Det norske CMS-et Sanity lanserte denne uka en rekke nyheter for utviklere og innholdsprodusenter, på sitt virtuelle Sanity Connect-arrangement.
Den aller største nyheten var Sanity Create. Dette er ifølge selskapet en helt ny måte å redigere innhold på som de håper skal være mer attraktiv for innholdsprodusenter og markedsføringsfolk enn det selskapets vanlige Sanity Studio-editor er.
– Det er første gang vi har et produkt som hvem som helst bare kan logge seg inn og bruke, forteller Knut Melvær, "Head of Developer Education and Community" i Sanity, til kode24.
Denne videoen fra Sanity selv viser hvordan det hele fungerer.
This is how we write now.
— Sanity.io (@sanity_io) May 8, 2024
Introducing Sanity Create. Free for everyone.https://t.co/w10jAkP7kA pic.twitter.com/w8rci3bThf
AI-"ghostwriter"
AI og store språkmodeller står sentralt i den nye editoren, der de har bygget inn en AI-assistent basert på Anthropic. Denne fungerer som en slags "ghostwriter" som hjelper deg med å finne gode formuleringer om du skulle få skrivesperre.
Ifølge Sanity jobber innholdsprodusenter sjelden direkte i CMS-et når de skal være kreative. I stedet jobber de i Word eller Google Docs, og kopierer og limer inn tekst i CMS-et.
– Produktet er basert på observasjonen at innholdsfolk veldig ofte jobber i ett dokument hvor de limer inn det meste av kontekst rundt selve "innholdet" de jobber med, forteller Melvær.
I Sanity Create har du en editor som ser ut som et tekstbehandlingsprogram à la Word, og der du i tillegg har mulighet til å legge til notater i et eget område ved siden av dokumentet. Flere brukere kan samarbeide om å skrive, eller kommentere på innholdet.
– Vi tar denne konteksten og gir den til AI-en slik at den kan gi deg presise og faktisk hjelpsomme forslag tilbake, sier Melvær.
Fra fritekst til strukturert innhold
Foreløpig er Sanity Create tilgjengelig i en gratis prøveversjon, som såvidt vi kan se ikke har noen kobling mot skjemaer du har laget i Sanity Studio.
Men ifølge selskapet vil man snart kunne redigere innhold i Sanity Create-editoren og så trykke en knapp for å "pushe" innholdet til Sanity Studio.
Sanity Create vil "under panseret" vite hvordan innholdet er strukturert i skjemaene du har definert, og sørge for at alt havner på rett sted i Sanity Studio.
Selve biten med å gå fra innhold i Create til ferdig publisert i Sanity Studio – med mapping mot skjemaene dine – er ikke klar til bruk ennå. Men hvis det blir like strømlinjeformet som (reklame-)videoen øverst i artikkelen gir inntrykk av, har vi kanskje noe bra i vente.
Musks nye chatbot «låner navn» fra norske Sanity
Andre nyheter
Sanity hadde også et par andre nyheter på lur:
- Live Content API: Dette er et nytt API spesielt laget for sanntids innholdsoppdateringer i forbindelse med for eksempel sportsbegivenheter, nyheter og e-handel.
– Vi har gjort det mulig å skalere sanntids-innholdsoppdateringer til front end for alle som bruker Sanity fordi vi kan kirurgisk invalidere mellomlagrede spørringer på CDN med surrogat-nøkler, forklarer Melvær.
Som eksempel på bruksområder nevner han for eksempel live-blogger på nyhetsnettsteder, eller at man kan sørge for at nettbutikken alltid reflekterer produktbeholdningen uten at det går utover ytelsen sluttbrukeren opplever.
- Sanity Learn: Dette er en ny læringsplattform med kurs for utviklere som skal bygge løsninger med Sanity, samt utviklersertifisering – i første omgang for "agency partners". Plattformen er bygget med Sanity og Remix.
Ingen planer om å vrake WordPress: – Men velger oftere Nuxt og Sanity
Sanity TypeGen
I tillegg til disse ferske nyhetene, trekker Melvær også frem Sanity TypeGen, som de lanserte tidligere i vår.
Dette er et nytt CLI-verktøy som automatisk genererer TypeScript-typer for både innholdsmodellen og fra hva GROQ-spørringene returnerer.
– Man har jo hatt noe lignende for GraphQL en stund, men her får du både fleksibiliteten i GROQ + alle fordelene med TypeScript typer. Det har vært ganske høy etterspørsel for dette, og så langt virker det som folk er ganske happy, avslutter Melvær.
Hele Sanity Connect-presentasjonen finner du for øvrig på YouTube: