Ruter AS sendte nylig ut en melding gjennom deres anskaffelsesportal, med tittelen:
"Begrensninger i mulighetene for å gi tilbud for enkeltpersonforetak eller aksjeselskap/selskap hvor innehaver er eneste ansatte i selskapet".
Ruter skriver her at "alle bemanningsforetak som driver med utleie av arbeidskraft i Norge, skal (...) være godkjent i Arbeidstilsynets bemanningsforetaksregister".
Det vises altså til de nye innleiereglene, som mange utviklere har rast mot den siste tida, og som har skapt masse forvirring, da de stikker kjepper i hjulene for selvstendige konsulenter – blant annet utviklere som driver eget selskap.
"Tilbudet fra nevnte selskapsformer, vil bli avvist fra fremtidige konkurranser, med mindre konkurransegrunnlaget tilsier noe annet" skriver Ruter, videre at "majoriteten av fremtidige oppdrag" ikke vil "åpne for tilbud" fra slike selvstendige konsulenter.
Dette er tilsynelatende stikk i strid med blant annet uttalelser fra tidligere næringsminister Jan Christian Vestre, som har insistert på at selvstendige utviklere kan "fortsette som før", ifølge Digi.
Nei, men ja
– Det stemmer at Ruter AS og Tet Digital AS i forrige uke endret praksis for innleie ved eksisterende innkjøpsordninger, både ved nye tilbudsforespørsler og som melding til kvalifiserte leverandører, bekrefter Endre Sundsdal, daglig leder i Tet Digital, til kode24.
Tet er det nye IT-selskapet til Ruter, og en avdeling hos sistnevnte står for anskaffelsene deres. Men det skal ikke være fullt så enkelt som at Ruter nå sier blankt nei til selvstendige utviklere.
– Jeg ønsker imidlertid å klargjøre at det ikke er korrekt at vi utelukker selvstendige konsulenter fra å delta i fremtidige tilbudsprosesser. Våre beslutninger vil fortsatt ta hensyn til de spesifikke behovene til hver enkelt anskaffelse, sier Sundsdal.
Blant annet handler det om forskjellen på såkalte "entrepriser", og "innleie av arbeidskraft".
Entrepriser vs. arbeidskraft
"Entreprise er kjøp av oppdrag og tjenester der entreprenøren har et selvstendig ansvar for resultatet av det oppdraget han leverer" forklarer LO.
En entreprise er altså å for eksempel programmere et system fra A til Å – det å selge ett konkret produkt eller tjeneste, ikke arbedstid i seg selv. Slike oppdrag skal det fortsatt være mulig for selvstendige konsulenter å selge til Ruter og Tet.
– Dersom oppdraget defineres som en entreprise, vil Ruter AS og Tet Digital AS åpne opp for at enkeltpersonforetak kan levere tilbud, på tilsvarende måte som tidligere, forteller Sundsdal.
Men om oppdraget dreier seg om å kjøpe en konsulents tid, altså innleie av arbeidskraft, stiller det seg annerledes.
– Dersom anskaffelsen defineres som innleie av arbeidskraft, vil vi ikke vurdere tilbud fra selskap uten godkjenning eller selvstendige konsulenter, fortsetter Sundsdal i Ruter.
Han er samtidig opptatt av å påpeke at alle anskaffelser fortsatt vurderes individuelt, og at det kan gjøres unntak.
– Forbudet er altså satt opp som en hovedregel, for å begrense risiko for brudd på innleiereglene, understreker han.
«Dersom anskaffelsen defineres som innleie av arbeidskraft, vil vi ikke vurdere tilbud fra selskap uten godkjenning eller selvstendige konsulenter.»
Mye forvirring
Det råder masse forvirring rundt de nye innleiereglene. Og kampanjen "#stoppinnleieforbudet" nærmer seg 600 underskrifter.
Forskjellen på å leie inn arbeidskraft kontra å kjøpe en tjeneste er noe av stridens kjerne.
- At salg av tjenester skal være mulig med de nye innleiereglene, virker det å være enighet om. Men programmering er ikke lenger så enkelt og fossefall-aktig at selvstendige utviklere "bare kan levere en app", uten å bruke tid og dermed arbeidskraft både før, under og etter selve utviklingen.
- Spørsmålet har også vært om alle som leier ut arbeidskraft, inkludert selvstendige konsulenter, må godkjennes av Arbeidstilsynet for å kunne leies inn lovlig. For samtidig som det sies at de ikke må det, får de det heller ikke. Og flere, nå også Ruter, er forsiktige med å leie inn arbeidskraft uten denne godkjenningen som de nye innleiereglene innførte.
Innleieregler misforstås: – Tror ikke vi er i mål
Tolkning, vurdering, praksis
Når det gjelder oppdrag som allerede har starta, foregår det en "intern kartleggingsprosess". Her bruker de ekstern bistand for å være sikre på å ikke bryte de nye innleiereglene.
– Hvor sikre er dere på at dere har forstått det nye regelverket riktig?
– Vår forståelse er basert på en tolkning av regelverket, eksterne vurderinger og praksis fra andre oppdragsgivere, forteller Sundsdal i Ruter til kode24.
– Dersom vi mottar ny informasjon som gjelder tolkningen av reglene, vil vi vurdere endring av praksis når den tid kommer. Uavhengig av nye føringer for innleie, har både Ruter AS og Tet Digital AS et mål om å redusere bruken av konsulenter gjennom fast ansettelse.