Hvordan ble du utvikler? 📚
Jeg startet på et et årsstudium i matematikk ved universitetet i Tromsø rett etter videregående. Til min store overraskelse innebar det et introduksjonsfag til programmering i C.
Jeg hadde aldri sett for meg at tekniske fag var noe for meg. Det viste seg å være noe av det mest frustrerende jeg hadde vært borti, og dermed var jeg hekta. Så etter et år bestemte jeg meg for å bytte fra matte i Tromsø til data i Trondheim.
Trondheim bydde på en annerledes type programmering; mer høynivå med Python og Java. Jeg var innom frontend og backend, studerte databaser og store systemer før jeg innså at jeg savnet frustrasjonen (av segmentation faults), og påfølgende gledesrus av kode som kompilerer og kanskje til og med kjører.
Jeg ønsket tilbake til C, og det fant jeg i Cisco.
Sånn jobber Cisco på Lysaker - designer maskinvare til Pentagon
Hva jobber du med for tida? 💪
Jeg jobber på plattform-teamet i Cisco.
Dette innebærer koding som må ta hensyn til hardwaren den kjører på. Vi skriver for det meste i C og C++, og jobber mye med Linux-kjernen.
Nylig hadde jeg bringup på et kretskort som er en del av et nylansert Hologram-produkt. Bringup handler om å laste software på helt tomme systemer. I forkant måtte jeg definere mye av hardwaren til kortet i software ut fra kretstegningen.
Dersom noe er feil, risikerer jeg å ødelegge (les: brenne opp) kortet. Et lite kultursjokk for meg med min høynivå-utdannelse.
Nå er jeg over i å definere produksjonstester for kortet. Disse blir kjørt på produksjonslinja og sjekker at hver komponent fungerer som de skal. Et eksempel er å sende data over en bus og verifisere at det ikke oppstår noen feil.
Jeg er også en av de som mottar beskjed fra produksjonslinja om noen av disse testene feiler, og må dermed finne ut hva som er feil fra logger og annen info.
Hvordan ser en typisk arbeidsdag ut for deg? ☕
Hjemmekontor har jeg fått min dose av, så jeg er stort sett på kontoret hver dag. Der har jeg evig påfyll av kaffe og alltid noen å prate med.
Vi har dog en god blanding av folk på kontor og hjemmekontor, så alle møtene er hybride. Det fungerer fint, da vi jobber med å lage videokonferanseutstyr, og alle ansatte har et bra oppsett både hjemme og på kontoret. Dette gjør det også enkelt å ringe hverandre, og jeg har nylig blitt fan av uplanlagte møter. Da fjernes behovet for mange faste møter.
Ellers er arbeidsdagene relativt ulike - bortsett fra 9:00-kaffen, 11:17-lunsjen og 15:30-snacken, selvsagt. Vi har også ukentlig standups på teamet, og noen andre faste statusmøter i perioder der vi fokuserer ekstra på ett prosjekt.
Jeg jobber tett med teamet mitt og enkelte hardware-team både når jeg jobber med bringup og produksjonstesting. I begge tilfeller handler det stort sett om å få softwaren min over på produktet jeg jobber på, kjøre tester på hardwaren og lete etter feil i loggene.
Feil kan utløse alt fra debugging i min egen kode, debugging i Linux-kjernen og måling av signaler på kretskort med et oscilloskop.
Har du hørt om 'Unix-porno'? - Handler om friheten til å uttrykke seg
Hva er ditt beste tips til et verktøy andre burde begynne å bruke? 🔨
Window managers var ikke noe jeg hadde noe forhold til før jeg begynte å jobbe, og noen anbefalte meg i3. Nå kan jeg aldri gå tilbake. Det gir en enklere måte å ha flere vinduer åpne på, med automatisk justering av størrelse og kontrollsekvenser liknende vim.
Hva har du lyst til å lære mer om framover? 🦉
Som en C-programmerer liker jeg det gode, gamle og enkle. Per nå er jeg derfor mest interessert i å lære mer og dypere, og ikke nødvendigvis noe helt nytt.
Jeg har allerede pirket borti Linux-kjernen i jobben min, og synes det er utrolig gøy. Min plan fremover er å få mer erfaring her. Kanskje jeg får inn et eget bidrag til Linux-kjernen en gang i fremtiden.
«Det går et lite okk i meg hver gang jeg får et USB-problem i fanget.»
Hva er det verste du kan bli spurt om på jobben? 🔥
Da jeg begynte å jobbe og prøvde å finne ut hva som skulle være mine hovedområder, fikk jeg et tips: “For guds skyld, ikke begynn å jobb med USB!”.
Dette ble begrunnet med at USB er veldig komplekst og til tider ustabilt. Generelt utrolig frustrerende å jobbe med.
Jeg responderte ved å hoppe rett ut i USB, og har fått erfare at det er komplekst, ustabilt og frustrerende. Det er også til dels fascinerende, men jeg må innrømme at det går et lite okk i meg hver gang jeg får et USB-problem i fanget.
- Utrolig viktig at norske utviklere tør å tenke stort nok
Når ble du sist flau, nervøs eller stressa for noe på jobb? 😅
Jeg blir ofte småstressa av å be om hjelp. Det er mange flinke ingeniører på mitt team, og til tider kan det være overveldende hvor mye de kan.
Hallo, imposter syndrome!
Det går over når vi først kommer i snakk, da alle er utrolig hyggelige og flinke til å forklare, men dørstokkmila er nok litt lang.
Hva synes du norske utviklere bør bli flinkere på? 🙏
Work-life balance.
Det er så enkelt å alltid være tilgjengelig, alltid svare på spørsmål og alltid kunne dra opp laptopen og fikse noe raskt etter arbeidstid.
Ro deg ned; selskapet går ikke under hvis du venter med å svare på spørsmålet til i morgen tidlig.