt vi mennesker tidligere har skapt – bildene vi har tatt, tekstene vi har skrevet, musikken vi har komponert – så maskinene kan skape dårlige kopier av det. Uten mekanismer for å la oss skille menneskeskapt fra maskinskapt.

Ganske så sjukt frekt, i seg selv. Men det er deg og meg som er frekke mot hverandre, når vi bruker denne møkka. 💩

For hvis ikke Digdir engang gidder å fortelle meg hvorfor jeg burde jobbe der, ved å skrive jobbannonsa sjælv, hvorfor skal jeg gidde å søke jobb der? Og hvis jeg ikke engang gidder å fortelle dem hvorfor jeg bør jobbe der, ved å skrive jobbsøknaden sjælv, hvorfor skal de gidde å ansette meg?

Hvor er det vi vil, egentlig? Skal vi ikke snakke sammen lenger? Synge lenger? Lage kunst lenger? Skal vi bare gi vår egen menneskelighet fingeren, ved å la maskiner uttrykke seg på våre vegne?

Så ja, uansett hvor langt jeg kommer i min egen selvransakelse, sitter jeg igjen med at å servere andre AI-generert innhold er frekt.

Og jeg er ganske sikker på at selv de mest ihugga AI-brosa der ute hadde blitt litt snurt, hvis jeg nå hadde skrevet at – forresten, dette nyhetsbrevet er skrevet av ChatGPT. 🤷

Ukas beste saker fra kode24.no:

💄 Digdir skrev jobb­annonse med AI, og åpner for jobb­søknader skrevet med AI

– Naturlig å demonstrere at vi "walk the walk", sier Andreas Rafaelsen hos Digitaliseringsdirektoratet. Men ekspert er skeptisk.

🍾 Ada Elise (32) er «Kodebonden»: – En uvanlig kombinasjon!

Bonde og utvikler er kanskje en uvanlig kombinasjon, men Ada Elise angrer ikke et sekund på at hun satset på en utviklerkarriere ved siden av gårdsdriften.

🦉 Apple har lansert Swift 6 – vil du skal bruke språket på flere plattformer

– Swift er bra til mer enn bare apper, skriver Apple – og prøver å bevise det med versjon 6 av programmeringsspråket.

🥾 Innførte hospiterings-dager: «Utviklere hadde ingen anelse om andre teams stack»

Demoer, fagdager og hackathon var ikke nok for Fremtind. Sercan Leylek forklarer hvorfor de heller begynte med hospiteringsdager.

🍒 Nå er Java 23 her – lar deg skrive mindre kode

Oracle har lansert en ny Java-versjon, og Jetbrains følger opp med støtte i sine utviklingsverktøy.

🍋 Amazon-ansatte må tilbake på kontoret hver dag: «Overbevist om store fordeler»

Amazon følger i sporene til flere andre tech-giganter, og krever oppmøte fem dager i uka.

👕 – Ikke glem at nettsider fortsatt består av HTML, JS, CSS!

– Astro fikk meg til å reflektere over hva rammeverk egentlig er, skriver Lars-Erik Bruce, som ber utviklere bli bedre kjent med nettleseren.

God helg!

Ja, søren, det glemte jeg å nevne:

kode24 fylte seks år denne uka! Tenk på det, a. Tusen takk til alle som leser oss og skriver hos oss og annonserer hos oss og gidder å lese helt ned i nyhetsbrevet!

Jeg preiker endel om det i ukas podcast, om det kunne friste. Og det kunne det vel. Den er tross alt helt AI-fri og består bokstavelig talt av et menneske som prater inn i øret ditt en halvtimes tid.

Hva er det å ikke like!?

God helg!

💘 Ole Petter,
kode24.no