Stresser du med å sjekke når neste avgang går til jobb? Eller er du blant dem som håper på det beste, bare for å innse at du nå må stå ute i kulda de neste 15 minuttene?
Selv ergret jeg meg lenge over dette og tenkte: Det må da finnes en bedre løsning!? Og ja, man kunne jo selvsagt brukt tiden i kulda på å huske avgangene, men ærlig talt, det krever altfor mye innsats.
Så i tro utvikler-ånd har jeg i stedet brukt betraktelig mye mer enn 15 minutter på å utvikle en app, i håp om å løse dette tilsynelatende trivielle problemet en gang for alle.
Løsningen: Gjøre informasjonen jeg trenger så lett tilgjengelig som mulig. Hvordan? Home Screen Widgets!
«Litt av målet med dette prosjektet er å skape oppmerksomhet og hype rundt widgets både blant utviklere og brukere.»
Undervurderte widgets
Spør du meg er det en undervurdert feature ved både iOS og Android som har mange bruksområder.
Widgets gjør det nemlig mulig for deg som bruker å samle viktig informasjon direkte på hjem-skjermen din slik at du slipper å sjonglere mellom apper for å finne frem.
Jeg visste ikke om noen eksisterende løsning på dette, men ble ikke overrasket da jeg lærte at Google Maps-appen har en enkel widget med tilsvarende funksjonalitet. Jeg har også blitt fortalt at gamle RuterReise appen hadde noe tilsvarende, og med iOS 17 som kom nylig oppdaget jeg at nye Ruter appen har kommet med en rutetabell-widget.
Disse er derimot (så langt) noe begrenset i funksjonalitet og tilpasningsmuligheter, og føles foreløpig mer som ettertanker enn features.
Litt av målet med dette prosjektet er å skape oppmerksomhet og hype rundt widgets både blant utviklere og brukere.
Entur-data, Retur-design
Selv fikk jeg ideen kort etter jeg begynte å studere informatikk, hvor jeg opplevde å ofte måtte vente lenge på avganger til og fra universitetet.
Ikke lenge etter teipet jeg sammen en grusom, hardkodet prototype, som kjørte på mobilen min gjennom studietiden. Det var ikke før i nyere tid at jeg delte ideen og innså at andre også kunne ha nytte av den.
Med utgangspunkt i Journey-Planner API-et til Entur og et snev av inspirasjon fra designsystemet til Ruter, har jeg, med hjelp av min gode venn og kollega Henrik Farstad, ført disse sammen til den noe premature unnfangelsen av ✨Retur ✨.
Retur har blitt til med ett helt spesifikt formål: Fortelle meg når jeg skal gå ut døra på vei til og fra jobb - tur og retur.
Hvordan sørger vi for personvern når AI bakes inn i appene våre? - Kunden må oppleve kontroll
Både hybrid og native
- Appen består av et enkelt UI hvor man kan velge, tilpasse og søke på en rute, mye likt det man er kjent til fra eksisterende reiseplanleggere.
- Ved å lagre ruten kan man deretter legge til widgets som kontinuerlig poller sanntidsdata for lagret rute.
- I skrivende stund er det fire widgets å velge blant, av ulike størrelser og layouts tilpasset ulike behov. Felles for alle er at de viser tid, sted og transporttype for neste avgang til valgt destinasjon.
Til deg som er spesielt interessert er selve appen utviklet i Flutter, mens widgets er native Swift.
Av hensyn til ressursbruk har både iOS og Android begrenset hva slags native-komponenter en widget kan inneholde. Som følge av dette kan man ikke skrive widgets-UI i Flutter, det må gjøres native. Flutter har derimot plugins som enkelt lar deg kommunisere med widgets uten å måtte forholde seg til plattform, og Retur bruker home_widget.
Hvis du trenger inspirasjon til eget prosjekt, så er Retur open source! Merk at prosjektet er ufullstendig og trenger kjærlighet.
«Rent syntaksmessig synes jeg personlig at Flutter er veldig intuitivt å skrive.»
Flutter funker
Utviklere har, som ved det meste, delte meninger rundt Flutter. Mange mener at apper skrevet i Flutter ikke føles like bra som de skrevet i native.
Selv har jeg ikke lagt merke til dette på iOS og Android, men jeg må si meg enig når det kommer til nettleser.
Som enslig utvikler er det for meg uansett et stort pluss å kunne skrive cross-plattform fra samme kodebase. Rent syntaksmessig synes jeg personlig at Flutter er veldig intuitivt å skrive, og jeg ble særlig imponert over dokumentasjonen.
En kjent ulempe ved Flutter er at det avhenger av tredjeparts biblioteker for hardware integrasjon, så for apper som kommuniserer mye med hardware vil jeg fortsatt anbefale native.
Noe for deg? Retur er helt gratis og samler ingen data, hvor all lagring skjer lokalt. Foreløpig er den kun tilgjengelig på iOS App Store, men dersom det er nok interesse kommer den til Android også!
Shoutout igjen til min kollega Henrik Farstad som har bidratt med ideer og utvikling. Jeg vil også nevne Mikkel Næs og Nina Marie Wahl som har vært til stor hjelp som frivillige ambassadører. 💘
God tur – og Retur!