Senior til juniorer: - Ikke hør på stemmen i hodet som sier du ikke er god nok!

Les Vegar Normans rørende hyllest av den nyutdannede utvikler. - Du er god nok! Du duger!

- Vi har alle vært nye en gang, skriver Vegar Norman. Her ser du han, til venstre, i Legoland i 1998 med sin far - den første gangen han kan huske å ha programmert. 📸: Privat
- Vi har alle vært nye en gang, skriver Vegar Norman. Her ser du han, til venstre, i Legoland i 1998 med sin far - den første gangen han kan huske å ha programmert. 📸: Privat Vis mer

Kjære nyutdannede teknolog!

Endelig er du ferdig! Etter tre, fem eller kanskje enda flere år har du lagt flerfoldige eksamener, studiepoeng og gruppeoppgaver bak deg. Utallige timer har gått med, og arbeidsinnsatsen som er lagt ned har resultert i et vitnemål; et håndfast bevis på at ja — du kan virkelig noe.

Du er god nok! Du duger!

«Det er en deilig, sitrende følelse, er det ikke?»

Overgangen kan være tøff

Det er en fantastisk følelse å ha levert den aller siste eksamenen, ta en siste tur rundt på studiestedet og la inntrykkene trekke inn for aller siste gang, før du endelig kan ta sommerferie og legge skolebøkene på hylla, permanent. Du er ung og fri og smart, og arbeidslivet skriker etter sånne som deg.

Enten du er en frontend-utvikler, en Java-fanatiker, elsker å lage mobilapper eller kanskje trives best som en sysadmin — Norge trenger sånne som deg. Vi har ikke nok IT-kompetanse i landet vårt. Mangelen på teknologer har vært omtalt i mediene mange ganger det siste året, og i fremtiden kommer vi til å trenge mange, mange fler enn i dag.

Det er gode premisser for nyutdannede teknologer i disse dager. Det er en deilig, sitrende følelse, er det ikke? Snart skal du få det som trolig er ditt første møte med det ekte arbeidslivet, og få bruke evnene dine til å gjøre verden til et bedre sted.

Og det er her vi må prate sammen. For overgangen til arbeidslivet kan være litt tøff når man er fersk.

Husk at du er ny

Det er som overgangen fra barneskole til ungdomsskole, ungdomsskole til videregående, videregående til høyere utdanning.

Plutselig går man fra å være på toppen av næringskjeden til å ramle ned i bunnen av en helt annen næringskjede; man må starte på nytt, lære seg om hvordan ting fungerer enda en gang når man trodde man hadde oversikten. Sånn er livet, kjære unge teknolog — når man endelig har fått utdelt de rette kortene, endrer de spillet.

Du kommer til å føle at du ikke kan noen verdens ting. Og den følelsen kommer til å komme når det sitter noen rundt deg som kan absolutt alt:

Prosjektledere med tjukke notatbøker som har stålkontroll på hva som foregår, helt ned til hvem som har ført hvilke timer på hvilke prosjektkoder. Seniorutviklere som har vært i bransjen lenge nok til å uironisk kunne gå på jobb med t-skjorte med teksten "I don't need Google, my wife knows everything!". Designere som med et lite, overbærende sukk forteller deg at SELVFØLGELIG kan vi ikke gjøre det på denne måten, for det prøvde vi i 2003, og det fungerte ikke.

Visste du ikke det? Åh, nei, vent. Du er ny.

For det er det du er. Du ER ny. Og dét er det viktig at du husker.

«Impostor-syndromet kommer til å ta deg fort.»

Vi har alle vært nye

Du har kanskje en utdannelse nå, og du har dyppet tærne dine litt i hva utvikling er, men praksis og teori er vidt forskjellige ting.

Ingen forventer at du skal kunne alt når du kommer ut i arbeidslivet for første gang — ærlig talt er det imponerende om du klarer å være produktiv helt på egenhånd allerede etter en måned eller to. Og alle rundt deg vet dette, både prosjektlederen og seniorutvikleren og designeren som kanskje var litt utilsiktet krass.

Du er ny, og jobben din er å lære alt du trenger å kunne. Impostor-syndromet kommer til å ta deg fort. Men ikke hør på den tvilende stemmen i bakhodet som sier du ikke er god nok. Du ER god nok. Du er bare også ny.

Vi har alle vært nye en gang:

Prosjektlederen med stålkontroll måtte kanskje jobbe kveld hver eneste dag i tre måneder fordi hun aldri følte seg trygg på det store domenet hun jobber i. Seniorutvikleren foran deg er kanskje rolig som et fjelltjern, men det er bare fordi han har hatt så mange feil i produksjon at han vet hvordan han skal håndtere det. Og designeren som sukket så oppgitt over deg har kanskje dårlig samvittighet over hvordan hun snakket til deg, for hun husker selv hvor hardt det var å komme ut i arbeidslivet.

Nye rammer kommer

Kjære nyutdannede teknolog!

Som du kanskje har forstått, er du slett ikke utlært. Jeg liker å si at har du først tatt en grad i datateknologi, har du stort sett bare lært deg å lære. Det er nå moroa begynner.

Nå skal du ut og lage faktiske produkter og løsninger. Du skal lære hvordan man faktisk gjør det ute i den virkelige verden, uten de trygge rammene som er innleveringsfrister, læringsmål og studasser som holder deg litt i tøylene og ser gjennom fingrene med at du leverte obligen din en halvtime for sent.

«Du kommer til å klare deg helt supert, selv om det er skummelt å være en fersking.»

Men der de gamle rammene og verktøyene er borte, kommer nye på plass.

Prosjektledere som hjelper deg med å estimere oppgaver og disponere tiden din riktig, gir deg råd og tips om hvilke mennesker du bør søke kunnskap og hjelp hos, og holder deg litt i tøylene så du ikke brenner deg selv fullstendig ut.

Seniorutviklere som reviewer koden din, hjelper deg med å sette opp utviklingsmiljøet ditt, og er gummiand og sparringspartner når koden din bare ikke vil gjøre det den skal og du helst vil legge deg ned og gråte.

Designere som lærer deg om hvorfor brukerreiser er skrudd sammen sånn som de er, og som gjerne sitter og sparrer med deg når brukeropplevelsen ikke er helt som den skal være — og gir deg en oppmuntrende melding på Slack når det dere har jobbet med blir rullet ut.

Du kommer til å klare deg helt supert, selv om det er skummelt å være en fersking. Det skal vi som jobber sammen med deg sørge for.

Lykke til!

💡 Ny karriere? Bli kjent med våre partnere

Finn ut mer