Sanity om hjemmekontor: – Vi får tilgang til flere flinke folk

Da norske Sanity etablerte seg i San Francisco i 2019 ble de et "remote"-selskap. Og de ser seg ikke tilbake.

Knut Melvær er Head of Developer Community and Education i Sanity, og jobber nå fra San Francisco-kontoret. Bildet er fra kode24s besøk på Oslo-kontoret i 2019. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
Knut Melvær er Head of Developer Community and Education i Sanity, og jobber nå fra San Francisco-kontoret. Bildet er fra kode24s besøk på Oslo-kontoret i 2019. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Alltid eller aldri på kontoret – eller kanskje en mellomting? Det er et spørsmål som opptar både ledere og mange ansatte nå om dagen.

For mens noen mener alle må på kontoret og truer de som ikke følger pålegget med oppsigelse, mener andre igjen at alle må få jobbe hjemmefra så mye de selv ønsker.

Det norske selskapet Sanity er imidlertid ikke i tvil om at en hybridløsning med stor grad av valgfrihet er det som passer best for dem.

– Vi ble i prinsippet remote da vi etablerte oss i San Francisco i 2019. Vi har et kontor i Oslo og San Francisco som mange bruker jevnlig, men de fleste styrer sin egen hverdag best – så i utgangspunktet er det opp til den ansatte og deres leder, sier Knut Melvær, Head of Developer Community and Education i Sanity.

Totalt teller produktteamet til Sanity 64 utviklere, og selskapet er i disse dager på jakt etter enda flere, blir vi fortalt.

Tilgang til flere utviklere

Det å være et "remote-selskap" har mange fordeler, ifølge Melvær.

– Fra et bedriftsperspektiv så får vi tilgang på mange flere forskjellige flinke folk som løser arbeidet og hverdagen på sin måte, sier han.

– Har dere hatt andre regler for hjemmekontor tidligere, eller har planer om å endre reglene?

– Vi har ingen planer om å endre reglene. Vi er avhengige av å finne de beste folka hvor enn de er. For oss er tidssoner mer avgjørende, sier Melvær.

«Vi er avhengige av å finne de beste folka hvor enn de er.»
Slik så det ut hos Sanity på Gründerløkka i Oslo da kode24 besøkte dem i 2019. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
Slik så det ut hos Sanity på Gründerløkka i Oslo da kode24 besøkte dem i 2019. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Melvær forteller at han ikke har oversikt over hvor stor andel av utviklerne som jobber fra hjemmekontor i dag.

– Vi tracker ikke dette nøyaktig. Vi har en del utviklere i Oslo som stort sett kommer inn på kontoret eller jobber hybrid, men majoriteten hos oss jobber remote fra Europa og USA.

Fra Sanitys lokaler i Oslo. 📸: Sanity
Fra Sanitys lokaler i Oslo. 📸: Sanity Vis mer

Samler team når det gir mening

– Hvordan er erfaringen med hjemmekontor eller hybridkontor hos dere når det gjelder produktivitet og trivsel?

– For oss virker det som det er individuelt. Noen foretrekker å jobbe fra kontoret, andre synes det er lettere å gjøre dypt arbeid hjemmefra, sier Melvær.

Han mener imidlertid at det er en vesensforskjell i å kun ha møtt noen på Zoom og ha møtt dem fysisk.

– Det gjelder forøvrig på tvers av alle disipliner, så vi forsøker å samle team når det gir mening – og så samles vi alle sammen en gang i året.

Trenger det i kreative prosesser

– Hva er de største ulempene med hjemmekontor?

– I kreative prosesser – enten det er ledelse, produktutvikling eller teknisk problemløsing – så kan det være mye mer effektivt å være i samme rom, sier Melvær.

Noe av det han mener man mister, er at man mister muligheten til å "stikke innom" og løse et problem på to minutter når veldig mange er på hjemmekontor. Selv om dette også kan gjøres via telefon, Zoom eller Slack.

– Men det er også mange hyggelige kollegaer som du treffer mindre og har mindre uformell prat med, avslutter han.